Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie trzeba wiele, by w kilka chwil przywołać smaki dzieciństwa i przywrócić wspomnienia wakacji spędzanych u dziadków na wsi. Apetyczny kompot z rabarbaru to połączenie pięknego bladoróżowego koloru z delikatnym słodko-kwaśnym smakiem. Ugasi pragnienie w letnie dni, ale też doskonale skomponuje się z domowym posiłkiem o każdej porze roku. Choć to tradycyjna propozycja, kilka drobiazgów takich jak listek mięty czy podanie w wysokich szklankach lub kieliszkach, uczyni z tego napoju elegancki koktajl na przyjęcie w ogrodzie w gronie bliskich.
Skorzystaj z darów lata i przygotuj własny kompot z rabarbaru! Wystarczy pół godziny i kilka prostych składników, takich jak cytryna i cukier. Na początek zagotuj 250 ml wody z cukrem. Gotuj, aż do rozpuszczenia cukru. Umyty rabarbar pokrój na 5 cm kawałki, ale nie obieraj łodyg! Wrzuć rabarbar do wody i gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie odstaw do ostudzenia, później przecedź i dodaj sok z cytryny. Całość rozcieńcz schłodzoną wodą mineralną. Do dzbanka możesz wrzucić kilka plasterków cytryny i listki mięty.
Ten naturalny, niesamowicie orzeźwiający napój sprawdzi się przez całe lato jako dodatek do obiadu, ale też nie powinno go zabraknąć przy okazji rodzinnego grilla i innych spotkań w gronie bliskich.
Przygotowanie
28 min
Krok 1
30 min
Zagotuj 250 ml wody z cukrem, gotuj aż cukier się rozpuści.
Krok 2
5 min
Rabarbar umyj (nie obieraj łodyg) i pokrój na około 5 cm kawałki.
Krok 3
5 min
Dodaj rabarbar do wody i pogotuj 5 minut.
Krok 4
5 min
Pozostaw do ostudzenia, przecedź, dodaj sok z cytryny i schłodzoną wodę mineralną.
Krok 5
3 min
Do lemoniady wrzuć kilka plasterków cytryny i listki świeżej mięty.
Krok 1
z
5
Zagotuj 250 ml wody z cukrem, gotuj aż cukier się rozpuści.
Krok 2
z
5
Rabarbar umyj (nie obieraj łodyg) i pokrój na około 5 cm kawałki.
Krok 3
z
5
Dodaj rabarbar do wody i pogotuj 5 minut.
Krok 4
z
5
Pozostaw do ostudzenia, przecedź, dodaj sok z cytryny i schłodzoną wodę mineralną.
Krok 5
z
5
Do lemoniady wrzuć kilka plasterków cytryny i listki świeżej mięty.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0