Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 45

Wszystkie odmiany śliwek (mirabelki, węgierki, renklody itp.) można jeść nie tylko na surowo. Ze świeżych owoców robimy kompoty, nalewki, jak również dżemy i powidła. Te ostatnie są pyszne nie tylko do kanapek, lecz także do naleśników, racuchów oraz... pieczonych mięs (schabu, karkówki, pieczeni wołowej „na dziko” itp.). Przepisów na ciasta ze śliwkami jest mnóstwo – to owoce idealne do ciast kruchych, półkruchych, drożdżowych oraz francuskich tart i słynnych pompadurek, czyli węgierek zapiekanych w sakiewkach z ciasta maślano-twarogowego. Suszone śliwki to pyszny, aromatyczny dodatek do mięs (np. grillowanego boczku), sosów pieczeniowych, farszów czy kompotów z suszu. Węgierki marynowane w occie podaje się jako przekąskę do wędlin, a świeże, dojrzałe śliwki możemy zaserwować – obok np. gruszek czy winogron – do eleganckiej deski serów.

Kalorie

45 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Śliwki wchodzą w skład lekarstw na zaparcia i problemy z trawieniem, ponieważ wspomagają perystaltykę jelit dzięki dużej zawartości pektyn – jednej z frakcji błonnika (1,5 mg/100 g). Najwięcej błonnika zawierają śliwki suszone. W śliwkach występują takie składniki mineralne jak żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy: C, A, E i z grupy B. Należy jednak pamiętać, że spożycie zbyt dużej ilości śliwek na raz może skutkować wzdęciami.

Ciekawostki

Skórka śliwek zawiera sorbitol, który w jelitach stwarza przyjazne środowisko dla bakterii jelitowych.