Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Drożdżowe bułeczki wypełnione powidłami śliwkowymi to przepis na idealny deser, którym podbijecie serca nie tylko najmłodszych łasuchów. Śliwki wspaniale komponują się ze smakiem bułeczek, co sprawia, że ten przysmak stanie się stałym bywalcem podczas Waszych rodzinnych imprez. Smacznego!
Przygotowanie
167 min
Krok 1
5 min
Mleko podgrzewamy i po podgrzaniu wlewamy do większej miski, w której będziemy wyrabiali bułeczki.
Krok 2
25 min
Robimy rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego mleka. Pamiętajmy, że mleko nie może być gorące. Po około 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodajemy pozostałe składniki (z jajek wykorzystujemy tylko 2 żółtka, a margaryna powinna być miękka) i wyrabiamy ciasto.
Krok 3
90 min
Gdy już wyrobimy ciasto, pozostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, np. koło grzejnika (na około 1,5 godziny).
Krok 4
10 min
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, bierzemy się za formowanie bułeczek. Z ciasta urywamy kawałki, z których formujemy bułki. Nadziewamy je i łączeniem układamy do dołu.
Krok 5
5 min
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 6
15 min
Pozostawiamy bułeczki na chwilę do wyrośnięcia.
Krok 7
15 min
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza na złoty kolor.
Krok 8
2 min
Po upieczeniu i ostygnięciu rozdzielamy. Najlepsze są ciepłe jak dla mnie :)
Krok 1
z
8
Mleko podgrzewamy i po podgrzaniu wlewamy do większej miski, w której będziemy wyrabiali bułeczki.
Krok 2
z
8
Robimy rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego mleka. Pamiętajmy, że mleko nie może być gorące. Po około 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodajemy pozostałe składniki (z jajek wykorzystujemy tylko 2 żółtka, a margaryna powinna być miękka) i wyrabiamy ciasto.
Krok 3
z
8
Gdy już wyrobimy ciasto, pozostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, np. koło grzejnika (na około 1,5 godziny).
Krok 4
z
8
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, bierzemy się za formowanie bułeczek. Z ciasta urywamy kawałki, z których formujemy bułki. Nadziewamy je i łączeniem układamy do dołu.
Krok 5
z
8
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 6
z
8
Pozostawiamy bułeczki na chwilę do wyrośnięcia.
Krok 7
z
8
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza na złoty kolor.
Krok 8
z
8
Po upieczeniu i ostygnięciu rozdzielamy. Najlepsze są ciepłe jak dla mnie :)
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0