Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
BEZOWY TORT JEŻYNOWY OMBRE

BEZOWY TORT JEŻYNOWY OMBRE

(0)
8 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kasia8768

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Jeżyny
1  łyżka
Cukier puder
1 
Skórka z limonki
150  g
Białko
230  g
Drobny cukier do wypieków
1  szczypta
Sól
0.33  łyżka
Skrobia kukurydziana
1  kostka
Masło śmietankowe
700  ml
Mleko
1  łyżka
Cukier puder
25  ml
Ajerkoniak
2  opakowań
Budyń śmietankowy bez cukru WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.09 g
Węglowodany
55.25 g
Tłuszcze
7.38 g
Wartość energetyczna
343.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
JEŻYNY, te piękne owoce są bogactwem witamin, minerałów i mają działanie przeciwnowotworowe. Są owocami niskokalorycznymi więc są tak bardzo polecane w diecie. Pięknie wyglądają w porannej owsiance, sałatkach owocowych, tortach i innych wypiekach. Krzaczki jeżyn przeważnie spotykamy rosnące dziko w lasach na skraju polan i łąk lub w przydomowych ogródkach. Pamiętam jak zawsze chodziłyśmy po jeżyny na polanę, a potem babcia piekła pachnące bułki drożdżowe. Teraz takie smaczne sytuacje mogą nas spotykać codziennie, ponieważ bez problemu znajdziemy je mrożone w sklepach i możemy cieszyć się tymi skarbami lata przez cały rok.

I właśnie te owoce były natchnieniem do przygotowanie tortu bezowego ombre. Niestety, pomimo niskiej kaloryczności jeżyn, tort nie jest wypiekiem dietetycznym. Ale jego smak i wygląd wart jest grzechu…

Tort nie jest trudny do zrobienia, ale wymaga cierpliwości. Najlepiej rozłożyć pracę nad tortem na dwa dni.

Przygotowanie

520 min
  • Krok 1

    30 min
    przygotuj sos jeżynowy: Mrożone owoce wysypać najlepiej na większą patelnię i wsypać cukier puder. Na bardzo małym ogniu podgrzewać do momentu gdy owoce zaczną się rozpadać. Wyłączyć ogień i dodać skórkę limonki. Po kilku minutach przetrzeć owoce przez drobne sitko (czynność powtórzyć jeśli znajdują się pestki).
  • Krok 2

    240 min
    przygotuj blaty bezowe (4 szt) Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i zacząć ubijanie. Dodawać po łyżce cukru, każdą kolejną gdy dodany cukier uprzednio się rozpuścił. Pod koniec ubijania wsypać mąkę kukurydzianą i dozować sos jeżynowy do uzyskania zadowalającego koloru, kontynuując ubijanie. W rezultacie beza będzie sztywna i lśniąca. Piekarnik nagrzać do 100 st. bez termoobiegu. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o o18 cm, odwrócić papier na drugą stronę i położyć na blachę. Ubite białka podzielić na 2 porcje i wyłożyć na papier tworząc zgrabne koła. Dodatkowo ozdobić każdy blat bezowy (przed pieczeniem)sosem jeżynowym i wykałaczką stworzyć esy-floresy. Suszyć bezę przez 3h. Czynność powtórzyć.
  • Krok 3

    30 min
    przygotuj krem śmietankowy: Zagotować 1 l mleka. Budynie rozpuścić w pozostałym mleku i wlać do wrzącego mleka cały czas mieszając do zgęstnienia. Wystudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce ostudzony budyń i wlać ajerkoniak.
  • Krok 4

    220 min
    Gotowym kremem przekładać bezowe blaty. Pozostawić do schłodzenia na 3h. Przed podaniem ozdobić owocami, kwiatami i bezikami. <br/>Tort jest bardzo efektowny, pięknie prezentuje się na stole, a przez dodatek sosu jeżynowego nie jest tak mocno słodki. Beza przyjemnie się ciągnie, a aksamitny krem spaja całość w cudowny tort.
BEZOWY TORT JEŻYNOWY OMBRE

Krok 1 z 4

Składniki: Jeżyny, Cukier puder, Skórka z limonki

przygotuj sos jeżynowy: Mrożone owoce wysypać najlepiej na większą patelnię i wsypać cukier puder. Na bardzo małym ogniu podgrzewać do momentu gdy owoce zaczną się rozpadać. Wyłączyć ogień i dodać skórkę limonki. Po kilku minutach przetrzeć owoce przez drobne sitko (czynność powtórzyć jeśli znajdują się pestki).

BEZOWY TORT JEŻYNOWY OMBRE

Krok 2 z 4

Składniki: Białko, Drobny cukier do wypieków, Sól, Skrobia kukurydziana

przygotuj blaty bezowe (4 szt) Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i zacząć ubijanie. Dodawać po łyżce cukru, każdą kolejną gdy dodany cukier uprzednio się rozpuścił. Pod koniec ubijania wsypać mąkę kukurydzianą i dozować sos jeżynowy do uzyskania zadowalającego koloru, kontynuując ubijanie. W rezultacie beza będzie sztywna i lśniąca. Piekarnik nagrzać do 100 st. bez termoobiegu. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o o18 cm, odwrócić papier na drugą stronę i położyć na blachę. Ubite białka podzielić na 2 porcje i wyłożyć na papier tworząc zgrabne koła. Dodatkowo ozdobić każdy blat bezowy (przed pieczeniem)sosem jeżynowym i wykałaczką stworzyć esy-floresy. Suszyć bezę przez 3h. Czynność powtórzyć.

BEZOWY TORT JEŻYNOWY OMBRE

Krok 3 z 4

Składniki: Masło śmietankowe, Budyń śmietankowy bez cukru WINIARY, Ajerkoniak, Cukier puder, Mleko

przygotuj krem śmietankowy: Zagotować 1 l mleka. Budynie rozpuścić w pozostałym mleku i wlać do wrzącego mleka cały czas mieszając do zgęstnienia. Wystudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce ostudzony budyń i wlać ajerkoniak.

BEZOWY TORT JEŻYNOWY OMBRE

Krok 4 z 4

Gotowym kremem przekładać bezowe blaty. Pozostawić do schłodzenia na 3h. Przed podaniem ozdobić owocami, kwiatami i bezikami. <br/>Tort jest bardzo efektowny, pięknie prezentuje się na stole, a przez dodatek sosu jeżynowego nie jest tak mocno słodki. Beza przyjemnie się ciągnie, a aksamitny krem spaja całość w cudowny tort.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Pieczenie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Beza pavlova z kremem budyniowym

    Beza pavlova z kremem budyniowym

    3 godz 58 min
  • Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

    Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

    3 godz Średni
  • Karpatka z kremem jaglanym

    Karpatka z kremem jaglanym

    5 godz 50 min Łatwy
  • Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

    Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

    6 godz 20 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu