Granita arbuzowa
170min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
0.95 g
Węglowodany
15.94 g
Tłuszcze
0.24 g
Wartość energetyczna
66.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
170 min
Krok 1
5 min
Miąższ arbuza zmiksować, przetrzeć przez sitko.
Krok 2
5 min
Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i likier.
Krok 3
5 min
Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Krok 4
120 min
Mieszankę przełożyć do szklanego naczynia (przeznaczonego do mrożenia) i wstawić do zamrażarki na kilka (może to być 1 godzina, a czasem 2) godzin.
Krok 5
60 min
Mieszać mniej więcej co 30 minut marznącą masę (np. przy pomocy widelca), do momentu całkowitego jej zmrożenia.
Krok 6
5 min
Gotową masę skrobać widelcem i powstałe kryształki nakładać do pucharków.
Krok 7
25 min
Moja granita powstała w maszynce do lodów. Przygotowany sok z arbuza należy schłodzić 3-4 godziny, a następnie przelać do zmrożonej misy, włączyć program na ok. 20 minut i cierpliwie poczekać, aż powstanie pyszna zmrożona masa arbuzowa. Można zjeść natychmiast lub wstawić do zamrażarki.
Wspaniała alternatywa dla deserów lodowych chętnie serwowanych w upalne dni.Granitę można przygotować bez użycia lodziarek,maszynek......bo wystarczy użyć blendera,umieścić masę arbuzową w pojemniku i zamrozić.
Jesli ktoś ma jednak ochotę /tak jak ja/może granitę przygotować w maszynce do lodów.
Jesli ktoś ma jednak ochotę /tak jak ja/może granitę przygotować w maszynce do lodów.
Komentarze 0