Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Kisiel o smaku cytrynowym WINIARY
5 
Jajko
250  g
Margaryna
1.5  szklanek
Cukier
3  szklanek
Mąka pszenna
1  kg
Śliwki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.32 g
Węglowodany
36.68 g
Tłuszcze
11.87 g
Wartość energetyczna
260.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Cudownie żółte kruche ciasto ze śliwkami i pianką zaskoczy cię orzeźwiającym dodatkiem Kisielu o smaku cytrynowym WINIARY. Przestudzone ciasto ze śliwkami podawaj z filiżanką ulubionej kawy.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem
  • Krok 2

    10 min
    Zmiksuj żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy. Dodawaj małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
  • Krok 3

    5 min
    Na koniec wyrób ciasto ręką i podziel na dwie części. Jedną część ciasta rozłóż na blaszce, drugą włóż do lodówki.
  • Krok 4

    15 min
    Ciasto podpiekaj około 15 minut
  • Krok 5

    10 min
    W tym czasie ubij pianę z białek dodając szklankę cukru, a na koniec kisiel (w proszku)
  • Krok 6

    10 min
    Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki. Na podpieczone ciasto wyłóż połówki śliwek
  • Krok 7

    10 min
    Następnie połóż pianę i na nią z drugiej części ciasta zrób posypkę (lub zetrzyj ciasto na tarce)
  • Krok 8

    40 min
    Piecz około 40 minut, podawaj przestudzone
Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Krok 1 z 8

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem

Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Krok 2 z 8

Zmiksuj żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy. Dodawaj małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Krok 3 z 8

Na koniec wyrób ciasto ręką i podziel na dwie części. Jedną część ciasta rozłóż na blaszce, drugą włóż do lodówki.

Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Krok 4 z 8

Ciasto podpiekaj około 15 minut

Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Krok 5 z 8

W tym czasie ubij pianę z białek dodając szklankę cukru, a na koniec kisiel (w proszku)

Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Krok 6 z 8

Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki. Na podpieczone ciasto wyłóż połówki śliwek

Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Krok 7 z 8

Następnie połóż pianę i na nią z drugiej części ciasta zrób posypkę (lub zetrzyj ciasto na tarce)

Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Krok 8 z 8

Piecz około 40 minut, podawaj przestudzone

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
p pakoz

Jaką forme 10x10 100x100 czy 1000x 10000000?

Winiary
Expert

Pakoz, wystarczy forma w standardowych wymiarach, 36 x 25 cm lub nieco mniejsza. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto ze śliwkami

    Ciasto ze śliwkami

    1 godz 32 min Łatwy
  • Pleśniak

    Pleśniak

    1 godz 15 min Łatwy
  • Szarlotka cioci Zosi - przepis

    Szarlotka cioci Zosi - przepis

    1 godz 40 min Łatwy
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu