Wieniec bezowy

(0)
2 godz 20 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Białko jajka
1.5  szklanek
Cukier
100  g
Miękkie masło
1  opakowanie
1  szklanka
Mleko 3,2%
1 
Pomarańcze
2  łyżek
Granat
5  g
Pistacje prażone
1  gałązka
Rozmaryn
trochę
Żurawina suszona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.61 g
Węglowodany
50.32 g
Tłuszcze
11.89 g
Wartość energetyczna
313.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szukasz pomysłu na pyszny deser, który pięknie prezentuje się na paterze? Wypróbuj przepis na wspaniały wieniec bezowy! Jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, a dekoracyjne przybranie sprawia, że jest to prawdziwa uczta zarówno dla podniebienia, jak i dla oka! Słodycz bezy i kremowa masa zrobiona z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY wspaniale komponuje się z kwaskowatym smakiem pomarańczy, ziaren granatu i żurawiny. Sprawdź nasz przepis!
Gotujmy

Przygotowanie

140 min
Krok 1
15 min
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubij na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, dodaj cukier. Ubijaj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość.
Krok 2
5 min
Gotową bezę uformuj w kształt wieńca na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
95 min
Piecz 5 minut w 160°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez około 1,5 godziny.
Krok 4
10 min
Przygotuj Budyń o smaku waniliowym WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak używają tylko 450 ml mleka, po czym odstaw go do wystudzenia.
Krok 5
10 min
Masło z Cukrem wanilinowym WINIARY ubij na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawaj wystudzony budyń po 1 łyżce. Odstaw całość do lodówki.
Krok 6
5 min
Przed podaniem – udekoruj bezę kremem, owocami, rozmarynem i pistacjami. Deser możesz też posypać cukrem pudrem lub pokruszoną bezą.
Wieniec bezowy

Krok 1 z 6

Białka jaj o temperaturze pokojowej ubij na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, dodaj cukier. Ubijaj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość.

Wieniec bezowy

Krok 2 z 6

Gotową bezę uformuj w kształt wieńca na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wieniec bezowy

Krok 3 z 6

Piecz 5 minut w 160°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez około 1,5 godziny.

Wieniec bezowy

Krok 4 z 6

Przygotuj Budyń o smaku waniliowym WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak używają tylko 450 ml mleka, po czym odstaw go do wystudzenia.

Wieniec bezowy

Krok 5 z 6

Masło z Cukrem wanilinowym WINIARY ubij na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawaj wystudzony budyń po 1 łyżce. Odstaw całość do lodówki.

Wieniec bezowy

Krok 6 z 6

Przed podaniem – udekoruj bezę kremem, owocami, rozmarynem i pistacjami. Deser możesz też posypać cukrem pudrem lub pokruszoną bezą.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika