Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łosoś gravlax to danie pełne elegancji i wyjątkowego smaku, które doskonale pasuje do uroczystych okazji, takich jak święta. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, choć zajmuje sporo czasu. Marynowanie ryby wymaga cierpliwości – warto dać jej czas, aby dokładnie przeszła smakami przypraw i buraków. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości łososiem w takim wydaniu, koniecznie sprawdź nasz przepis!
Gravlax z sosem tatarskim – pomysłowa przekąska dla Twoich bliskich
Przygotowania zaczynamy od zamarynowania łososia. Wykorzystamy do tego chrzan lub musztardę, koperek, sól, pieprz, cukier oraz starte na tarce buraki. Dzięki ugotowanym lub upieczonym burakom ryba zyska piękny, intensywny kolor, który świetnie będzie kontrastował z jasnym sosem i piklowaną cebulką. Marynowany łosoś, przyprawiony m.in. świeżym koperkiem i grubo mielonym pieprzem, po kilkunastu godzinach w lodówce rozpływa się w ustach. Jest delikatny i aromatyczny. Dodatek sosu tatarskiego podkreśli charakter całego dania. Łosoś gravlax świetnie smakuje na tostach, kromce świeżego pieczywa lub na chrupiącym krakersie.
Przygotowanie
2174 min
Krok 1
10 min
Łososia oczyść z ości, umyj i osusz. Filet posmaruj chrzanem lub musztardą. Koperek drobno posiekaj i posyp nim łososia. Całość posyp pieprzem, solą i cukrem, aby cała ryba była dokładnie pokryta.
Krok 2
1440 min
Buraki zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na rybie. Całość zawiń dokładnie i ściśle w folię spożywczą. Jeśli masz taką możliwość, dociśnij łososia czymś ciężkim i wstaw do lodówki na minimum 24 h, a najlepiej na 3-4 dni.
Krok 3
1 min
Cebulę pokrój w piórka lub cienkie plastry. Umieść w naczyniu.
Krok 4
720 min
Szklankę wody zagotuj z 1/2 łyżki soli i 1/2 łyżki cukru. Do gorącego płynu dodaj przyprawy oraz ocet. Tak przygotowaną marynatę ostudź, a następnie zalej nią wcześniej pokrojoną cebulę. Wstaw do lodówki na minimum 12 h.
Krok 5
2 min
Po tym czasie odpakuj rybę z folii i pozbądź się marynaty tj. soli, buraków itd. Rybę dokładnie osusz.
Krok 6
1 min
Przy pomocy ostrego noża, krój cienkie plastry łososia. Podawaj z sosem tatarskim WINIARY i marynowaną cebulką np. na toście lub krakersie.
Krok 1
z
6
Łososia oczyść z ości, umyj i osusz. Filet posmaruj chrzanem lub musztardą. Koperek drobno posiekaj i posyp nim łososia. Całość posyp pieprzem, solą i cukrem, aby cała ryba była dokładnie pokryta.
Krok 2
z
6
Buraki zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na rybie. Całość zawiń dokładnie i ściśle w folię spożywczą. Jeśli masz taką możliwość, dociśnij łososia czymś ciężkim i wstaw do lodówki na minimum 24 h, a najlepiej na 3-4 dni.
Krok 3
z
6
Cebulę pokrój w piórka lub cienkie plastry. Umieść w naczyniu.
Krok 4
z
6
Szklankę wody zagotuj z 1/2 łyżki soli i 1/2 łyżki cukru. Do gorącego płynu dodaj przyprawy oraz ocet. Tak przygotowaną marynatę ostudź, a następnie zalej nią wcześniej pokrojoną cebulę. Wstaw do lodówki na minimum 12 h.
Krok 5
z
6
Po tym czasie odpakuj rybę z folii i pozbądź się marynaty tj. soli, buraków itd. Rybę dokładnie osusz.
Krok 6
z
6
Przy pomocy ostrego noża, krój cienkie plastry łososia. Podawaj z sosem tatarskim WINIARY i marynowaną cebulką np. na toście lub krakersie.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0