Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Granita arbuzowa

0
170 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Arbuz
5 łyżeczek
Cukier puder
3 płaskich łyżek
Sok z cytryny
1 uncja
Likier imbirowy
1 szczypta
Cynamon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
3.36 g
Białko
0.95 g
Wartość energetyczna
66.68 kcal
Węglowodany
12.82 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

170 min
Krok 1
5 min
Miąższ arbuza zmiksować, przetrzeć przez sitko.
Krok 2
5 min
Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i likier.
Krok 3
5 min
Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Krok 4
120 min
Mieszankę przełożyć do szklanego naczynia (przeznaczonego do mrożenia) i wstawić do zamrażarki na kilka (może to być 1 godzina, a czasem 2) godzin.
Krok 5
60 min
Mieszać mniej więcej co 30 minut marznącą masę (np. przy pomocy widelca), do momentu całkowitego jej zmrożenia.
Krok 6
5 min
Gotową masę skrobać widelcem i powstałe kryształki nakładać do pucharków.
Krok 7
25 min
Moja granita powstała w maszynce do lodów. Przygotowany sok z arbuza należy schłodzić 3-4 godziny, a następnie przelać do zmrożonej misy, włączyć program na ok. 20 minut i cierpliwie poczekać, aż powstanie pyszna zmrożona masa arbuzowa. Można zjeść natychmiast lub wstawić do zamrażarki.
Granita arbuzowa

Krok 1 z 7

Miąższ arbuza zmiksować, przetrzeć przez sitko.

Granita arbuzowa

Krok 2 z 7

Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i likier.

Granita arbuzowa

Krok 3 z 7

Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Granita arbuzowa

Krok 4 z 7

Mieszankę przełożyć do szklanego naczynia (przeznaczonego do mrożenia) i wstawić do zamrażarki na kilka (może to być 1 godzina, a czasem 2) godzin.

Granita arbuzowa

Krok 5 z 7

Mieszać mniej więcej co 30 minut marznącą masę (np. przy pomocy widelca), do momentu całkowitego jej zmrożenia.

Granita arbuzowa

Krok 6 z 7

Gotową masę skrobać widelcem i powstałe kryształki nakładać do pucharków.

Granita arbuzowa

Krok 7 z 7

Moja granita powstała w maszynce do lodów. Przygotowany sok z arbuza należy schłodzić 3-4 godziny, a następnie przelać do zmrożonej misy, włączyć program na ok. 20 minut i cierpliwie poczekać, aż powstanie pyszna zmrożona masa arbuzowa. Można zjeść natychmiast lub wstawić do zamrażarki.

Wspaniała alternatywa dla deserów lodowych chętnie serwowanych w upalne dni.Granitę można przygotować bez użycia lodziarek,maszynek......bo wystarczy użyć blendera,umieścić masę arbuzową w pojemniku i zamrozić.
Jesli ktoś ma jednak ochotę /tak jak ja/może granitę przygotować w maszynce do lodów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika