Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Odkąd hollywoodzkie gwiazdy wprowadziły modę na diety grejpfrutowe, owoce te stały się popularne na całym świecie. Ich orzeźwiający, gorzkawy miąższ doskonale łączy się z owocami morza, rybami, drobiem oraz warzywami w postaci rozmaitych sałatek, które prezentują się szczególnie dekoracyjnie podane w grejpfrutowych połówkach lub łódeczkach. Kawałki grejpfruta dodane do deserowych kompozycji z owoców, ciast lub kremów przełamią słodycz potraw i dodadzą im wyrazistego charakteru. Pyszne do egzotycznych dżemów i marmolad, a także niezastąpione do rozmaitych owocowych shake'ów i koktajli, czyli „bomb witaminowych” w płynie. Poniżej zebrane przepisy na dania z grejpfrutem - sprawdzone efekty kulinarnych poszukiwań fanów dobrego smaku.

Kalorie

50 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Jeden grejpfrut przeciętnie waży od 200 do 500 g, dlatego dawka witaminy C w jednym owocu jest duża (30-50 mg na 100 g). Grejpfrut zawiera również witaminy z grupy B oraz E i P. Cierpki smak może mu nie przysparzać popularności, ale owoc jest jadany chociażby ze względu na właściwości wspomagające perystaltykę jelit.

Ciekawostki

Grejpfruty zostały sprowadzone na wyspę Barbados w XVII wieku przez kapitana Jamesa Shaddocka, a głównym obszarem ich uprawy był rejon Morza Karaibskiego. Mamy różne odmiany grejpfrutów - czerwone mogą być gorzkie, żółte - kwaśne i soczyste, natomiast kupując żółte, możemy trafić na słodki smak grejpfruta.