Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cudownie żółte kruche ciasto ze śliwkami i pianką zaskoczy cię orzeźwiającym dodatkiem Kisielu o smaku cytrynowym WINIARY. Przestudzone ciasto ze śliwkami podawaj z filiżanką ulubionej kawy.
Przygotowanie
105 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem
Krok 2
10 min
Zmiksuj żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy. Dodawaj małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Krok 3
5 min
Na koniec wyrób ciasto ręką i podziel na dwie części. Jedną część ciasta rozłóż na blaszce, drugą włóż do lodówki.
Krok 4
15 min
Ciasto podpiekaj około 15 minut
Krok 5
10 min
W tym czasie ubij pianę z białek dodając szklankę cukru, a na koniec kisiel (w proszku)
Krok 6
10 min
Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki. Na podpieczone ciasto wyłóż połówki śliwek
Krok 7
10 min
Następnie połóż pianę i na nią z drugiej części ciasta zrób posypkę (lub zetrzyj ciasto na tarce)
Krok 8
40 min
Piecz około 40 minut, podawaj przestudzone
Krok 1
z
8
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem
Krok 2
z
8
Zmiksuj żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy. Dodawaj małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Krok 3
z
8
Na koniec wyrób ciasto ręką i podziel na dwie części. Jedną część ciasta rozłóż na blaszce, drugą włóż do lodówki.
Krok 4
z
8
Ciasto podpiekaj około 15 minut
Krok 5
z
8
W tym czasie ubij pianę z białek dodając szklankę cukru, a na koniec kisiel (w proszku)
Krok 6
z
8
Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki. Na podpieczone ciasto wyłóż połówki śliwek
Krok 7
z
8
Następnie połóż pianę i na nią z drugiej części ciasta zrób posypkę (lub zetrzyj ciasto na tarce)
Krok 8
z
8
Piecz około 40 minut, podawaj przestudzone
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
p
pakoz
Jaką forme 10x10 100x100 czy 1000x 10000000?
Winiary
Expert
Pakoz, wystarczy forma w standardowych wymiarach, 36 x 25 cm lub nieco mniejsza. Pozdrawiamy!
Komentarze 1