Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kompot z rabarbaru

0
28 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Rabarbar
50 g
Cukier
250 ml
Woda
1.5 
Sok z cytryny
400 ml
Woda
1 trochę
Mięta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.52 g
Wartość energetyczna
136.72 kcal
Węglowodany
34.39 g
Tłuszcze
0.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
30 min
Zagotuj 250 ml wody z cukrem, gotuj aż cukier się rozpuści.
Krok 2
5 min
Rabarbar umyj (nie obieraj łodyg) i pokrój na około 5 cm kawałki.
Krok 3
5 min
Dodaj rabarbar do wody i pogotuj 5 minut.
Krok 4
5 min
Pozostaw do ostudzenia, przecedź, dodaj sok z cytryny i schłodzoną wodę mineralną.
Krok 5
3 min
Do lemoniady wrzuć kilka plasterków cytryny i listki świeżej mięty.
Kompot z rabarbaru

Krok 1 z 5

Zagotuj 250 ml wody z cukrem, gotuj aż cukier się rozpuści.

Kompot z rabarbaru

Krok 2 z 5

Rabarbar umyj (nie obieraj łodyg) i pokrój na około 5 cm kawałki.

Kompot z rabarbaru

Krok 3 z 5

Dodaj rabarbar do wody i pogotuj 5 minut.

Kompot z rabarbaru

Krok 4 z 5

Pozostaw do ostudzenia, przecedź, dodaj sok z cytryny i schłodzoną wodę mineralną.

Kompot z rabarbaru

Krok 5 z 5

Do lemoniady wrzuć kilka plasterków cytryny i listki świeżej mięty.

Nie trzeba wiele, by w kilka chwil przywołać smaki dzieciństwa i przywrócić wspomnienia wakacji spędzanych u dziadków na wsi. Apetyczny kompot z rabarbaru to połączenie pięknego bladoróżowego koloru z delikatnym słodko-kwaśnym smakiem. Ugasi pragnienie w letnie dni, ale też doskonale skomponuje się z domowym posiłkiem o każdej porze roku. Choć to tradycyjna propozycja, kilka drobiazgów takich jak listek mięty czy podanie w wysokich szklankach lub kieliszkach, uczyni z tego napoju elegancki koktajl na przyjęcie w ogrodzie w gronie bliskich.



Skorzystaj z darów lata i przygotuj własny kompot z rabarbaru! Wystarczy pół godziny i kilka prostych składników, takich jak cytryna i cukier. Na początek zagotuj 250 ml wody z cukrem. Gotuj, aż do rozpuszczenia cukru. Umyty rabarbar pokrój na 5 cm kawałki, ale nie obieraj łodyg! Wrzuć rabarbar do wody i gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie odstaw do ostudzenia, później przecedź i dodaj sok z cytryny. Całość rozcieńcz schłodzoną wodą mineralną. Do dzbanka możesz wrzucić kilka plasterków cytryny i listki mięty.



Ten naturalny, niesamowicie orzeźwiający napój sprawdzi się przez całe lato jako dodatek do obiadu, ale też nie powinno go zabraknąć przy okazji rodzinnego grilla i innych spotkań w gronie bliskich.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika