Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gravlax świąteczny z sosem tatarskim
Dodaj do CookBook

Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

(0)
36 godz 14 min
Średni
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Sos tatarski WINIARY
1200  g
Filet z łososia
3 
Buraki (ugotowane lub upieczone)
0.5  szklanka
Sól kamienna
0.25  szklanka
Cukier
1  pęczek
Koperek
3  łyżek
Chrzan lub musztarda
1  łyżka
Pieprz czarny grubo mielony
4 
Czerwona cebula
0.5  łyżka
Sól
0.5  łyżka
Cukier
0.25  szklanka
Ocet
1  szklanka
Woda
3  kulek
Ziele angielskie całe
trochę
Ziarna gorczycy
2 
Liść laurowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.3 g
Wartość energetyczna
278.9 kcal
Tłuszcze
8.5 g
Białko
32.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Łosoś gravlax to danie pełne elegancji i wyjątkowego smaku, które doskonale pasuje do uroczystych okazji, takich jak święta. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, choć zajmuje sporo czasu. Marynowanie ryby wymaga cierpliwości – warto dać jej czas, aby dokładnie przeszła smakami przypraw i buraków. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości łososiem w takim wydaniu, koniecznie sprawdź nasz przepis!


Gravlax z sosem tatarskim – pomysłowa przekąska dla Twoich bliskich

Przygotowania zaczynamy od zamarynowania łososia. Wykorzystamy do tego chrzan lub musztardę, koperek, sól, pieprz, cukier oraz starte na tarce buraki. Dzięki ugotowanym lub upieczonym burakom ryba zyska piękny, intensywny kolor, który świetnie będzie kontrastował z jasnym sosem i piklowaną cebulką. Marynowany łosoś, przyprawiony m.in. świeżym koperkiem i grubo mielonym pieprzem, po kilkunastu godzinach w lodówce rozpływa się w ustach. Jest delikatny i aromatyczny. Dodatek sosu tatarskiego podkreśli charakter całego dania. Łosoś gravlax świetnie smakuje na tostach, kromce świeżego pieczywa lub na chrupiącym krakersie.

Przygotowanie

2174 min
  • Krok 1

    10 min
    Łososia oczyść z ości, umyj i osusz. Filet posmaruj chrzanem lub musztardą. Koperek drobno posiekaj i posyp nim łososia. Całość posyp pieprzem, solą i cukrem, aby cała ryba była dokładnie pokryta.
  • Krok 2

    1440 min
    Buraki zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na rybie. Całość zawiń dokładnie i ściśle w folię spożywczą. Jeśli masz taką możliwość, dociśnij łososia czymś ciężkim i wstaw do lodówki na minimum 24 h, a najlepiej na 3-4 dni.
  • Krok 3

    1 min
    Cebulę pokrój w piórka lub cienkie plastry. Umieść w naczyniu.
  • Krok 4

    720 min
    Szklankę wody zagotuj z 1/2 łyżki soli i 1/2 łyżki cukru. Do gorącego płynu dodaj przyprawy oraz ocet. Tak przygotowaną marynatę ostudź, a następnie zalej nią wcześniej pokrojoną cebulę. Wstaw do lodówki na minimum 12 h.
  • Krok 5

    2 min
    Po tym czasie odpakuj rybę z folii i pozbądź się marynaty tj. soli, buraków itd. Rybę dokładnie osusz.
  • Krok 6

    1 min
    Przy pomocy ostrego noża, krój cienkie plastry łososia. Podawaj z sosem tatarskim WINIARY i marynowaną cebulką np. na toście lub krakersie.
Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

Krok 1 z 6

Łososia oczyść z ości, umyj i osusz. Filet posmaruj chrzanem lub musztardą. Koperek drobno posiekaj i posyp nim łososia. Całość posyp pieprzem, solą i cukrem, aby cała ryba była dokładnie pokryta.

Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

Krok 2 z 6

Buraki zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na rybie. Całość zawiń dokładnie i ściśle w folię spożywczą. Jeśli masz taką możliwość, dociśnij łososia czymś ciężkim i wstaw do lodówki na minimum 24 h, a najlepiej na 3-4 dni.

Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

Krok 3 z 6

Cebulę pokrój w piórka lub cienkie plastry. Umieść w naczyniu.

Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

Krok 4 z 6

Szklankę wody zagotuj z 1/2 łyżki soli i 1/2 łyżki cukru. Do gorącego płynu dodaj przyprawy oraz ocet. Tak przygotowaną marynatę ostudź, a następnie zalej nią wcześniej pokrojoną cebulę. Wstaw do lodówki na minimum 12 h.

Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

Krok 5 z 6

Po tym czasie odpakuj rybę z folii i pozbądź się marynaty tj. soli, buraków itd. Rybę dokładnie osusz.

Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

Krok 6 z 6

Przy pomocy ostrego noża, krój cienkie plastry łososia. Podawaj z sosem tatarskim WINIARY i marynowaną cebulką np. na toście lub krakersie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

    Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu