Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Granita arbuzowa
Dodaj do CookBook

Granita arbuzowa

(0)
2 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest cris04
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Arbuz
5  łyżeczek
Cukier puder
3  płaskich łyżek
Sok z cytryny
1  uncja
Likier imbirowy
1  szczypta
Cynamon
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.9 g
Wartość energetyczna
66.7 kcal
Tłuszcze
0.2 g
Białko
1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wspaniała alternatywa dla deserów lodowych chętnie serwowanych w upalne dni.Granitę można przygotować bez użycia lodziarek,maszynek......bo wystarczy użyć blendera,umieścić masę arbuzową w pojemniku i zamrozić.
Jesli ktoś ma jednak ochotę /tak jak ja/może granitę przygotować w maszynce do lodów.

Przygotowanie

170 min
  • Krok 1

    5 min
    Miąższ arbuza zmiksować, przetrzeć przez sitko.
  • Krok 2

    5 min
    Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i likier.
  • Krok 3

    5 min
    Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Krok 4

    120 min
    Mieszankę przełożyć do szklanego naczynia (przeznaczonego do mrożenia) i wstawić do zamrażarki na kilka (może to być 1 godzina, a czasem 2) godzin.
  • Krok 5

    60 min
    Mieszać mniej więcej co 30 minut marznącą masę (np. przy pomocy widelca), do momentu całkowitego jej zmrożenia.
  • Krok 6

    5 min
    Gotową masę skrobać widelcem i powstałe kryształki nakładać do pucharków.
  • Krok 7

    25 min
    Moja granita powstała w maszynce do lodów. Przygotowany sok z arbuza należy schłodzić 3-4 godziny, a następnie przelać do zmrożonej misy, włączyć program na ok. 20 minut i cierpliwie poczekać, aż powstanie pyszna zmrożona masa arbuzowa. Można zjeść natychmiast lub wstawić do zamrażarki.
Granita arbuzowa

Krok 1 z 7

Miąższ arbuza zmiksować, przetrzeć przez sitko.

Granita arbuzowa

Krok 2 z 7

Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i likier.

Granita arbuzowa

Krok 3 z 7

Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Granita arbuzowa

Krok 4 z 7

Mieszankę przełożyć do szklanego naczynia (przeznaczonego do mrożenia) i wstawić do zamrażarki na kilka (może to być 1 godzina, a czasem 2) godzin.

Granita arbuzowa

Krok 5 z 7

Mieszać mniej więcej co 30 minut marznącą masę (np. przy pomocy widelca), do momentu całkowitego jej zmrożenia.

Granita arbuzowa

Krok 6 z 7

Gotową masę skrobać widelcem i powstałe kryształki nakładać do pucharków.

Granita arbuzowa

Krok 7 z 7

Moja granita powstała w maszynce do lodów. Przygotowany sok z arbuza należy schłodzić 3-4 godziny, a następnie przelać do zmrożonej misy, włączyć program na ok. 20 minut i cierpliwie poczekać, aż powstanie pyszna zmrożona masa arbuzowa. Można zjeść natychmiast lub wstawić do zamrażarki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gazpacho z granitą miętową

    Gazpacho z granitą miętową

    1 godz 57 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu