Granat, nazywany rajskim owocem, ma wiele niezwykłych właściwości: wpływa korzystnie na serce, płodność, poziom cukru, krążenie i cerę. Orzeźwiające i bardzo dekoracyjne pestki granatu dodane do potraw przydają im elegancji, smaku oraz niepowtarzalnego charakteru. A można łączyć je niemal ze wszystkim: z miksem dowolnych sałat, tuńczykiem, łososiem, sandaczem, serem feta czy oliwkami, a także wszystkimi owocami. Tworzą pyszne kompozycje ze słodkimi deserami i lodami i świetnie nadają się do dekoracji owocowych lub śmietankowych tortów. Przedstawiamy inspirujące przepisy na potrawy z granatem, które zadziwią i zachwycą niejednego smakosza!
Kalorie
66 kcal/100 g
Wartości odżywcze & właściwości
Granat zawiera polifenole, przeciwdziałające wolnym rodnikom, nowotworom i stanom zapalnym. Granaty obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu (tym samym zmniejszając ryzyko miażdżycy), spowalniają proces starzenia się skóry. Zawierają fitohormony, łagodzące objawy menopauzy i zespołu napięcia przedmiesiączkowego. W skład granatu wchodzą: krzem, żelazo, potas, wapń i witaminy: A, C i E.
Ciekawostki
Granat to symbol płodności. Te owoce mają faktyczny wpływ na potencję i podnoszą libido.