Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 łyżek
4 
Ziemniaki
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 
Cytryna
4 plastrów
Łosoś wędzony
200 ml
Jogurt naturalny
3 ząbków
Czosnek
1 Płaska łyżka
Koperek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.05 g
Tłuszcze
18.93 g
Węglowodany
10.56 g
Wartość energetyczna
241.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Krok 2
5 min
Ziemniaki umyj, wyszoruj i osusz, ale nie obieraj.
Krok 3
3 min
Nasmaruj oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową.
Krok 4
55 min
Piecz ziemniaki przez około godzinę. Pamiętaj, że dokładny czas zależy od wielkości ziemniaków – najlepiej sprawdzaj nożem, czy ziemniaki są już miękkie.
Krok 5
2 min
Plastry łososia wyjmij z opakowania, skrop sokiem z cytryny. Odstaw.
Krok 6
3 min
Kiedy ziemniaki są już gotowe, wyjmij je ostrożnie z piekarnika, otwórz folię i natnij ziemniaki w poprzek. Posól.
Krok 7
5 min
W nacięcie nałóż sos czosnkowy, łososia, plasterek cytryny, koperek. Przypraw solą i pieprzem.
Krok 8
1 min
Ziemniaki możesz podawać też z innym ulubionym nadzieniem – np. twarożkiem.
Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

Krok 1 z 8

Rozgrzej piekarnik do 220°C.

Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

Krok 2 z 8

Ziemniaki umyj, wyszoruj i osusz, ale nie obieraj.

Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

Krok 3 z 8

Nasmaruj oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową.

Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

Krok 4 z 8

Piecz ziemniaki przez około godzinę. Pamiętaj, że dokładny czas zależy od wielkości ziemniaków – najlepiej sprawdzaj nożem, czy ziemniaki są już miękkie.

Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

Krok 5 z 8

Plastry łososia wyjmij z opakowania, skrop sokiem z cytryny. Odstaw.

Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

Krok 6 z 8

Kiedy ziemniaki są już gotowe, wyjmij je ostrożnie z piekarnika, otwórz folię i natnij ziemniaki w poprzek. Posól.

Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

Krok 7 z 8

W nacięcie nałóż sos czosnkowy, łososia, plasterek cytryny, koperek. Przypraw solą i pieprzem.

Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

Krok 8 z 8

Ziemniaki możesz podawać też z innym ulubionym nadzieniem – np. twarożkiem.


Pieczone ziemniaki w mundurkach, faszerowane nadzieniem z twarożku, łososia, cytryny i koperku to pomysł na ciepłe i rozpływające się w ustach danie, które nie wymaga wiele pracy w kuchni. Do przygotowania ziemniaków z farszem kup wędzonego łososia (najlepiej w plastrach) i koniecznie skrop go sokiem z cytryny, nadającym nowy wymiar smaku.

Do farszu możesz użyć również ulubionego twarożku i innych składników, których nie zaproponowaliśmy, ale naszym zdaniem będą smakowały najlepiej z łososiem!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika