Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wspaniała alternatywa dla deserów lodowych chętnie serwowanych w upalne dni.Granitę można przygotować bez użycia lodziarek,maszynek......bo wystarczy użyć blendera,umieścić masę arbuzową w pojemniku i zamrozić. Jesli ktoś ma jednak ochotę /tak jak ja/może granitę przygotować w maszynce do lodów.
Przygotowanie
170 min
Krok 1
5 min
Miąższ arbuza zmiksować, przetrzeć przez sitko.
Krok 2
5 min
Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i likier.
Krok 3
5 min
Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Krok 4
120 min
Mieszankę przełożyć do szklanego naczynia (przeznaczonego do mrożenia) i wstawić do zamrażarki na kilka (może to być 1 godzina, a czasem 2) godzin.
Krok 5
60 min
Mieszać mniej więcej co 30 minut marznącą masę (np. przy pomocy widelca), do momentu całkowitego jej zmrożenia.
Krok 6
5 min
Gotową masę skrobać widelcem i powstałe kryształki nakładać do pucharków.
Krok 7
25 min
Moja granita powstała w maszynce do lodów. Przygotowany sok z arbuza należy schłodzić 3-4 godziny, a następnie przelać do zmrożonej misy, włączyć program na ok. 20 minut i cierpliwie poczekać, aż powstanie pyszna zmrożona masa arbuzowa. Można zjeść natychmiast lub wstawić do zamrażarki.
Krok 1
z
7
Miąższ arbuza zmiksować, przetrzeć przez sitko.
Krok 2
z
7
Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i likier.
Krok 3
z
7
Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Krok 4
z
7
Mieszankę przełożyć do szklanego naczynia (przeznaczonego do mrożenia) i wstawić do zamrażarki na kilka (może to być 1 godzina, a czasem 2) godzin.
Krok 5
z
7
Mieszać mniej więcej co 30 minut marznącą masę (np. przy pomocy widelca), do momentu całkowitego jej zmrożenia.
Krok 6
z
7
Gotową masę skrobać widelcem i powstałe kryształki nakładać do pucharków.
Krok 7
z
7
Moja granita powstała w maszynce do lodów. Przygotowany sok z arbuza należy schłodzić 3-4 godziny, a następnie przelać do zmrożonej misy, włączyć program na ok. 20 minut i cierpliwie poczekać, aż powstanie pyszna zmrożona masa arbuzowa. Można zjeść natychmiast lub wstawić do zamrażarki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0