Wieniec bezowy
140min
Łatwy
4
Białko
1.5 szklanek
Cukier
100 g
Miękkie masło
1 opakowanie
1 opakowanie
1 szklanka
Mleko 3,2%
1
Pomarańcze
2 łyżek
Granat
5 g
Pistacje prażone
1 gałązka
Rozmaryn
1 trochę
Żurawina suszona
.
Wartości odżywcze
Białko
3.31 g
Węglowodany
50.54 g
Tłuszcze
11.71 g
Wartość energetyczna
331.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
140 min
Krok 1
15 min
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubij na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, dodaj cukier. Ubijaj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość.
Krok 2
5 min
Gotową bezę uformuj w kształt wieńca na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
95 min
Piecz 5 minut w 160°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez około 1,5 godziny.
Krok 4
10 min
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając jednak 450 ml mleka, po czym odstaw go do wystudzenia.
Krok 5
10 min
Masło z cukrem wanilinowym ubij na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawaj wystudzony budyń po 1 łyżce. Odstaw całość do lodówki.
Krok 6
5 min
Przed podaniem – udekoruj bezę kremem, owocami, rozmarynem i pistacjami. Deser możesz też posypać cukrem pudrem lub pokruszoną bezą.
Szukasz pomysłu na pyszny deser, który pięknie prezentuje się na paterze? Wypróbuj przepis na wspaniały wieniec bezowy! Jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, a dekoracyjne przybranie sprawia, że jest to prawdziwa uczta zarówno dla podniebienia, jak i dla oka! Słodycz bezy i kremowa masa zrobiona z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY wspaniale komponuje się z kwaskowatym smakiem pomarańczy, ziaren granatu i żurawiny. Sprawdź nasz przepis!
Komentarze 0