Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

(0)
28min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Siostra_Ducket

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Rabarbar
50  g
Cukier
250  ml
Woda
1.5 
Sok z cytryny
400  ml
Woda
trochę
Mięta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.52 g
Węglowodany
34.39 g
Tłuszcze
0.4 g
Wartość energetyczna
136.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nie trzeba wiele, by w kilka chwil przywołać smaki dzieciństwa i przywrócić wspomnienia wakacji spędzanych u dziadków na wsi. Apetyczny kompot z rabarbaru to połączenie pięknego bladoróżowego koloru z delikatnym słodko-kwaśnym smakiem. Ugasi pragnienie w letnie dni, ale też doskonale skomponuje się z domowym posiłkiem o każdej porze roku. Choć to tradycyjna propozycja, kilka drobiazgów takich jak listek mięty czy podanie w wysokich szklankach lub kieliszkach, uczyni z tego napoju elegancki koktajl na przyjęcie w ogrodzie w gronie bliskich.



Skorzystaj z darów lata i przygotuj własny kompot z rabarbaru! Wystarczy pół godziny i kilka prostych składników, takich jak cytryna i cukier. Na początek zagotuj 250 ml wody z cukrem. Gotuj, aż do rozpuszczenia cukru. Umyty rabarbar pokrój na 5 cm kawałki, ale nie obieraj łodyg! Wrzuć rabarbar do wody i gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie odstaw do ostudzenia, później przecedź i dodaj sok z cytryny. Całość rozcieńcz schłodzoną wodą mineralną. Do dzbanka możesz wrzucić kilka plasterków cytryny i listki mięty.



Ten naturalny, niesamowicie orzeźwiający napój sprawdzi się przez całe lato jako dodatek do obiadu, ale też nie powinno go zabraknąć przy okazji rodzinnego grilla i innych spotkań w gronie bliskich.

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    30 min
    Zagotuj 250 ml wody z cukrem, gotuj aż cukier się rozpuści.
  • Krok 2

    5 min
    Rabarbar umyj (nie obieraj łodyg) i pokrój na około 5 cm kawałki.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj rabarbar do wody i pogotuj 5 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Pozostaw do ostudzenia, przecedź, dodaj sok z cytryny i schłodzoną wodę mineralną.
  • Krok 5

    3 min
    Do lemoniady wrzuć kilka plasterków cytryny i listki świeżej mięty.
Kompot z rabarbaru

Krok 1 z 5

Zagotuj 250 ml wody z cukrem, gotuj aż cukier się rozpuści.

Kompot z rabarbaru

Krok 2 z 5

Rabarbar umyj (nie obieraj łodyg) i pokrój na około 5 cm kawałki.

Kompot z rabarbaru

Krok 3 z 5

Dodaj rabarbar do wody i pogotuj 5 minut.

Kompot z rabarbaru

Krok 4 z 5

Pozostaw do ostudzenia, przecedź, dodaj sok z cytryny i schłodzoną wodę mineralną.

Kompot z rabarbaru

Krok 5 z 5

Do lemoniady wrzuć kilka plasterków cytryny i listki świeżej mięty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Impreza
  • Lato
  • Lunch
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz czerwony czysty

    Barszcz czerwony czysty

    1 godz 30 min Łatwy
  • Ciasto cytrynowe

    Ciasto cytrynowe

    2 godz Łatwy
  • Grochowa z parmezanem

    Grochowa z parmezanem

    41 min Łatwy
  • Prawdziwki marynowane

    Prawdziwki marynowane

    3 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu