Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kompot to doskonały napój na letnie dni. Odświeża, nawadnia, gasi pragnienie i dostarcza witamin. Można go przygotować we własnej kuchni, sięgając po różne owoce, bardziej słodkie lub bardziej kwaśne – wedle uznania. Uważamy jednak, że najlepszy kompot powstaje z kompozycji różnych składników. Dlatego przedstawiamy poniżej przepis na kompot z jabłek, śliwek i mięty. Zobacz, jak łatwo go przygotować, i ciesz się jego odświeżającym smakiem zawsze wtedy, gdy dopadnie cię pragnienie.
Aby przyrządzić kompot z jabłek, śliwek i mięty, zacznij od umycia owoców. Pół kilograma jabłek pokrój na mniejsze kawałki – nie obieraj ich ze skóry, ale pozbaw gniazd nasiennych. Sześć śliwek wystarczy przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Miętę opłucz pod bieżącą wodą.
Wszystkie składniki wrzuć do dużego garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Postaw na ogniu i zacznij gotować. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ściągnij kompot ze śliwek i jabłek z gazu i odstaw do wystygnięcia. Następnie przecedź zawartość garnka i do uzyskanego w ten sposób kompotu dodaj cukier – w ilości odpowiadającej twoim preferencjom. Kompot z jabłek, śliwek i mięty najlepiej smakuje schłodzony.
Przygotowanie
42 min
Krok 1
10 min
Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki (nie obieramy ze skórki). Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Miętę płuczemy.
Krok 2
10 min
Owoce i miętę wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i stawiamy na gaz. Gotujemy.
Krok 3
5 min
Gdy kompot się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
Krok 4
20 min
Gotowy kompot zestawiamy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia i naciągnięcia.
Krok 5
2 min
Kompot przecedzamy, dosładzamy do smaku cukrem i dobrze schładzamy.Smacznego!
Krok 1
z
5
Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki (nie obieramy ze skórki). Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Miętę płuczemy.
Krok 2
z
5
Owoce i miętę wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i stawiamy na gaz. Gotujemy.
Krok 3
z
5
Gdy kompot się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
Krok 4
z
5
Gotowy kompot zestawiamy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia i naciągnięcia.
Krok 5
z
5
Kompot przecedzamy, dosładzamy do smaku cukrem i dobrze schładzamy.Smacznego!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0