Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

(0)
2 godz 47 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pink086

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
55  dag
Mąka tortowa
30  dag
Drożdże
1  szklanka
Mleko
3 
Jajko
0.5  łyżeczka
Sól
3  łyżeczek
Margaryna
2  łyżek
Cukier
1  słoik
Powidła śliwkowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.92 g
Węglowodany
61.58 g
Tłuszcze
10.7 g
Wartość energetyczna
392.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Drożdżowe bułeczki wypełnione powidłami śliwkowymi to przepis na idealny deser, którym podbijecie serca nie tylko najmłodszych łasuchów. Śliwki wspaniale komponują się ze smakiem bułeczek, co sprawia, że ten przysmak stanie się stałym bywalcem podczas Waszych rodzinnych imprez. Smacznego!

Przygotowanie

167 min
  • Krok 1

    5 min
    Mleko podgrzewamy i po podgrzaniu wlewamy do większej miski, w której będziemy wyrabiali bułeczki.
  • Krok 2

    25 min
    Robimy rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego mleka. Pamiętajmy, że mleko nie może być gorące. Po około 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodajemy pozostałe składniki (z jajek wykorzystujemy tylko 2 żółtka, a margaryna powinna być miękka) i wyrabiamy ciasto.
  • Krok 3

    90 min
    Gdy już wyrobimy ciasto, pozostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, np. koło grzejnika (na około 1,5 godziny).
  • Krok 4

    10 min
    Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, bierzemy się za formowanie bułeczek. Z ciasta urywamy kawałki, z których formujemy bułki. Nadziewamy je i łączeniem układamy do dołu.
  • Krok 5

    5 min
    Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Krok 6

    15 min
    Pozostawiamy bułeczki na chwilę do wyrośnięcia.
  • Krok 7

    15 min
    Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza na złoty kolor.
  • Krok 8

    2 min
    Po upieczeniu i ostygnięciu rozdzielamy. Najlepsze są ciepłe jak dla mnie :)
Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 1 z 8

Mleko podgrzewamy i po podgrzaniu wlewamy do większej miski, w której będziemy wyrabiali bułeczki.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 2 z 8

Robimy rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego mleka. Pamiętajmy, że mleko nie może być gorące. Po około 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodajemy pozostałe składniki (z jajek wykorzystujemy tylko 2 żółtka, a margaryna powinna być miękka) i wyrabiamy ciasto.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 3 z 8

Gdy już wyrobimy ciasto, pozostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, np. koło grzejnika (na około 1,5 godziny).

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 4 z 8

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, bierzemy się za formowanie bułeczek. Z ciasta urywamy kawałki, z których formujemy bułki. Nadziewamy je i łączeniem układamy do dołu.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 5 z 8

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 6 z 8

Pozostawiamy bułeczki na chwilę do wyrośnięcia.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 7 z 8

Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza na złoty kolor.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 8 z 8

Po upieczeniu i ostygnięciu rozdzielamy. Najlepsze są ciepłe jak dla mnie :)

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    1 godz 52 min Średni
  • Chleb do żurku

    Chleb do żurku

    1 godz 50 min Łatwy
  • Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

    Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

    2 godz 20 min Trudny
  • Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

    Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

    3 godz 28 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu