
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Aby przyrządzić kompot z jabłek, śliwek i mięty, zacznij od umycia owoców. Pół kilograma jabłek pokrój na mniejsze kawałki – nie obieraj ich ze skóry, ale pozbaw gniazd nasiennych. Sześć śliwek wystarczy przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Miętę opłucz pod bieżącą wodą.
Wszystkie składniki wrzuć do dużego garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Postaw na ogniu i zacznij gotować. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ściągnij kompot ze śliwek i jabłek z gazu i odstaw do wystygnięcia. Następnie przecedź zawartość garnka i do uzyskanego w ten sposób kompotu dodaj cukier – w ilości odpowiadającej twoim preferencjom. Kompot z jabłek, śliwek i mięty najlepiej smakuje schłodzony.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
10 minKrok 3
5 minKrok 4
20 minKrok 5
2 minKrok 1 z 5
Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki (nie obieramy ze skórki). Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Miętę płuczemy.
Krok 2 z 5
Owoce i miętę wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i stawiamy na gaz. Gotujemy.
Krok 3 z 5
Gdy kompot się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
Krok 4 z 5
Gotowy kompot zestawiamy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia i naciągnięcia.
Krok 5 z 5
Kompot przecedzamy, dosładzamy do smaku cukrem i dobrze schładzamy.Smacznego!
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0