Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jezyny - kategoria top

Przepisy na pyszne desery z jeżynami

Pachnące, słodkie jeżyny to przysmak późnego lata i początku jesieni. Można z nich stworzyć pyszne desery, dżemy, pierogi i wiele więcej! 

Przepisy 10

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

3 godz Łatwy
Deserowe finger food

Deserowe finger food

4 godz 27 min Łatwy
Czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami

2 godz 5 min Trudny
Rożki z galaretką, owocami i lodami

Rożki z galaretką, owocami i lodami

3 godz 16 min Łatwy
Sok z jeżyn

Sok z jeżyn

33 min Łatwy
Galaretkowy trifle

Galaretkowy trifle

4 godz 39 min Łatwy
Kolorowe szaszłyki z galaretkami i owocami

Kolorowe szaszłyki z galaretkami i owocami

20 min Łatwy
Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

1 godz 51 min Łatwy
Tort urodzinowy WINIARY

Tort urodzinowy WINIARY

1 godz 28 min Łatwy
BEZOWY TORT JEŻYNOWY OMBRE

BEZOWY TORT JEŻYNOWY OMBRE

8 godz 40 min Łatwy

Pyszny dodatek do deserów 

Jeżyny są mniej popularne niż maliny, jednak nie ustępują im smakiem. W gorący dzień można przygotować z jeżyn pyszny mleczny koktajl lub dodać je do jogurtu naturalnego. Soczyste owoce świetnie smakują na surowo, jednak będą również inspirującym dodatkiem do ciast i babeczek. Można je również z powodzeniem dodawać do sałatek z pomarańczą, melonem czy mango. Warto wykorzystać sezon na jeżyny, by zrobić soki i dżemy do domowej spiżarni, a także wypróbować ciekawe przepisy z jeżynami: torty, muffiny, tarteletki i biszkoptowe serca, drożdżówki, jeżynowce i, oczywiście, pierogi z jeżynami!  

Eleganckie desery z jeżynami  

Kto ma ochotę, może ugotować zupę, kisiel lub budyń z jeżyn, kompot albo jeżynową kaszkę manną, przyrządzić jeden z fantazyjnych deserów lub podać jeżyny w słodkim, jajecznym sosie. Jednak to nie wszystko! Jeżyny nie dość, że doskonale smakują, to jeszcze mogą pełnić funkcję dekoracyjną. Mogą być np. zwieńczeniem eleganckiego tortu urodzinowego, ciasta czekoladowego lub bezowego tortu ombre – z pewnością zrobią wrażenie na gościach!  

Jeżyny świetnie komponują się z galaretkami i budyniem np. waniliowym. Intensywny kolor jeżyn doskonale kontrastuje z jasnym kremem – w końcu jemy również oczami. A może imprezowe finger food? Wystarczy tylko zanurzyć owoce w przezroczystej galaretce i schłodzić w małych foremkach. Efekt murowany! Pomysłów na pyszne dania z jeżynami na pewno nie zabraknie. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu