Czekoladowe ciasto z malinami
125min
Łatwy
1.5 łyżeczek
200 g
Margaryna
200 g
Cukier
4
Jajko
250 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Kakao
1 tabliczka
Czekolada deserowa
5 łyżek
Nalewka malinowa
1 kubek
Maliny
1 trochę
Maliny
65 g
Jeżyny
50 g
Margaryna
1.5 łyżek
Mleko
1 łyżka
Kakao
1 łyżka
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
8.87 g
Węglowodany
65.46 g
Tłuszcze
34.16 g
Wartość energetyczna
602.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
125 min
Krok 1
5 min
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości i do rozpuszczenia się cukru.
Krok 2
5 min
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sitko. Wlać nalewkę i wymieszać.
Krok 3
5 min
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Krok 4
5 min
Czekoladę pokroić w drobną kostkę lub zmiksować w blenderze. Dodać do ciasta i wymieszać.
Krok 5
5 min
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta, a następnie posypać połową malin. Wylać resztę ciasta i posypać na górze resztą malin.
Krok 6
60 min
Piec około 1 godziny w 170 stopniach.
Krok 7
25 min
Wyjąć i ostudzić.
Krok 8
5 min
Zimne ciasto polać polewą, ozdobić malinami i jeżynami.
Krok 9
10 min
Polewa: w garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem, kakao i cukrem pudrem. Mieszać i doprowadzić do lekkiego mrugnięcia, zdjąć i przestudzić. Polać zimne ciasto i udekorować owocami.
Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem malin - kompozycja smakowa idealna. Czekoladowe ciasto z malinami może posłużyć za codzienny deser, sprawdzi się ono również jako urodzinowy tort. Sprawdź, dlaczego połączenie malin z kakao jest tak bardzo wyjątkowe! Nie zapomnij o odrobinie Proszku do pieczenia WINIARY, by ciasto stało się puszyste.
Komentarze 0