Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi
Dodaj do CookBook

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

(0)
2 godz 47 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pink086
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
55  dag
Mąka tortowa
30  dag
Drożdże
1  szklanka
Mleko
3 
Jajko
0.5  łyżeczka
Sól
3  łyżeczek
Margaryna
2  łyżek
Cukier
1  słoik
Powidła śliwkowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
61.6 g
Wartość energetyczna
392.5 kcal
Tłuszcze
10.7 g
Białko
14.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Drożdżowe bułeczki wypełnione powidłami śliwkowymi to przepis na idealny deser, którym podbijecie serca nie tylko najmłodszych łasuchów. Śliwki wspaniale komponują się ze smakiem bułeczek, co sprawia, że ten przysmak stanie się stałym bywalcem podczas Waszych rodzinnych imprez. Smacznego!

Przygotowanie

167 min
  • Krok 1

    5 min
    Mleko podgrzewamy i po podgrzaniu wlewamy do większej miski, w której będziemy wyrabiali bułeczki.
  • Krok 2

    25 min
    Robimy rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego mleka. Pamiętajmy, że mleko nie może być gorące. Po około 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodajemy pozostałe składniki (z jajek wykorzystujemy tylko 2 żółtka, a margaryna powinna być miękka) i wyrabiamy ciasto.
  • Krok 3

    90 min
    Gdy już wyrobimy ciasto, pozostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, np. koło grzejnika (na około 1,5 godziny).
  • Krok 4

    10 min
    Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, bierzemy się za formowanie bułeczek. Z ciasta urywamy kawałki, z których formujemy bułki. Nadziewamy je i łączeniem układamy do dołu.
  • Krok 5

    5 min
    Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Krok 6

    15 min
    Pozostawiamy bułeczki na chwilę do wyrośnięcia.
  • Krok 7

    15 min
    Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza na złoty kolor.
  • Krok 8

    2 min
    Po upieczeniu i ostygnięciu rozdzielamy. Najlepsze są ciepłe jak dla mnie :)
Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 1 z 8

Mleko podgrzewamy i po podgrzaniu wlewamy do większej miski, w której będziemy wyrabiali bułeczki.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 2 z 8

Robimy rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego mleka. Pamiętajmy, że mleko nie może być gorące. Po około 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodajemy pozostałe składniki (z jajek wykorzystujemy tylko 2 żółtka, a margaryna powinna być miękka) i wyrabiamy ciasto.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 3 z 8

Gdy już wyrobimy ciasto, pozostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, np. koło grzejnika (na około 1,5 godziny).

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 4 z 8

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, bierzemy się za formowanie bułeczek. Z ciasta urywamy kawałki, z których formujemy bułki. Nadziewamy je i łączeniem układamy do dołu.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 5 z 8

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 6 z 8

Pozostawiamy bułeczki na chwilę do wyrośnięcia.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 7 z 8

Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza na złoty kolor.

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Krok 8 z 8

Po upieczeniu i ostygnięciu rozdzielamy. Najlepsze są ciepłe jak dla mnie :)

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe racuchy z jabłkami

    Drożdżowe racuchy z jabłkami

    1 godz 15 min Średni
  • Rozeta z ciasta drożdżowego z sosem chrzanowym

    Rozeta z ciasta drożdżowego z sosem chrzanowym

    49 min Łatwy
  • Paszteciki drożdżowe

    Paszteciki drożdżowe

    1 godz 45 min Łatwy
  • Paszteciki drożdżowe z mięsem i pieczarkami

    Paszteciki drożdżowe z mięsem i pieczarkami

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu