Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY
90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
24.4g / 30%
Węglowodany
27.4g / 34%
Tłuszcze
12.9g / 35%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

+

Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

Wróć

Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Kapusta pekińska
25  g
Suszone grzyby
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1.5  łyżek
Suszone grzyby
3.5  łyżek
Ugotowana kasza jęczmienna drobna
25  dag
Mięso z piersi indyczej
1  opakowanie
WINIARY Sos Grzybowy
1  łyżka
Masło klarowane
1  łyżka
Olej rzepakowy
trochę
Sól
5  liści
Mięta
3  gałązek
Tymianek
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.44 g
Węglowodany
27.45 g
Tłuszcze
12.92 g
Wartość energetyczna
336.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Danie smaczne, lekkie.
Ryż zastępuje kasza jęczmienna drobna (dobrze zlepia - zastępuje jajko) i mięso z piersi indyczej (zamiast wieprzowiny).
Grzyby i sos Winiary dodają potrawie aromatu.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    90 min
    Kaszę jęczmienną opłukać i ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2.<br/>Okryć kocem i poczekać, aż „dojdzie”. <br/>Czynność tę najlepiej wykonać dzień wcześniej przed robieniem gołąbków.<br/>Tak samo postępuję z grzybami suszonymi. <br/>Gotuję je w osolonej wodzie około 20 minut.<br/>Wodę grzybową przelewam przez sitko do innego garnuszka. <br/>Wykorzystam ją do duszenia gołąbków.<br/>Grzyby kroję na paseczki.<br/>Jeśli korzystam z grzybów świeżych, oczyszczam je, prędko płuczę i kroję. <br/>Grzyby ze słoika tylko kroję.<br/>Na drugi dzień odkrawam twardą część kapusty od nasady głąba, rozkładam liście i jeśli nerw kapusty jest jeszcze dość gruby, ścinam go jeszcze trochę.<br/>Do gotującej się osolonej wody wkładam po 3 liście. Blanszuję je po około pół minuty, wyjmuję łyżką cedzakową na tackę. Muszą ostygnąć.<br/>Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy połączony z łyżką masła sklarowanego.<br/>Smażę na złoty kolor pokrojoną drobno cebulę, dodaję drobno pokrojony czosnek i pokrojone grzyby. Mieszam i jeszcze razem smażę minutę. Grzyby świeże wrzucam na patelnię przed czosnkiem, bo muszą się podsmażyć trochę dłużej niż pozostałe. Ostudzam.<br/>Do miski wkładam mieloną pierś z indyka, kaszę, sól, pieprz, suszone i zmielone grzyby leśne, grzyby podsmażone na patelni, drobno pokrojone zioła. Ręką dokładnie mieszam farsz.<br/>Nakładam go na liście pekinki, zawijam, zamykam szpikulcami i kładę na dno garnka. <br/>Z tej porcji wyszło mi 14 gołąbków.<br/>Całość zalewam wodą grzybową (z gotowania grzybów). Jeśli użyłam grzybów pasteryzowanych w soku własnym, odcedzam je i wlewam do garnka zwykłą wodę. <br/>Gołąbki powinny być przykryte.<br/>Duszę pod przykryciem około 30 minut, sprawdzam, czy są gotowe. Wyjmuję wszystkie na talerz.<br/>Odmierzam tyle płynu, ile potrzeba do wykonania „Sosu grzybowego” Winiary.<br/>Można płyn odparować.<br/>Robię sos według przepisu na opakowaniu.<br/>Dodaję do garnka gołąbki, aby przeszły smakiem sosu, zagotowuję. I można jeść !
Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

Krok 1 z 1

Kaszę jęczmienną opłukać i ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2.<br/>Okryć kocem i poczekać, aż „dojdzie”. <br/>Czynność tę najlepiej wykonać dzień wcześniej przed robieniem gołąbków.<br/>Tak samo postępuję z grzybami suszonymi. <br/>Gotuję je w osolonej wodzie około 20 minut.<br/>Wodę grzybową przelewam przez sitko do innego garnuszka. <br/>Wykorzystam ją do duszenia gołąbków.<br/>Grzyby kroję na paseczki.<br/>Jeśli korzystam z grzybów świeżych, oczyszczam je, prędko płuczę i kroję. <br/>Grzyby ze słoika tylko kroję.<br/>Na drugi dzień odkrawam twardą część kapusty od nasady głąba, rozkładam liście i jeśli nerw kapusty jest jeszcze dość gruby, ścinam go jeszcze trochę.<br/>Do gotującej się osolonej wody wkładam po 3 liście. Blanszuję je po około pół minuty, wyjmuję łyżką cedzakową na tackę. Muszą ostygnąć.<br/>Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy połączony z łyżką masła sklarowanego.<br/>Smażę na złoty kolor pokrojoną drobno cebulę, dodaję drobno pokrojony czosnek i pokrojone grzyby. Mieszam i jeszcze razem smażę minutę. Grzyby świeże wrzucam na patelnię przed czosnkiem, bo muszą się podsmażyć trochę dłużej niż pozostałe. Ostudzam.<br/>Do miski wkładam mieloną pierś z indyka, kaszę, sól, pieprz, suszone i zmielone grzyby leśne, grzyby podsmażone na patelni, drobno pokrojone zioła. Ręką dokładnie mieszam farsz.<br/>Nakładam go na liście pekinki, zawijam, zamykam szpikulcami i kładę na dno garnka. <br/>Z tej porcji wyszło mi 14 gołąbków.<br/>Całość zalewam wodą grzybową (z gotowania grzybów). Jeśli użyłam grzybów pasteryzowanych w soku własnym, odcedzam je i wlewam do garnka zwykłą wodę. <br/>Gołąbki powinny być przykryte.<br/>Duszę pod przykryciem około 30 minut, sprawdzam, czy są gotowe. Wyjmuję wszystkie na talerz.<br/>Odmierzam tyle płynu, ile potrzeba do wykonania „Sosu grzybowego” Winiary.<br/>Można płyn odparować.<br/>Robię sos według przepisu na opakowaniu.<br/>Dodaję do garnka gołąbki, aby przeszły smakiem sosu, zagotowuję. I można jeść !

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    1 godz Łatwy
  • Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym

    Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym

    1 godz 45 min Łatwy
  • Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

    Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

    25 min Łatwy
  • Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

    Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu