Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kompot z jabłek, śliwek i mięty

(1)
42min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest mufinka79
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Jabłko
6 
Śliwki
2  pęczków
Mięta
trochę
Cukier trzcinowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
0.53 g
Węglowodany
14.33 g
Tłuszcze
0.25 g
Wartość energetyczna
55.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
10 min
Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki (nie obieramy ze skórki). Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Miętę płuczemy.
Krok 2
10 min
Owoce i miętę wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i stawiamy na gaz. Gotujemy.
Krok 3
5 min
Gdy kompot się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
Krok 4
20 min
Gotowy kompot zestawiamy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia i naciągnięcia.
Krok 5
2 min
Kompot przecedzamy, dosładzamy do smaku cukrem i dobrze schładzamy.Smacznego!
Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Krok 1 z 5

Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki (nie obieramy ze skórki). Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Miętę płuczemy.

Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Krok 2 z 5

Owoce i miętę wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i stawiamy na gaz. Gotujemy.

Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Krok 3 z 5

Gdy kompot się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.

Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Krok 4 z 5

Gotowy kompot zestawiamy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia i naciągnięcia.

Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Krok 5 z 5

Kompot przecedzamy, dosładzamy do smaku cukrem i dobrze schładzamy.Smacznego!

Kompot to doskonały napój na letnie dni. Odświeża, nawadnia, gasi pragnienie i dostarcza witamin. Można go przygotować we własnej kuchni, sięgając po różne owoce, bardziej słodkie lub bardziej kwaśne – wedle uznania. Uważamy jednak, że najlepszy kompot powstaje z kompozycji różnych składników. Dlatego przedstawiamy poniżej przepis na kompot z jabłek, śliwek i mięty. Zobacz, jak łatwo go przygotować, i ciesz się jego odświeżającym smakiem zawsze wtedy, gdy dopadnie cię pragnienie.

Aby przyrządzić kompot z jabłek, śliwek i mięty, zacznij od umycia owoców. Pół kilograma jabłek pokrój na mniejsze kawałki – nie obieraj ich ze skóry, ale pozbaw gniazd nasiennych. Sześć śliwek wystarczy przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Miętę opłucz pod bieżącą wodą.

Wszystkie składniki wrzuć do dużego garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Postaw na ogniu i zacznij gotować. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ściągnij kompot ze śliwek i jabłek z gazu i odstaw do wystygnięcia. Następnie przecedź zawartość garnka i do uzyskanego w ten sposób kompotu dodaj cukier – w ilości odpowiadającej twoim preferencjom. Kompot z jabłek, śliwek i mięty najlepiej smakuje schłodzony.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 09/06/2021 - 22:13 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha