Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dyniowe naleśniki ze śmietaną z purée
Dodaj do CookBook

Dyniowe naleśniki ze śmietaną z purée

(0)
55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest mysza75
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  ml
Mleko
2 
Jajko
1  szczypta
Sól
100  g
Mąka pszenna
70  g
Dynia hokkaido
2  łyżek
Olej rzepakowy
1  paczka
WINIARY Bita śmietana
0.8  kubek
Mleko 3,2%
0.5  kubek
Dynia
2  łyżek
Granat
30  g
Czekolada gorzka
trochę
Dynia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.6 g
Wartość energetyczna
226.5 kcal
Tłuszcze
12.3 g
Białko
7.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne żółte naleśniki dyniowe z bita śmietaną też dyniową. Wykorzystałam dynię hokkaido która bardzo ładnie barwi. Najlepsza jest pieczona bo nie ma wtedy wody. Wykorzystałam śmietanę bitą Winiary którą zrobimy w 5 minut. Szybkie proste i jakie dobre naleśniki. Dynię można upiec dzień wcześniej.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    30 min
    Puree z dyni:<br/><br/><br/><br/>Kawałki dyni hokkaido, układam na blaszce, nie obieram ich ze skóry, pozbawiam tylko nasion. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i dynię zapiekam około 20 minut aż będzie miękka. Potem miksuję blenderem. Skóra dyni hokkaido jest miękka i jadalna.
  • Krok 2

    10 min
    Ciasto:<br/><br/>Mąkę, jajka, sól, puree z dyni, olej, mleko przekładam do wysokiego pojemnika i ciasto miksuję blenderem.<br/><br/>Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  • Krok 3

    15 min
    Krem:<br/><br/>Do miski wlewam mleko, i stopniowo wsypuje proszek bitej śmietany, cały czas miksując około 5 minut. Odkładam łyżkę śmietany do dekoracji. Do większości śmietany dodaję puree z dyni zimne i mieszam mikserem.<br/><br/>Naleśniki przekładam kremem i składam. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dekoruję nią naleśniki, posypuję pestkami granatu, dodaje kawałki dyni upieczonej, i śmietanę bitą którą odłożyłam.
Dyniowe naleśniki ze śmietaną z purée

Krok 1 z 3

Puree z dyni:<br/><br/><br/><br/>Kawałki dyni hokkaido, układam na blaszce, nie obieram ich ze skóry, pozbawiam tylko nasion. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i dynię zapiekam około 20 minut aż będzie miękka. Potem miksuję blenderem. Skóra dyni hokkaido jest miękka i jadalna.

Dyniowe naleśniki ze śmietaną z purée

Krok 2 z 3

Ciasto:<br/><br/>Mąkę, jajka, sól, puree z dyni, olej, mleko przekładam do wysokiego pojemnika i ciasto miksuję blenderem.<br/><br/>Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Dyniowe naleśniki ze śmietaną z purée

Krok 3 z 3

Krem:<br/><br/>Do miski wlewam mleko, i stopniowo wsypuje proszek bitej śmietany, cały czas miksując około 5 minut. Odkładam łyżkę śmietany do dekoracji. Do większości śmietany dodaję puree z dyni zimne i mieszam mikserem.<br/><br/>Naleśniki przekładam kremem i składam. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dekoruję nią naleśniki, posypuję pestkami granatu, dodaje kawałki dyni upieczonej, i śmietanę bitą którą odłożyłam.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Czekolada
  • Danie główne
  • Jajka
  • Poniżej 300 kcal
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto dyniowe z jabłkiem

    Ciasto dyniowe z jabłkiem

    1 godz 28 min Łatwy
  • Budyniowe ciasteczka na Halloween

    Budyniowe ciasteczka na Halloween

    56 min Łatwy
  • Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

    Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

    1 godz 5 min Średni
  • Racuchy budyniowe z jabłkami

    Racuchy budyniowe z jabłkami

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu