Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

(0)
36 godz 14 min
Średni

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Sos tatarski WINIARY
1200  g
Filet z łososia
3 
Buraki (ugotowane lub upieczone)
0.5  szklanka
Sól kamienna
0.25  szklanka
Cukier
1  pęczek
Koperek
3  łyżek
Chrzan lub musztarda
1  łyżka
Pieprz czarny grubo mielony
4 
Czerwona cebula
0.5  łyżka
Sól
0.5  łyżka
Cukier
0.25  szklanka
Ocet
1  szklanka
Woda
3  kulek
Ziele angielskie całe
trochę
Ziarna gorczycy
2 
Liść laurowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
32.24 g
Węglowodany
17.27 g
Tłuszcze
8.53 g
Wartość energetyczna
278.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Łosoś gravlax to danie pełne elegancji i wyjątkowego smaku, które doskonale pasuje do uroczystych okazji, takich jak święta. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, choć zajmuje sporo czasu. Marynowanie ryby wymaga cierpliwości – warto dać jej czas, aby dokładnie przeszła smakami przypraw i buraków. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości łososiem w takim wydaniu, koniecznie sprawdź nasz przepis!


Gravlax z sosem tatarskim – pomysłowa przekąska dla Twoich bliskich

Przygotowania zaczynamy od zamarynowania łososia. Wykorzystamy do tego chrzan lub musztardę, koperek, sól, pieprz, cukier oraz starte na tarce buraki. Dzięki ugotowanym lub upieczonym burakom ryba zyska piękny, intensywny kolor, który świetnie będzie kontrastował z jasnym sosem i piklowaną cebulką. Marynowany łosoś, przyprawiony m.in. świeżym koperkiem i grubo mielonym pieprzem, po kilkunastu godzinach w lodówce rozpływa się w ustach. Jest delikatny i aromatyczny. Dodatek sosu tatarskiego podkreśli charakter całego dania. Łosoś gravlax świetnie smakuje na tostach, kromce świeżego pieczywa lub na chrupiącym krakersie.

Przygotowanie

2174 min
  • Krok 1

    10 min
    Łososia oczyść z ości, umyj i osusz. Filet posmaruj chrzanem lub musztardą. Koperek drobno posiekaj i posyp nim łososia. Całość posyp pieprzem, solą i cukrem, aby cała ryba była dokładnie pokryta.
  • Krok 2

    1440 min
    Buraki zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na rybie. Całość zawiń dokładnie i ściśle w folię spożywczą. Jeśli masz taką możliwość, dociśnij łososia czymś ciężkim i wstaw do lodówki na minimum 24 h, a najlepiej na 3-4 dni.
  • Krok 3

    1 min
    Cebulę pokrój w piórka lub cienkie plastry. Umieść w naczyniu.
  • Krok 4

    720 min
    Szklankę wody zagotuj z 1/2 łyżki soli i 1/2 łyżki cukru. Do gorącego płynu dodaj przyprawy oraz ocet. Tak przygotowaną marynatę ostudź, a następnie zalej nią wcześniej pokrojoną cebulę. Wstaw do lodówki na minimum 12 h.
  • Krok 5

    2 min
    Po tym czasie odpakuj rybę z folii i pozbądź się marynaty tj. soli, buraków itd. Rybę dokładnie osusz.
  • Krok 6

    1 min
    Przy pomocy ostrego noża, krój cienkie plastry łososia. Podawaj z sosem tatarskim WINIARY i marynowaną cebulką np. na toście lub krakersie.
Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

Krok 1 z 6

Łososia oczyść z ości, umyj i osusz. Filet posmaruj chrzanem lub musztardą. Koperek drobno posiekaj i posyp nim łososia. Całość posyp pieprzem, solą i cukrem, aby cała ryba była dokładnie pokryta.

Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

Krok 2 z 6

Buraki zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na rybie. Całość zawiń dokładnie i ściśle w folię spożywczą. Jeśli masz taką możliwość, dociśnij łososia czymś ciężkim i wstaw do lodówki na minimum 24 h, a najlepiej na 3-4 dni.

Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

Krok 3 z 6

Cebulę pokrój w piórka lub cienkie plastry. Umieść w naczyniu.

Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

Krok 4 z 6

Szklankę wody zagotuj z 1/2 łyżki soli i 1/2 łyżki cukru. Do gorącego płynu dodaj przyprawy oraz ocet. Tak przygotowaną marynatę ostudź, a następnie zalej nią wcześniej pokrojoną cebulę. Wstaw do lodówki na minimum 12 h.

Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

Krok 5 z 6

Po tym czasie odpakuj rybę z folii i pozbądź się marynaty tj. soli, buraków itd. Rybę dokładnie osusz.

Gravlax świąteczny z sosem tatarskim

Krok 6 z 6

Przy pomocy ostrego noża, krój cienkie plastry łososia. Podawaj z sosem tatarskim WINIARY i marynowaną cebulką np. na toście lub krakersie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy
)

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

    Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

    20 min Łatwy
  • Łosoś z piekarnika

    Łosoś z piekarnika

    20 min Łatwy
  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Szaszłyki z łososia

    Szaszłyki z łososia

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu