Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

0
167 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
55 dag
Mąka tortowa
30 dag
Drożdże
1 szklanka
Mleko
3 
Jajko
0.5 łyżeczka
Sól
3 łyżeczek
Margaryna
2 łyżek
Cukier
1 słoik
Powidła śliwkowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
14.92 g
Węglowodany
61.58 g
Tłuszcze
10.7 g
Wartość energetyczna
392.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

167 min
Krok 1
5 min
Mleko podgrzewamy i po podgrzaniu wlewamy do większej miski, w której będziemy wyrabiali bułeczki.
Krok 2
25 min
Robimy rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego mleka. Pamiętajmy, że mleko nie może być gorące. Po około 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodajemy pozostałe składniki (z jajek wykorzystujemy tylko 2 żółtka, a margaryna powinna być miękka) i wyrabiamy ciasto.
Krok 3
90 min
Gdy już wyrobimy ciasto, pozostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, np. koło grzejnika (na około 1,5 godziny).
Krok 4
10 min
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, bierzemy się za formowanie bułeczek. Z ciasta urywamy kawałki, z których formujemy bułki. Nadziewamy je i łączeniem układamy do dołu.
Krok 5
5 min
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 6
15 min
Pozostawiamy bułeczki na chwilę do wyrośnięcia.
Krok 7
15 min
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza na złoty kolor.
Krok 8
2 min
Po upieczeniu i ostygnięciu rozdzielamy. Najlepsze są ciepłe jak dla mnie :)
Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 1 z 8

Mleko podgrzewamy i po podgrzaniu wlewamy do większej miski, w której będziemy wyrabiali bułeczki.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 2 z 8

Robimy rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego mleka. Pamiętajmy, że mleko nie może być gorące. Po około 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodajemy pozostałe składniki (z jajek wykorzystujemy tylko 2 żółtka, a margaryna powinna być miękka) i wyrabiamy ciasto.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 3 z 8

Gdy już wyrobimy ciasto, pozostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, np. koło grzejnika (na około 1,5 godziny).

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 4 z 8

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, bierzemy się za formowanie bułeczek. Z ciasta urywamy kawałki, z których formujemy bułki. Nadziewamy je i łączeniem układamy do dołu.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 5 z 8

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 6 z 8

Pozostawiamy bułeczki na chwilę do wyrośnięcia.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 7 z 8

Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza na złoty kolor.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 8 z 8

Po upieczeniu i ostygnięciu rozdzielamy. Najlepsze są ciepłe jak dla mnie :)

Drożdżowe bułeczki wypełnione powidłami śliwkowymi to przepis na idealny deser, którym podbijecie serca nie tylko najmłodszych łasuchów. Śliwki wspaniale komponują się ze smakiem bułeczek, co sprawia, że ten przysmak stanie się stałym bywalcem podczas Waszych rodzinnych imprez. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika