Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bakalie, suszone owoce

Przepisy na pyszne dania z figami

Figi są pysznym dodatkiem do porannej owsianki, pieczonych mięs na obiad i sałatek! U nas znajdziesz też przepisy na dania świąteczne z figami.

Przepisy 1

Kompot z suszonych owoców oraz korzennymi przyprawami

Kompot z suszonych owoców oraz korzennymi przyprawami

1 godz 5 min Łatwy

Czy wiecie, że figi stanowiły w starożytnej Grecji podstawę diety atletów, przygotowujących się do Igrzysk Olimpijskich? Są pysznym i uniwersalnym dodatkiem, bo można łączyć je niemal ze wszystkim: z innymi owocami, serami, mięsem, lodami czy ciastem. Dania z figą to nie tylko przysłowiowa „figa z makiem” (a raczej mak z figami), lecz także cały wachlarz różnorodnych pomysłów: od porannej owsianki ze smakowitymi dodatkami, przez sałatki, dania obiadowe (np. pieczone mięsa), aż po figowe ciasta i desery. Wśród przepisów na potrawy z figą znajdziemy także świąteczne specjały z suszonymi figami (paschę, wigilijną moczkę, kompot z suszu, makowiec), nalewkę oraz przepyszne kompozycje świeżych fig z różnymi serami (fetą, pleśniowym) i owocami.

Kalorie

249 kcal/100 g – suszone, 74 kcal/100 g – surowe

Wartości odżywcze i właściwości

Figi zawierają duże ilości potasu, wapnia, mniejsze magnezu i żelaza. Figi dostarczają także błonnika, pobudzającego pracę jelit i zapobiegającego chorobom jelita grubego. Dzięki dużej zawartości potasu figi korzystnie wpływają na układ krążenia. Warto jeść suszone figi w okresie wytężonego wysiłku umysłowego – dzięki magnezowi pomogą w utrzymaniu koncentracji, poprawie pamięci i zredukowaniu poziomu stresu.

Ciekawostki

Często spotykany na figach biały nalot świadczy o dojrzałości i soczystości owocu – biały nalot to cukier, dlatego figi nie są polecane cukrzykom.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu