Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś
Dodaj do CookBook

Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

(2)
20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos chrzanowy WINIARY
1  kg
Łosoś różowy
1 
Cytryna
150  g
Sól
150  g
Cukier
2  pęczków
Koperek
2  łyżek
Ziarna kolendry
50  ml
Wódka żubrówka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.5 g
Wartość energetyczna
351 kcal
Tłuszcze
19.9 g
Białko
21.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gravlax z łososia jest klasyczną przekąską znaną w każdym kraju skandynawskim. Tłumaczenie jej nazwy może budzić konsternację – oznacza ona dosłownie pogrzebanego łososia. Wywodzi się to z dawnej średniowiecznej tradycji rybackiej polegającej na umieszczaniu specjalnie przygotowanej ryby pod ziemią tak, by sfermentowała. Na szczęście po tej nietypowej praktyce ostała się do dziś jedynie nazwa i podstawowy surowiec. Gravlax stał się niezwykle popularną przystawką, którą mieszkańcy krajów nordyckich chętnie podejmują gości.


Każdy składnik odgrywa wielką rolę

Chociaż danie nie wymaga dużych nakładów pracy, to pewnej dozy cierpliwości – owszem. Marynowanie ryby trwa bowiem co najmniej kilka dni. Warto więc zaplanować wcześniej przygotowanie przystawki, jeśli chcemy zaskoczyć nią odwiedzających nas gości. Przepisy na Gravlax dopuszczają pewną dowolność, jednak elementem obowiązkowym, poza oczywiście wysokiej jakości łososiem, jest obecność pysznego sosu. Innym ważnym dodatkiem jest pieczywo lub ewentualnie gotowane ziemniaki, w naszym przepisie proponujemy to pierwsze. Marynata z akcentem alkoholu to oryginalna wariacja na temat tej robiącej duże wrażenie receptury.


Gravlax z łososia - szybka i łatwa przystawka dla każdego

Różowego łososia należy po umyciu dokładnie osuszyć co pozwoli marynacie na dokładne nasiąknięcie nią mięsa. Naturalna wilgoć ryby i tak sprawi, że wszystkie smaki wymieszają się idealnie. Rozdrobnione przyprawy – koperek, kolendrę, skórkę cytrynową, sól i pieprz należy umieścić wokół ułożonego w naczyniu łososia. Jeszcze tylko kilka kropli wódki, folia spożywcza na wierzch, dowolne obciążenie umieszczone na rybie i całość może znaleźć się w lodówce. Marynowanie łososia powinno trwać 3 doby, a raz dziennie należy odlewać nadmiar zbierającej się wody. Po tym czasie usuwamy pozostałą sól i podajemy rybę na świeżym pieczywie w towarzystwie pysznego Sosu chrzanowego WINIARY.


Siła elegancji i prostoty

Goście będą zachwyceni tym prostym pod względem użytych składników, a jednak eleganckim i wykwintnym daniem. Długie marynowanie sprawia, że wszystkie zioła i nuty cytrusowe dokładnie przenikają rybę. Odrobina alkoholu dodaje nieco wyrazistych nut i iście północnego charakteru tej przystawce. Warto pamiętać, że w zależności od tego, jaką jakość będzie prezentował łosoś, gravlax zyska lub straci na smaku. Jest to bowiem danie o bardzo niewielkiej ilości składników, zatem smak każdego będzie determinował w dużym stopniu ostateczny efekt. Na pewno warto spróbować zaskoczyć wszystkich tą niepowtarzalną przekąską!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    5 min
    Łososia umyj i osusz ręcznikiem.
  • Krok 2

    8 min
    Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce, koperek posiekaj, nasiona kolendry rozetrzyj w moździerzu. Następnie wymieszaj z solą i cukrem.
  • Krok 3

    5 min
    Łososia ułóż w szklanym naczyniu skórą do dołu, obłóż dokładnie przygotowaną mieszanką, skrop wódką i przykryj dokładnie folią spożywczą. Całość dociśnij czymś ciężkim i wstaw do lodówki.
  • Krok 4

    1 min
    Łosoś powinien marynować się 3 doby. W międzyczasie, raz dziennie, należy odlewać z naczynia wyciągniętą przez sól wodę.
  • Krok 5

    1 min
    Po oczyszczeniu łososia z soli podawaj go w cienkich plasterkach na pieczywie z Sosem chrzanowym WINIARY.
Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

Krok 1 z 5

Łososia umyj i osusz ręcznikiem.

Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

Krok 2 z 5

Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce, koperek posiekaj, nasiona kolendry rozetrzyj w moździerzu. Następnie wymieszaj z solą i cukrem.

Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

Krok 3 z 5

Łososia ułóż w szklanym naczyniu skórą do dołu, obłóż dokładnie przygotowaną mieszanką, skrop wódką i przykryj dokładnie folią spożywczą. Całość dociśnij czymś ciężkim i wstaw do lodówki.

Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

Krok 4 z 5

Łosoś powinien marynować się 3 doby. W międzyczasie, raz dziennie, należy odlewać z naczynia wyciągniętą przez sól wodę.

Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

Krok 5 z 5

Po oczyszczeniu łososia z soli podawaj go w cienkich plasterkach na pieczywie z Sosem chrzanowym WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Brunch
  • Kolacja
  • Mniejsze danie
  • Śniadanie
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

    Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

    36 godz 14 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu