Bezowy wieniec świąteczny
4 godz 10 min
Łatwy
5
Jajko
100
g
Cukier
100
g
Cukier puder
2
łyżeczek
Sok z cytryny
1
szczypta
Sól
1
porcja
Truskawki
1
opakowanie
100
g
Masło
200
g
Serek kremowy
1
opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
400
ml
Mleko 3,2%
.
Wartości odżywcze
Białko
7.26 g
Węglowodany
33.58 g
Tłuszcze
23.38 g
Wartość energetyczna
387.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
250 min
Krok 1
10 min
Białka jaj w temperaturze pokojowej zmiksuj z odrobiną soli i soku z cytryny. Cały czas ubijając, dodaj drobny cukier.
Krok 2
5 min
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość, dodaj cukier puder, cały czas ubijając bezę.
Krok 3
180 min
Gotową bezę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20–30 minut w 140°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę przez około 2–3 godziny
Krok 4
10 min
Do wystudzonego kremu budyniowego dodaj masło po 1 łyżce i Cukier wanilinowy WINIARY cały czas miksując, aż powstanie krem.
Krok 5
5 min
Po dodaniu całego masła, wymieszaj krem z serkiem mascarpone.
Krok 6
30 min
Odstaw do schłodzenia.
Krok 7
10 min
Przed podaniem bezę udekoruj kremem, owocami i gałązkami rozmarynu. Deser możesz też posypać cukrem pudrem.
Szukasz pomysłu na efektowny bożonarodzeniowy deser, który zachwyci twoich gości nie tylko smakiem, ale również wyglądem? Sprawdź łatwy przepis na bezowy wieniec świąteczny. Chrupiąca beza ze słodkim kremem zrobionym na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i owocami pięknie udekoruje bożonarodzeniowy stół oraz osłodzi czas po wigilijnej kolacji.
Komentarze 0