Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czekoladowe ciasto z malinami

0
125 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Margaryna
200 g
Cukier
4 
Jajko
250 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Kakao
1 tabliczka
Czekolada deserowa
5 łyżek
Nalewka malinowa
1 kubek
Maliny
1 trochę
Maliny
65 g
Jeżyny
50 g
Margaryna
1.5 łyżek
Mleko
1 łyżka
Kakao
1 łyżka
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
35.16 g
Białko
8.87 g
Wartość energetyczna
602.7 kcal
Węglowodany
64.47 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

125 min
Krok 1
5 min
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości i do rozpuszczenia się cukru.
Krok 2
5 min
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sitko. Wlać nalewkę i wymieszać.
Krok 3
5 min
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Krok 4
5 min
Czekoladę pokroić w drobną kostkę lub zmiksować w blenderze. Dodać do ciasta i wymieszać.
Krok 5
5 min
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta, a następnie posypać połową malin. Wylać resztę ciasta i posypać na górze resztą malin.
Krok 6
60 min
Piec około 1 godziny w 170 stopniach.
Krok 7
25 min
Wyjąć i ostudzić.
Krok 8
5 min
Zimne ciasto polać polewą, ozdobić malinami i jeżynami.
Krok 9
10 min
Polewa: w garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem, kakao i cukrem pudrem. Mieszać i doprowadzić do lekkiego mrugnięcia, zdjąć i przestudzić. Polać zimne ciasto i udekorować owocami.
Czekoladowe ciasto z malinami

Krok 1 z 9

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości i do rozpuszczenia się cukru.

Czekoladowe ciasto z malinami

Krok 2 z 9

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sitko. Wlać nalewkę i wymieszać.

Czekoladowe ciasto z malinami

Krok 3 z 9

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Czekoladowe ciasto z malinami

Krok 4 z 9

Czekoladę pokroić w drobną kostkę lub zmiksować w blenderze. Dodać do ciasta i wymieszać.

Czekoladowe ciasto z malinami

Krok 5 z 9

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta, a następnie posypać połową malin. Wylać resztę ciasta i posypać na górze resztą malin.

Czekoladowe ciasto z malinami

Krok 6 z 9

Piec około 1 godziny w 170 stopniach.

Czekoladowe ciasto z malinami

Krok 7 z 9

Wyjąć i ostudzić.

Czekoladowe ciasto z malinami

Krok 8 z 9

Zimne ciasto polać polewą, ozdobić malinami i jeżynami.

Czekoladowe ciasto z malinami

Krok 9 z 9

Polewa: w garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem, kakao i cukrem pudrem. Mieszać i doprowadzić do lekkiego mrugnięcia, zdjąć i przestudzić. Polać zimne ciasto i udekorować owocami.

Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem malin - kompozycja smakowa idealna. Czekoladowe ciasto z malinami może posłużyć za codzienny deser, sprawdzi się ono również jako urodzinowy tort. Sprawdź, dlaczego połączenie malin z kakao jest tak bardzo wyjątkowe! Nie zapomnij o odrobinie Proszku do pieczenia WINIARY, by ciasto stało się puszyste.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika