Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wieniec bezowy

0
140 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Białko
1.5 szklanek
Cukier
100 g
Miękkie masło
1.6 kubków
Mleko 3,2%
1 
Pomarańcze
1 trochę
Granat
5 g
Pistacje prażone
1 trochę
Rozmaryn
1 trochę
Żurawina suszona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.17 g
Wartość energetyczna
340.63 kcal
Białko
3.85 g
Tłuszcze
12.17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

140 min
Krok 1
15 min
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubij na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, dodaj cukier. Ubijaj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość.
Krok 2
5 min
Gotową bezę uformuj w kształt wieńca na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
95 min
Piecz 5 minut w 160°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez około 1,5 godziny.
Krok 4
10 min
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając jednak 450 ml mleka, po czym odstaw go do wystudzenia.
Krok 5
10 min
Masło z cukrem wanilinowym ubij na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawaj wystudzony budyń po 1 łyżce. Odstaw całość do lodówki.
Krok 6
5 min
Przed podaniem – udekoruj bezę kremem, owocami, rozmarynem i pistacjami. Deser możesz też posypać cukrem pudrem lub pokruszoną bezą.
Wieniec bezowy

Krok 1 z 6

Białka jaj o temperaturze pokojowej ubij na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, dodaj cukier. Ubijaj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość.

Wieniec bezowy

Krok 2 z 6

Gotową bezę uformuj w kształt wieńca na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wieniec bezowy

Krok 3 z 6

Piecz 5 minut w 160°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez około 1,5 godziny.

Wieniec bezowy

Krok 4 z 6

Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając jednak 450 ml mleka, po czym odstaw go do wystudzenia.

Wieniec bezowy

Krok 5 z 6

Masło z cukrem wanilinowym ubij na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawaj wystudzony budyń po 1 łyżce. Odstaw całość do lodówki.

Wieniec bezowy

Krok 6 z 6

Przed podaniem – udekoruj bezę kremem, owocami, rozmarynem i pistacjami. Deser możesz też posypać cukrem pudrem lub pokruszoną bezą.

Szukasz pomysłu na pyszny deser, który pięknie prezentuje się na paterze? Wypróbuj przepis na wspaniały wieniec bezowy! Jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, a dekoracyjne przybranie sprawia, że jest to prawdziwa uczta zarówno dla podniebienia, jak i dla oka! Słodycz bezy i kremowa masa zrobiona z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY wspaniale komponuje się z kwaskowatym smakiem pomarańczy, ziaren granatu i żurawiny. Sprawdź nasz przepis!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika