Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Owoce tropikalne

Granat

Granat, nazywany rajskim owocem, ma wiele niezwykłych właściwości: wpływa korzystnie na serce, płodność, poziom cukru, krążenie i cerę. Orzeźwiające i bardzo dekoracyjne pestki granatu dodane do potraw przydają im elegancji, smaku oraz niepowtarzalnego charakteru.

Przepisy 18

Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

30 min Łatwy

Grillowane bataty z łososiem i gruszką oraz sosem czosnkowym Winiary

95 ze 100
50 min Łatwy

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

50 min Łatwy

Kolorowa sałatka z mango i szpinakiem

20 min Łatwy

Leśny mech z owocami granatu

4 godz 30 min Łatwy

Wieniec bezowy

2 godz 20 min Łatwy

Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

34 min Łatwy

Sałatka z brokułem i granatem

25 min Łatwy

Ziołowe roladki z grillowanego bakłażana

31 min Łatwy

Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

4 godz Średni

Jelly shoty w cytrusach

45 min Łatwy

Sałatka z rukolą i szynką

20 min Łatwy

Bagietka z klopsami

30 ze 100
15 min Łatwy

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem

1 godz Łatwy

Drink z sokiem z granatów

5 min Łatwy

Baba ghanoush

1 godz 7 min Łatwy

Dyniowe naleśniki ze śmietaną z purée

80 ze 100
55 min Łatwy

Sylwestrowy deser warstwowy

3 godz 3 min Łatwy

Granat – rajski owoc w twojej kuchni 

Granat, nazywany rajskim owocem, ma wiele niezwykłych właściwości. Orzeźwiające i bardzo dekoracyjne pestki granatu dodane do potraw przydają im elegancji, smaku oraz niepowtarzalnego charakteru. A można łączyć je niemal ze wszystkim: z miksem dowolnych sałat, tuńczykiem, łososiem, sandaczem, serem feta czy oliwkami, a także wszystkimi owocami. Tworzą pyszne kompozycje ze słodkimi deserami i lodami i świetnie nadają się do dekoracji owocowych lub śmietankowych tortów. Przedstawiamy inspirujące przepisy na potrawy z granatem, które zadziwią i zachwycą niejednego smakosza! 

Do czego go wykorzystać  

Granat pojawia się w sklepach jesienią. To świetna okazja, by wzbogacić nim rozmaite potrawy, kiedy czas letnich owoców już minął. Zastosowanie pestek granatu – bo to one stanowią jego jadalną część – jest bardzo szerokie. Największą grupę przepisów z granatem stanowią jednak sałatki. Owoc ten komponuje się świetnie z najróżniejszymi składnikami sałatek – od tych warzywnych przez sałatki z mięsem po sałatki owocowe. Można go też zestawiać z rozmaitymi sałatkowymi sosami, na przykład majonezowym, curry czy jogurtowym. Bardzo poprawia nie tylko smak sałatek, ale i ich wygląd, dlatego jeśli planujemy przygotować sałatkę jesienią, śmiało możemy dodać do niej pestki granatu. To zawsze będzie dobra decyzja. 

Poza sałatkami granat świetnie sprawuje się przy mięsach. Nie ma większego znaczenia, czy będą one duszone, smażone czy pieczone – dodatek granatu w intrygujący sposób przełamie smak potrawy, będzie wspaniałym akcentem zarówno przy mięsie drobiowym, jak i wieprzowinie, a nawet wołowinie. Jeśli szukasz bardziej wyraźnych przepisów z granatem, rozważ przygotowanie mięsa z sosem z pestek granatu. 

Mniej oczywistym, ale bardzo udanym połączeniem jest granat z rybami. Jak już wcześniej wspomniano – pasuje do każdej sałatki, zatem śledzie w śmietanie z dodatkiem pestek granatu i orzechów będą strzałem w dziesiątkę. Podobnie sałatki z wędzonym łososiem i granatem. Ale równie dobrze można go wykorzystać, przygotowując pieczone czy smażone ryby. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu