Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Owoce

Przepisy na pyszne dania z arbuzem

Dzięki dużej zawartości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Owoce te zawierają niewiele cukru i mają niski indeks glikemiczny, więc mogą spożywać je diabetycy. Arbuz jest dojrzały i słodki, gdy po puknięciu w skórę wydaje głuchy odgłos.

Przepisy 8

Chłodnik truskawkowo-arbuzowy

Chłodnik truskawkowo-arbuzowy

7 min Łatwy
Galaretka w arbuzie

Galaretka w arbuzie

1 godz 31 min Łatwy
Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

25 min Łatwy
Napój z cytryny i arbuza

Napój z cytryny i arbuza

35 min Łatwy
Granita arbuzowa

Granita arbuzowa

2 godz 50 min Łatwy
Szaszłyki owocowe

Szaszłyki owocowe

13 min Łatwy
Sorbet arbuzowy

Sorbet arbuzowy

3 godz 21 min Łatwy
Galaretkowy arbuz

Galaretkowy arbuz

26 min Łatwy

Orzeźwiające, soczyste arbuzy przywędrowały do Europy z Afryki, w czasach wypraw krzyżowych. Owoce te zawierają niewiele cukru i mają niski indeks glikemiczny, więc mogą spożywać je diabetycy. Arbuz jest dojrzały i słodki, gdy po puknięciu w skórę wydaje głuchy odgłos. W całości można go przechowywać w warunkach chłodniczych nawet kilkanaście dni, w kawałkach – koniecznie zawiniętych starannie w folię – w lodówce, max. do 3 dni. Owoce te nie nadają się na przetwory, ani do długiego przechowywania, dlatego zebrane poniżej dania z arbuza to głównie sezonowe przysmaki: letnie desery, sałatki i napoje, znajdzie się też zupa oraz... arbuzowe szaszłyki. Wykorzystajcie letnie miesiące, by sprawdzić, jak smakują pyszne kompozycje arbuza z innymi owocami, z ciastem, z kurczakiem, albo z różnymi rodzajami sałat czy serów!

Kalorie 36 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Arbuz w ponad 90% składa się z wody. Dlaczego więc warto jeść arbuzy? Nie tylko dla smaku, ale ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki i spowalniają proces starzenia się organizmu. Owoce te zawierają m.in. likopen, luteinę i zeaksantynę. Arbuzy mają też działanie moczopędne (są polecane osobom z chorobami układu moczowego), orzeźwiające i gaszące pragnienie. Arbuzy zawierają też witaminy i składniki mineralne. Głównie potas (130 mg/ 100 g), a także będący jednocześnie przeciwutleniaczem betakaroten (230mg/100 g). Potas ma działanie regulujące ciśnienie krwi – wspomaga wydalanie sodu z organizmu.

Ciekawostki

Arbuz jest źródłem cytruliny – aminokwasu, który bierze udział w cyklu mocznikowym, neutralizującym amoniak, powodujący zmęczenie mięśni podczas wysiłku. Regularne spożywanie cytruliny – np. częste picie soku z arbuza – może zwiększyć wytrzymałość siłową.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu