Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Ziemniaki umyj, wyszoruj i osusz, ale nie obieraj.
Nasmaruj oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową.
Piecz ziemniaki przez około godzinę. Pamiętaj, że dokładny czas zależy od wielkości ziemniaków – najlepiej sprawdzaj nożem, czy ziemniaki są już miękkie.
Plastry łososia wyjmij z opakowania, skrop sokiem z cytryny. Odstaw.
Kiedy ziemniaki są już gotowe, wyjmij je ostrożnie z piekarnika, otwórz folię i natnij ziemniaki w poprzek. Posól.
W nacięcie nałóż sos czosnkowy, łososia, plasterek cytryny, koperek. Przypraw solą i pieprzem.
Ziemniaki możesz podawać też z innym ulubionym nadzieniem – np. twarożkiem.