Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Granita arbuzowa

Granita arbuzowa

(0)
2 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest cris04

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Arbuz
5  łyżeczek
Cukier puder
3  płaskich łyżek
Sok z cytryny
1  uncja
Likier imbirowy
1  szczypta
Cynamon
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.95 g
Węglowodany
15.94 g
Tłuszcze
0.24 g
Wartość energetyczna
66.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wspaniała alternatywa dla deserów lodowych chętnie serwowanych w upalne dni.Granitę można przygotować bez użycia lodziarek,maszynek......bo wystarczy użyć blendera,umieścić masę arbuzową w pojemniku i zamrozić.
Jesli ktoś ma jednak ochotę /tak jak ja/może granitę przygotować w maszynce do lodów.

Przygotowanie

170 min
  • Krok 1

    5 min
    Miąższ arbuza zmiksować, przetrzeć przez sitko.
  • Krok 2

    5 min
    Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i likier.
  • Krok 3

    5 min
    Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Krok 4

    120 min
    Mieszankę przełożyć do szklanego naczynia (przeznaczonego do mrożenia) i wstawić do zamrażarki na kilka (może to być 1 godzina, a czasem 2) godzin.
  • Krok 5

    60 min
    Mieszać mniej więcej co 30 minut marznącą masę (np. przy pomocy widelca), do momentu całkowitego jej zmrożenia.
  • Krok 6

    5 min
    Gotową masę skrobać widelcem i powstałe kryształki nakładać do pucharków.
  • Krok 7

    25 min
    Moja granita powstała w maszynce do lodów. Przygotowany sok z arbuza należy schłodzić 3-4 godziny, a następnie przelać do zmrożonej misy, włączyć program na ok. 20 minut i cierpliwie poczekać, aż powstanie pyszna zmrożona masa arbuzowa. Można zjeść natychmiast lub wstawić do zamrażarki.
Granita arbuzowa

Krok 1 z 7

Miąższ arbuza zmiksować, przetrzeć przez sitko.

Granita arbuzowa

Krok 2 z 7

Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i likier.

Granita arbuzowa

Krok 3 z 7

Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Granita arbuzowa

Krok 4 z 7

Mieszankę przełożyć do szklanego naczynia (przeznaczonego do mrożenia) i wstawić do zamrażarki na kilka (może to być 1 godzina, a czasem 2) godzin.

Granita arbuzowa

Krok 5 z 7

Mieszać mniej więcej co 30 minut marznącą masę (np. przy pomocy widelca), do momentu całkowitego jej zmrożenia.

Granita arbuzowa

Krok 6 z 7

Gotową masę skrobać widelcem i powstałe kryształki nakładać do pucharków.

Granita arbuzowa

Krok 7 z 7

Moja granita powstała w maszynce do lodów. Przygotowany sok z arbuza należy schłodzić 3-4 godziny, a następnie przelać do zmrożonej misy, włączyć program na ok. 20 minut i cierpliwie poczekać, aż powstanie pyszna zmrożona masa arbuzowa. Można zjeść natychmiast lub wstawić do zamrażarki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Proste banoffee

    Proste banoffee

    4 godz 40 min Łatwy
  • Muffinki dyniowe

    Muffinki dyniowe

    1 godz 27 min Łatwy
  • Sorbet arbuzowy

    Sorbet arbuzowy

    3 godz 21 min Łatwy
  • Pyszny sernik z czekoladą z kąpieli wodnej

    Pyszny sernik z czekoladą z kąpieli wodnej

    2 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu