Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wieniec bezowy

Wieniec bezowy

(0)
2 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Białko jajka
1.5  szklanek
Cukier
100  g
Miękkie masło
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
1  szklanka
Mleko 3,2%
1 
Pomarańcze
2  łyżek
Granat
5  g
Pistacje prażone
1  gałązka
Rozmaryn
trochę
Żurawina suszona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.61 g
Węglowodany
50.32 g
Tłuszcze
11.89 g
Wartość energetyczna
313.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szukasz pomysłu na pyszny deser, który pięknie prezentuje się na paterze? Wypróbuj przepis na wspaniały wieniec bezowy! Jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, a dekoracyjne przybranie sprawia, że jest to prawdziwa uczta zarówno dla podniebienia, jak i dla oka! Słodycz bezy i kremowa masa zrobiona z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY wspaniale komponuje się z kwaskowatym smakiem pomarańczy, ziaren granatu i żurawiny. Sprawdź nasz przepis!

Przygotowanie

140 min
  • Krok 1

    15 min
    Białka jaj o temperaturze pokojowej ubij na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, dodaj cukier. Ubijaj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość.
  • Krok 2

    5 min
    Gotową bezę uformuj w kształt wieńca na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 3

    95 min
    Piecz 5 minut w 160°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez około 1,5 godziny.
  • Krok 4

    10 min
    Przygotuj Budyń o smaku waniliowym WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak używają tylko 450 ml mleka, po czym odstaw go do wystudzenia.
  • Krok 5

    10 min
    Masło z Cukrem wanilinowym WINIARY ubij na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawaj wystudzony budyń po 1 łyżce. Odstaw całość do lodówki.
  • Krok 6

    5 min
    Przed podaniem – udekoruj bezę kremem, owocami, rozmarynem i pistacjami. Deser możesz też posypać cukrem pudrem lub pokruszoną bezą.
Wieniec bezowy

Krok 1 z 6

Białka jaj o temperaturze pokojowej ubij na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, dodaj cukier. Ubijaj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość.

Wieniec bezowy

Krok 2 z 6

Gotową bezę uformuj w kształt wieńca na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wieniec bezowy

Krok 3 z 6

Piecz 5 minut w 160°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez około 1,5 godziny.

Wieniec bezowy

Krok 4 z 6

Przygotuj Budyń o smaku waniliowym WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak używają tylko 450 ml mleka, po czym odstaw go do wystudzenia.

Wieniec bezowy

Krok 5 z 6

Masło z Cukrem wanilinowym WINIARY ubij na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawaj wystudzony budyń po 1 łyżce. Odstaw całość do lodówki.

Wieniec bezowy

Krok 6 z 6

Przed podaniem – udekoruj bezę kremem, owocami, rozmarynem i pistacjami. Deser możesz też posypać cukrem pudrem lub pokruszoną bezą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rolada świąteczna z makiem

    Rolada świąteczna z makiem

    56 min Łatwy
  • Bezowy wieniec świąteczny

    Bezowy wieniec świąteczny

    4 godz 10 min Łatwy
  • Beza pavlova z kremem budyniowym

    Beza pavlova z kremem budyniowym

    3 godz 58 min
  • Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

    Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

    6 godz 20 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu