Leśny mech z owocami granatu
270min
Łatwy
3 łyżeczek
2 łyżeczek
2 łyżeczek
Żelatyna
1.5 szklanek
Mąka krupczatka
0.75 szklanka
Mąka pszenna
3
Jajko
1 szklanka
Cukier
45 porcji
Szpinak Mrożony
1 szklanka
Oliwa z oliwek
350 ml
Śmietana 36%
3 płaskich łyżek
Cukier puder
1
Granat
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
270 min
Krok 1
10 min
Do miski wbijamy jajka, ucieramy je. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość miksujemy. Następnie dodajemy olej i jeszcze raz miksujemy. Dodajemy mąkę krupczatkę i całość ucieramy w dalszym ciągu mikserem. Dodajemy przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Krok 2
5 min
Szpinak przekładamy na sito i dokładnie go odsączamy. Dodajemy go do ciasta i dokładnie mieszamy.
Krok 3
2 min
Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4
1 min
Pieczemy w 180 stopniach przez około 55 - 60 minut.
Krok 5
5 min
Przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.
Krok 6
8 min
Z przestudzonego ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy go. Na ciasto wykładamy masę. Następnie całość obsypujemy pokruszonym ciastem z odciętego wierzchu i dekorujemy owocami granatu.
Krok 7
1 min
Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego!
Świetne ciacho
Komentarze 0