Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY
Dodaj do CookBook

Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Kapusta pekińska
25  g
Suszone grzyby
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1.5  łyżek
Suszone grzyby
3.5  łyżek
Ugotowana kasza jęczmienna drobna
25  dag
Mięso z piersi indyczej
1  opakowanie
WINIARY Sos Grzybowy
1  łyżka
Masło klarowane
1  łyżka
Olej rzepakowy
trochę
Sól
5  liści
Mięta
3  gałązek
Tymianek
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.4 g
Wartość energetyczna
336.9 kcal
Tłuszcze
12.9 g
Białko
24.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Danie smaczne, lekkie.
Ryż zastępuje kasza jęczmienna drobna (dobrze zlepia - zastępuje jajko) i mięso z piersi indyczej (zamiast wieprzowiny).
Grzyby i sos Winiary dodają potrawie aromatu.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    90 min
    Kaszę jęczmienną opłukać i ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2.<br/>Okryć kocem i poczekać, aż „dojdzie”. <br/>Czynność tę najlepiej wykonać dzień wcześniej przed robieniem gołąbków.<br/>Tak samo postępuję z grzybami suszonymi. <br/>Gotuję je w osolonej wodzie około 20 minut.<br/>Wodę grzybową przelewam przez sitko do innego garnuszka. <br/>Wykorzystam ją do duszenia gołąbków.<br/>Grzyby kroję na paseczki.<br/>Jeśli korzystam z grzybów świeżych, oczyszczam je, prędko płuczę i kroję. <br/>Grzyby ze słoika tylko kroję.<br/>Na drugi dzień odkrawam twardą część kapusty od nasady głąba, rozkładam liście i jeśli nerw kapusty jest jeszcze dość gruby, ścinam go jeszcze trochę.<br/>Do gotującej się osolonej wody wkładam po 3 liście. Blanszuję je po około pół minuty, wyjmuję łyżką cedzakową na tackę. Muszą ostygnąć.<br/>Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy połączony z łyżką masła sklarowanego.<br/>Smażę na złoty kolor pokrojoną drobno cebulę, dodaję drobno pokrojony czosnek i pokrojone grzyby. Mieszam i jeszcze razem smażę minutę. Grzyby świeże wrzucam na patelnię przed czosnkiem, bo muszą się podsmażyć trochę dłużej niż pozostałe. Ostudzam.<br/>Do miski wkładam mieloną pierś z indyka, kaszę, sól, pieprz, suszone i zmielone grzyby leśne, grzyby podsmażone na patelni, drobno pokrojone zioła. Ręką dokładnie mieszam farsz.<br/>Nakładam go na liście pekinki, zawijam, zamykam szpikulcami i kładę na dno garnka. <br/>Z tej porcji wyszło mi 14 gołąbków.<br/>Całość zalewam wodą grzybową (z gotowania grzybów). Jeśli użyłam grzybów pasteryzowanych w soku własnym, odcedzam je i wlewam do garnka zwykłą wodę. <br/>Gołąbki powinny być przykryte.<br/>Duszę pod przykryciem około 30 minut, sprawdzam, czy są gotowe. Wyjmuję wszystkie na talerz.<br/>Odmierzam tyle płynu, ile potrzeba do wykonania „Sosu grzybowego” Winiary.<br/>Można płyn odparować.<br/>Robię sos według przepisu na opakowaniu.<br/>Dodaję do garnka gołąbki, aby przeszły smakiem sosu, zagotowuję. I można jeść !
Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

Krok 1 z 1

Kaszę jęczmienną opłukać i ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2.<br/>Okryć kocem i poczekać, aż „dojdzie”. <br/>Czynność tę najlepiej wykonać dzień wcześniej przed robieniem gołąbków.<br/>Tak samo postępuję z grzybami suszonymi. <br/>Gotuję je w osolonej wodzie około 20 minut.<br/>Wodę grzybową przelewam przez sitko do innego garnuszka. <br/>Wykorzystam ją do duszenia gołąbków.<br/>Grzyby kroję na paseczki.<br/>Jeśli korzystam z grzybów świeżych, oczyszczam je, prędko płuczę i kroję. <br/>Grzyby ze słoika tylko kroję.<br/>Na drugi dzień odkrawam twardą część kapusty od nasady głąba, rozkładam liście i jeśli nerw kapusty jest jeszcze dość gruby, ścinam go jeszcze trochę.<br/>Do gotującej się osolonej wody wkładam po 3 liście. Blanszuję je po około pół minuty, wyjmuję łyżką cedzakową na tackę. Muszą ostygnąć.<br/>Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy połączony z łyżką masła sklarowanego.<br/>Smażę na złoty kolor pokrojoną drobno cebulę, dodaję drobno pokrojony czosnek i pokrojone grzyby. Mieszam i jeszcze razem smażę minutę. Grzyby świeże wrzucam na patelnię przed czosnkiem, bo muszą się podsmażyć trochę dłużej niż pozostałe. Ostudzam.<br/>Do miski wkładam mieloną pierś z indyka, kaszę, sól, pieprz, suszone i zmielone grzyby leśne, grzyby podsmażone na patelni, drobno pokrojone zioła. Ręką dokładnie mieszam farsz.<br/>Nakładam go na liście pekinki, zawijam, zamykam szpikulcami i kładę na dno garnka. <br/>Z tej porcji wyszło mi 14 gołąbków.<br/>Całość zalewam wodą grzybową (z gotowania grzybów). Jeśli użyłam grzybów pasteryzowanych w soku własnym, odcedzam je i wlewam do garnka zwykłą wodę. <br/>Gołąbki powinny być przykryte.<br/>Duszę pod przykryciem około 30 minut, sprawdzam, czy są gotowe. Wyjmuję wszystkie na talerz.<br/>Odmierzam tyle płynu, ile potrzeba do wykonania „Sosu grzybowego” Winiary.<br/>Można płyn odparować.<br/>Robię sos według przepisu na opakowaniu.<br/>Dodaję do garnka gołąbki, aby przeszły smakiem sosu, zagotowuję. I można jeść !

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przepis na gołąbki tradycyjne

    Przepis na gołąbki tradycyjne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gołąbki bez zawijania

    Gołąbki bez zawijania

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gołąbki inaczej

    Gołąbki inaczej

    1 godz 41 min Łatwy
  • Gołąbki z młodej kapusty

    Gołąbki z młodej kapusty

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu