Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bezowy wieniec świąteczny

0
250 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Jajko
100 g
Cukier
100 g
Cukier puder
2 łyżeczek
Sok z cytryny
1 szczypta
Sól
1 porcja
Truskawki
100 g
Masło
200 g
Serek kremowy
1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
400 ml
Mleko 3,2%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.26 g
Tłuszcze
35.86 g
Wartość energetyczna
387.62 kcal
Węglowodany
21.11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

250 min
Krok 1
10 min
Białka jaj w temperaturze pokojowej zmiksuj z odrobiną soli i soku z cytryny. Cały czas ubijając, dodaj drobny cukier.
Krok 2
5 min
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość, dodaj cukier puder, cały czas ubijając bezę.
Krok 3
180 min
Gotową bezę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20–30 minut w 140°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę przez około 2–3 godziny
Krok 4
10 min
Do wystudzonego kremu budyniowego dodaj masło po 1 łyżce i Cukier wanilinowy WINIARY cały czas miksując, aż powstanie krem.
Krok 5
5 min
Po dodaniu całego masła, wymieszaj krem z serkiem mascarpone.
Krok 6
30 min
Odstaw do schłodzenia.
Krok 7
10 min
Przed podaniem bezę udekoruj kremem, owocami i gałązkami rozmarynu. Deser możesz też posypać cukrem pudrem.
Bezowy wieniec świąteczny

Krok 1 z 7

Białka jaj w temperaturze pokojowej zmiksuj z odrobiną soli i soku z cytryny. Cały czas ubijając, dodaj drobny cukier.

Bezowy wieniec świąteczny

Krok 2 z 7

Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość, dodaj cukier puder, cały czas ubijając bezę.

Bezowy wieniec świąteczny

Krok 3 z 7

Gotową bezę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20–30 minut w 140°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę przez około 2–3 godziny

Bezowy wieniec świąteczny

Krok 4 z 7

Do wystudzonego kremu budyniowego dodaj masło po 1 łyżce i Cukier wanilinowy WINIARY cały czas miksując, aż powstanie krem.

Bezowy wieniec świąteczny

Krok 5 z 7

Po dodaniu całego masła, wymieszaj krem z serkiem mascarpone.

Bezowy wieniec świąteczny

Krok 6 z 7

Odstaw do schłodzenia.

Bezowy wieniec świąteczny

Krok 7 z 7

Przed podaniem bezę udekoruj kremem, owocami i gałązkami rozmarynu. Deser możesz też posypać cukrem pudrem.

Szukasz pomysłu na efektowny bożonarodzeniowy deser, który zachwyci twoich gości nie tylko smakiem, ale również wyglądem? Sprawdź łatwy przepis na bezowy wieniec świąteczny. Chrupiąca beza ze słodkim kremem zrobionym na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i owocami pięknie udekoruje bożonarodzeniowy stół oraz osłodzi czas po wigilijnej kolacji.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika