70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
46.4g / 33%
Węglowodany
53.9g / 39%
Tłuszcze
17.1g / 27%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Leśny stek

(0)
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest mrtwk

Składniki

-
2 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
trochę
Masło klarowane
1  szklanka
Białe wino wytrawne
80  g
Suszone podgrzybki
500  g
Ziemniaki
2  łyżek
Chrzan tarty
2 
Steki wołowe bavette
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
46.37 g
Węglowodany
53.94 g
Tłuszcze
17.11 g
Wartość energetyczna
664.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
20 min
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić wodę, potłuc ziemniaki i dodać chrzan tarty.
Krok 2
25 min
Zeszklić cebulkę na maśle klarowanym, przygotować zgodnie z opakowaniem Sos myśliwski Jak u Mamy WINIARY, dodatkowo dodać do sosu garść suszonych podgrzybków i 1 szklankę wytrawnego białego wina. Odparować sos, tak aby została połowa jego objętości.
Krok 3
10 min
Steki oprószyć pieprzem i na łyżce masła klarowanego usmażyć (1,5 minuty z każdej strony) i na 5 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.<br/>Mięso podawać z ziemniakami i sosem.
Leśny stek

Krok 1 z 3

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić wodę, potłuc ziemniaki i dodać chrzan tarty.

Leśny stek

Krok 2 z 3

Zeszklić cebulkę na maśle klarowanym, przygotować zgodnie z opakowaniem Sos myśliwski Jak u Mamy WINIARY, dodatkowo dodać do sosu garść suszonych podgrzybków i 1 szklankę wytrawnego białego wina. Odparować sos, tak aby została połowa jego objętości.

Leśny stek

Krok 3 z 3

Steki oprószyć pieprzem i na łyżce masła klarowanego usmażyć (1,5 minuty z każdej strony) i na 5 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.<br/>Mięso podawać z ziemniakami i sosem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika