BEZOWY TORT JEŻYNOWY OMBRE
520min
Łatwy
300 g
Jeżyny
1 łyżka
Cukier puder
1
Skórka z limonki
150 g
Białko
230 g
Drobny cukier do wypieków
1 szczypta
Sól
0.33 łyżka
Skrobia kukurydziana
1 kostka
Masło śmietankowe
700 ml
Mleko
1 łyżka
Cukier puder
25 ml
Ajerkoniak
2 opakowań
.
Wartości odżywcze
Białko
8.09 g
Węglowodany
55.25 g
Tłuszcze
7.38 g
Wartość energetyczna
343.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
520 min
Krok 1
30 min
przygotuj sos jeżynowy: Mrożone owoce wysypać najlepiej na większą patelnię i wsypać cukier puder. Na bardzo małym ogniu podgrzewać do momentu gdy owoce zaczną się rozpadać. Wyłączyć ogień i dodać skórkę limonki. Po kilku minutach przetrzeć owoce przez drobne sitko (czynność powtórzyć jeśli znajdują się pestki).
Krok 2
240 min
przygotuj blaty bezowe (4 szt) Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i zacząć ubijanie. Dodawać po łyżce cukru, każdą kolejną gdy dodany cukier uprzednio się rozpuścił. Pod koniec ubijania wsypać mąkę kukurydzianą i dozować sos jeżynowy do uzyskania zadowalającego koloru, kontynuując ubijanie. W rezultacie beza będzie sztywna i lśniąca. Piekarnik nagrzać do 100 st. bez termoobiegu. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o o18 cm, odwrócić papier na drugą stronę i położyć na blachę. Ubite białka podzielić na 2 porcje i wyłożyć na papier tworząc zgrabne koła. Dodatkowo ozdobić każdy blat bezowy (przed pieczeniem)sosem jeżynowym i wykałaczką stworzyć esy-floresy. Suszyć bezę przez 3h. Czynność powtórzyć.
Krok 3
30 min
przygotuj krem śmietankowy: Zagotować 1 l mleka. Budynie rozpuścić w pozostałym mleku i wlać do wrzącego mleka cały czas mieszając do zgęstnienia. Wystudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce ostudzony budyń i wlać ajerkoniak.
Krok 4
220 min
Gotowym kremem przekładać bezowe blaty. Pozostawić do schłodzenia na 3h. Przed podaniem ozdobić owocami, kwiatami i bezikami. <br/>Tort jest bardzo efektowny, pięknie prezentuje się na stole, a przez dodatek sosu jeżynowego nie jest tak mocno słodki. Beza przyjemnie się ciągnie, a aksamitny krem spaja całość w cudowny tort.
JEŻYNY, te piękne owoce są bogactwem witamin, minerałów i mają działanie przeciwnowotworowe. Są owocami niskokalorycznymi więc są tak bardzo polecane w diecie. Pięknie wyglądają w porannej owsiance, sałatkach owocowych, tortach i innych wypiekach. Krzaczki jeżyn przeważnie spotykamy rosnące dziko w lasach na skraju polan i łąk lub w przydomowych ogródkach. Pamiętam jak zawsze chodziłyśmy po jeżyny na polanę, a potem babcia piekła pachnące bułki drożdżowe. Teraz takie smaczne sytuacje mogą nas spotykać codziennie, ponieważ bez problemu znajdziemy je mrożone w sklepach i możemy cieszyć się tymi skarbami lata przez cały rok.
I właśnie te owoce były natchnieniem do przygotowanie tortu bezowego ombre. Niestety, pomimo niskiej kaloryczności jeżyn, tort nie jest wypiekiem dietetycznym. Ale jego smak i wygląd wart jest grzechu…
Tort nie jest trudny do zrobienia, ale wymaga cierpliwości. Najlepiej rozłożyć pracę nad tortem na dwa dni.
I właśnie te owoce były natchnieniem do przygotowanie tortu bezowego ombre. Niestety, pomimo niskiej kaloryczności jeżyn, tort nie jest wypiekiem dietetycznym. Ale jego smak i wygląd wart jest grzechu…
Tort nie jest trudny do zrobienia, ale wymaga cierpliwości. Najlepiej rozłożyć pracę nad tortem na dwa dni.
Komentarze 0