Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

(2)
20min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos chrzanowy WINIARY
1  kg
Łosoś różowy
1 
Cytryna
150  g
Sól
150  g
Cukier
2  pęczków
Koperek
2  łyżek
Ziarna kolendry
50  ml
Wódka żubrówka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.2 g
Węglowodany
18.48 g
Tłuszcze
19.92 g
Wartość energetyczna
351.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gravlax z łososia jest klasyczną przekąską znaną w każdym kraju skandynawskim. Tłumaczenie jej nazwy może budzić konsternację – oznacza ona dosłownie pogrzebanego łososia. Wywodzi się to z dawnej średniowiecznej tradycji rybackiej polegającej na umieszczaniu specjalnie przygotowanej ryby pod ziemią tak, by sfermentowała. Na szczęście po tej nietypowej praktyce ostała się do dziś jedynie nazwa i podstawowy surowiec. Gravlax stał się niezwykle popularną przystawką, którą mieszkańcy krajów nordyckich chętnie podejmują gości. 

Każdy składnik odgrywa wielką rolę 

Chociaż danie nie wymaga dużych nakładów pracy, to pewnej dozy cierpliwości – owszem. Marynowanie ryby trwa bowiem co najmniej kilka dni. Warto więc zaplanować wcześniej przygotowanie przystawki, jeśli chcemy zaskoczyć nią odwiedzających nas gości. Przepisy na Gravlax dopuszczają pewną dowolność, jednak elementem obowiązkowym, poza oczywiście wysokiej jakości łososiem, jest obecność pysznego sosu. Innym ważnym dodatkiem jest pieczywo lub ewentualnie gotowane ziemniaki, w naszym przepisie proponujemy to pierwsze. Marynata z akcentem alkoholu to oryginalna wariacja na temat tej robiącej duże wrażenie receptury. 

Gravlax z łososia - szybka i łatwa przystawka dla każdego 

Różowego łososia należy po umyciu dokładnie osuszyć co pozwoli marynacie na dokładne nasiąknięcie nią mięsa. Naturalna wilgoć ryby i tak sprawi, że wszystkie smaki wymieszają się idealnie. Rozdrobnione przyprawy – koperek, kolendrę, skórkę cytrynową, sól i pieprz należy umieścić wokół ułożonego w naczyniu łososia. Jeszcze tylko kilka kropli wódki, folia spożywcza na wierzch, dowolne obciążenie umieszczone na rybie i całość może znaleźć się w lodówce. Marynowanie łososia powinno trwać 3 doby, a raz dziennie należy odlewać nadmiar zbierającej się wody. Po tym czasie usuwamy pozostałą sól i podajemy rybę na świeżym pieczywie w towarzystwie pysznego Sosu chrzanowego WINIARY. 

Siła elegancji i prostoty 

Goście będą zachwyceni tym prostym pod względem użytych składników, a jednak eleganckim i wykwintnym daniem. Długie marynowanie sprawia, że wszystkie zioła i nuty cytrusowe dokładnie przenikają rybę. Odrobina alkoholu dodaje nieco wyrazistych nut i iście północnego charakteru tej przystawce. Warto pamiętać, że w zależności od tego, jaką jakość będzie prezentował łosoś, gravlax zyska lub straci na smaku. Jest to bowiem danie o bardzo niewielkiej ilości składników, zatem smak każdego będzie determinował w dużym stopniu ostateczny efekt. Na pewno warto spróbować zaskoczyć wszystkich tą niepowtarzalną przekąską!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    5 min
    Łososia umyj i osusz ręcznikiem.
  • Krok 2

    8 min
    Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce, koperek posiekaj, nasiona kolendry rozetrzyj w moździerzu. Następnie wymieszaj z solą i cukrem.
  • Krok 3

    5 min
    Łososia ułóż w szklanym naczyniu skórą do dołu, obłóż dokładnie przygotowaną mieszanką, skrop wódką i przykryj dokładnie folią spożywczą. Całość dociśnij czymś ciężkim i wstaw do lodówki.
  • Krok 4

    1 min
    Łosoś powinien marynować się 3 doby. W międzyczasie, raz dziennie, należy odlewać z naczynia wyciągniętą przez sól wodę.
  • Krok 5

    1 min
    Po oczyszczeniu łososia z soli podawaj go w cienkich plasterkach na pieczywie z Sosem chrzanowym WINIARY.
Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

Krok 1 z 5

Łososia umyj i osusz ręcznikiem.

Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

Krok 2 z 5

Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce, koperek posiekaj, nasiona kolendry rozetrzyj w moździerzu. Następnie wymieszaj z solą i cukrem.

Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

Krok 3 z 5

Łososia ułóż w szklanym naczyniu skórą do dołu, obłóż dokładnie przygotowaną mieszanką, skrop wódką i przykryj dokładnie folią spożywczą. Całość dociśnij czymś ciężkim i wstaw do lodówki.

Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

Krok 4 z 5

Łosoś powinien marynować się 3 doby. W międzyczasie, raz dziennie, należy odlewać z naczynia wyciągniętą przez sól wodę.

Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

Krok 5 z 5

Po oczyszczeniu łososia z soli podawaj go w cienkich plasterkach na pieczywie z Sosem chrzanowym WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Brunch
  • Kolacja
  • Mniejsze danie
  • Śniadanie
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łosoś pieczony

    Łosoś pieczony

    20 min Łatwy
  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Szaszłyki z łososia

    Szaszłyki z łososia

    32 min Łatwy
  • Zapiekanka z łososia i szpinaku

    Zapiekanka z łososia i szpinaku

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu