Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Kompot z jabłek, śliwek i mięty

(1)
42min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest mufinka79

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Jabłko
6 
Śliwki
2  pęczków
Mięta
trochę
Cukier trzcinowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.05 g
Węglowodany
29.9 g
Tłuszcze
0.5 g
Wartość energetyczna
115.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kompot to doskonały napój na letnie dni. Odświeża, nawadnia, gasi pragnienie i dostarcza witamin. Można go przygotować we własnej kuchni, sięgając po różne owoce, bardziej słodkie lub bardziej kwaśne – wedle uznania. Uważamy jednak, że najlepszy kompot powstaje z kompozycji różnych składników. Dlatego przedstawiamy poniżej przepis na kompot z jabłek, śliwek i mięty. Zobacz, jak łatwo go przygotować, i ciesz się jego odświeżającym smakiem zawsze wtedy, gdy dopadnie cię pragnienie.

Aby przyrządzić kompot z jabłek, śliwek i mięty, zacznij od umycia owoców. Pół kilograma jabłek pokrój na mniejsze kawałki – nie obieraj ich ze skóry, ale pozbaw gniazd nasiennych. Sześć śliwek wystarczy przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Miętę opłucz pod bieżącą wodą.

Wszystkie składniki wrzuć do dużego garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Postaw na ogniu i zacznij gotować. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ściągnij kompot ze śliwek i jabłek z gazu i odstaw do wystygnięcia. Następnie przecedź zawartość garnka i do uzyskanego w ten sposób kompotu dodaj cukier – w ilości odpowiadającej twoim preferencjom. Kompot z jabłek, śliwek i mięty najlepiej smakuje schłodzony.

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    10 min
    Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki (nie obieramy ze skórki). Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Miętę płuczemy.
  • Krok 2

    10 min
    Owoce i miętę wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i stawiamy na gaz. Gotujemy.
  • Krok 3

    5 min
    Gdy kompot się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
  • Krok 4

    20 min
    Gotowy kompot zestawiamy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia i naciągnięcia.
  • Krok 5

    2 min
    Kompot przecedzamy, dosładzamy do smaku cukrem i dobrze schładzamy.Smacznego!
Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Krok 1 z 5

Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki (nie obieramy ze skórki). Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Miętę płuczemy.

Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Krok 2 z 5

Owoce i miętę wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i stawiamy na gaz. Gotujemy.

Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Krok 3 z 5

Gdy kompot się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.

Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Krok 4 z 5

Gotowy kompot zestawiamy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia i naciągnięcia.

Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Krok 5 z 5

Kompot przecedzamy, dosładzamy do smaku cukrem i dobrze schładzamy.Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Deser
  • Kuchnia regionalna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Moczka – przepis na zupę piernikową

    Moczka – przepis na zupę piernikową

    30 min Łatwy
  • Kompot z agrestu i porzeczek

    Kompot z agrestu i porzeczek

    30 min Łatwy
  • Kompot z winogron

    Kompot z winogron

    1 godz 5 min Łatwy
  • Kompot z papierówek

    Kompot z papierówek

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu