Ciasto ze śliwkami z bezową pianką
105min
Łatwy
2 łyżeczek
1 opakowanie
1 opakowanie
5
Jajko
250 g
Margaryna
1.5 szklanek
Cukier
3 szklanek
Mąka pszenna
1 kg
Śliwki
.
Wartości odżywcze
Białko
4.32 g
Węglowodany
36.68 g
Tłuszcze
11.87 g
Wartość energetyczna
260.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem
Krok 2
10 min
Zmiksuj żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy. Dodawaj małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Krok 3
5 min
Na koniec wyrób ciasto ręką i podziel na dwie części. Jedną część ciasta rozłóż na blaszce, drugą włóż do lodówki.
Krok 4
15 min
Ciasto podpiekaj około 15 minut
Krok 5
10 min
W tym czasie ubij pianę z białek dodając szklankę cukru, a na koniec kisiel (w proszku)
Krok 6
10 min
Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki. Na podpieczone ciasto wyłóż połówki śliwek
Krok 7
10 min
Następnie połóż pianę i na nią z drugiej części ciasta zrób posypkę (lub zetrzyj ciasto na tarce)
Krok 8
40 min
Piecz około 40 minut, podawaj przestudzone
Cudownie żółte kruche ciasto ze śliwkami i pianką zaskoczy cię orzeźwiającym dodatkiem Kisielu o smaku cytrynowym WINIARY. Przestudzone ciasto ze śliwkami podawaj z filiżanką ulubionej kawy.
Komentarze 0