Sok z jeżyn

(1)
33min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest nulkaa22

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Jeżyny
40  dag
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.78 g
Węglowodany
99.2 g
Tłuszcze
0.98 g
Wartość energetyczna
395.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czy jest coś pyszniejszego niż świeży sok z jeżyn? Trudno to sobie wyobrazić. Sok jest prosty i szybki w przygotowaniu, a przy tym pożywny i orzeźwiający. Po zagotowaniu się owoców dodajemy cukier i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie odcedzamy owoce od soku i gotowe! Najsmaczniejszy jest świeży i gorący, ale możemy również przelać go do słoików.
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
5 min
Jeżyny obieramy z listków (jeśli jest taka konieczność) i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą, by zakryć owoce i wstawiamy do gotowania.
Krok 2
25 min
Po 15 minutach gotowania dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut.
Krok 3
3 min
Odcedzamy owoce i gotowe.
Sok z jeżyn

Krok 1 z 3

Jeżyny obieramy z listków (jeśli jest taka konieczność) i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą, by zakryć owoce i wstawiamy do gotowania.

Sok z jeżyn

Krok 2 z 3

Po 15 minutach gotowania dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut.

Sok z jeżyn

Krok 3 z 3

Odcedzamy owoce i gotowe.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
B Brannik
.

Taka firma powinna się wystrzegać błędów per w przepisie. Poza tym jakie listki? No i najważniejsze: jeżyny czy jarzyny, bo jest problem poznawczy. Przepisu nie oceniam.

Winiary
.
Expert

Brannik, dziękujemy za słuszne uwagi - staramy się na bieżąco modyfikować nadsyłane kiedyś przez samych użytkowników przepisy. Poprawiliśmy przepis, chodzi oczywiście o jeżyny, nie jarzyny, a obranie z liści dotyczy głównie jeżyn zebranych samodzielnie z krzaczka. Z reguły w sklepach i na targu są one sprzedawane już bez liści - podwójna racja :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy