
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Granita arbuzowa

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jesli ktoś ma jednak ochotę /tak jak ja/może granitę przygotować w maszynce do lodów.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
120 minKrok 5
60 minKrok 6
5 minKrok 7
25 minKrok 1 z 7
Miąższ arbuza zmiksować, przetrzeć przez sitko.
Krok 2 z 7
Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i likier.
Krok 3 z 7
Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Krok 4 z 7
Mieszankę przełożyć do szklanego naczynia (przeznaczonego do mrożenia) i wstawić do zamrażarki na kilka (może to być 1 godzina, a czasem 2) godzin.
Krok 5 z 7
Mieszać mniej więcej co 30 minut marznącą masę (np. przy pomocy widelca), do momentu całkowitego jej zmrożenia.
Krok 6 z 7
Gotową masę skrobać widelcem i powstałe kryształki nakładać do pucharków.
Krok 7 z 7
Moja granita powstała w maszynce do lodów. Przygotowany sok z arbuza należy schłodzić 3-4 godziny, a następnie przelać do zmrożonej misy, włączyć program na ok. 20 minut i cierpliwie poczekać, aż powstanie pyszna zmrożona masa arbuzowa. Można zjeść natychmiast lub wstawić do zamrażarki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0