Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka z krewetek i paluszków krabowych to idealna okazja do skosztowania połączenia owoców morza i grejpfrutu oraz pomarańczy. Sałatka z surimi jest przesiąknięta słodko-gorzkim smakiem owoców dzięki całonocnemu marynowaniu krewetek i paluszków w pomarańczowym soku, który powstaje podczas oczyszczania owoców – ten krok jest niezmiernie istotny! Słodko-gorzki posmak przełamuje ostry smak tabasco i nuta Ketchupu łagodnego WINIARY i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Spróbuj tego połączenia, aby odkryć nieznane dotychczas kompozycje smakowe!
Przygotowanie
755 min
Krok 1
10 min
Do sałatki potrzebować będziesz wyfiletowanych grejpfrutów i pomarańczy. Aby to zrobić zetnij ostrym nożem skórkę z owoców, a następnie wytnij cząstki nożem, tak by nie miały białych błonek. W międzyczasie zbieraj sok wyciskając go z pozostałych błonek.
Krok 2
5 min
Paluszki krabowe pokrój na mniejsze kawałki - każdy „paluszek krabowy” podziel na cztery części.
Krok 3
2 min
Paluszki zalej 1/3 soku, jaki powstał przy filetowaniu grejpfrutów i pomarańczy.
Krok 4
5 min
Ogonki krewetek obierz z pancerzy i zalej kolejną 1/3 soku powstałego przy filetowaniu cytrusów.
Krok 5
720 min
Tak przygotowane owoce morza zostaw pod przykryciem w lodówce na całą noc.
Krok 6
5 min
Aby przygotować sałatkę, majonez wymieszaj z ketchupem, kilkoma kroplami tabasco oraz pozostałą 1/3 soku z owoców cytrusowych.
Krok 7
5 min
Krewetki i paluszki krabowe odcedź z soku owocowego.
Krok 8
3 min
W szklanej miseczce ułóż warstwami na przemian: filety z owoców, krewetki i paluszki krabowe. Całość polej sosem majonezowym.
Krok 1
z
8
Do sałatki potrzebować będziesz wyfiletowanych grejpfrutów i pomarańczy. Aby to zrobić zetnij ostrym nożem skórkę z owoców, a następnie wytnij cząstki nożem, tak by nie miały białych błonek. W międzyczasie zbieraj sok wyciskając go z pozostałych błonek.
Krok 2
z
8
Paluszki krabowe pokrój na mniejsze kawałki - każdy „paluszek krabowy” podziel na cztery części.
Krok 3
z
8
Paluszki zalej 1/3 soku, jaki powstał przy filetowaniu grejpfrutów i pomarańczy.
Krok 4
z
8
Ogonki krewetek obierz z pancerzy i zalej kolejną 1/3 soku powstałego przy filetowaniu cytrusów.
Krok 5
z
8
Tak przygotowane owoce morza zostaw pod przykryciem w lodówce na całą noc.
Krok 6
z
8
Aby przygotować sałatkę, majonez wymieszaj z ketchupem, kilkoma kroplami tabasco oraz pozostałą 1/3 soku z owoców cytrusowych.
Krok 7
z
8
Krewetki i paluszki krabowe odcedź z soku owocowego.
Krok 8
z
8
W szklanej miseczce ułóż warstwami na przemian: filety z owoców, krewetki i paluszki krabowe. Całość polej sosem majonezowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0