Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz pomysłu na efektowny bożonarodzeniowy deser, który zachwyci twoich gości nie tylko smakiem, ale również wyglądem? Sprawdź łatwy przepis na bezowy wieniec świąteczny. Chrupiąca beza ze słodkim kremem zrobionym na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i owocami pięknie udekoruje bożonarodzeniowy stół oraz osłodzi czas po wigilijnej kolacji.
Przygotowanie
250 min
Krok 1
10 min
Białka jaj w temperaturze pokojowej zmiksuj z odrobiną soli i soku z cytryny. Cały czas ubijając, dodaj drobny cukier.
Krok 2
5 min
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość, dodaj cukier puder, cały czas ubijając bezę.
Krok 3
180 min
Gotową bezę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20–30 minut w 140°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę przez około 2–3 godziny
Krok 4
10 min
Do wystudzonego kremu budyniowego dodaj masło po 1 łyżce i Cukier wanilinowy WINIARY cały czas miksując, aż powstanie krem.
Krok 5
5 min
Po dodaniu całego masła, wymieszaj krem z serkiem mascarpone.
Krok 6
30 min
Odstaw do schłodzenia.
Krok 7
10 min
Przed podaniem bezę udekoruj kremem, owocami i gałązkami rozmarynu. Deser możesz też posypać cukrem pudrem.
Krok 1
z
7
Białka jaj w temperaturze pokojowej zmiksuj z odrobiną soli i soku z cytryny. Cały czas ubijając, dodaj drobny cukier.
Krok 2
z
7
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość, dodaj cukier puder, cały czas ubijając bezę.
Krok 3
z
7
Gotową bezę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20–30 minut w 140°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę przez około 2–3 godziny
Krok 4
z
7
Do wystudzonego kremu budyniowego dodaj masło po 1 łyżce i Cukier wanilinowy WINIARY cały czas miksując, aż powstanie krem.
Krok 5
z
7
Po dodaniu całego masła, wymieszaj krem z serkiem mascarpone.
Krok 6
z
7
Odstaw do schłodzenia.
Krok 7
z
7
Przed podaniem bezę udekoruj kremem, owocami i gałązkami rozmarynu. Deser możesz też posypać cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0