Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Soczyste, dojrzałe nektarynki są smaczne zarówno na surowo – w owocowych deserach, ciastach z galaretką lub fantazyjnych sałatkach, jak i w przetworach – np. domowych dżemach czy kompotach. Ich słodki miąższ doskonale komponuje się z innymi owocami, warzywami, różnymi rodzajami mięs, serami, a także z owocami morza – co doskonale widać w zebranych przez nas przepisach z nektarynką. Zapraszamy do wypróbowania przepisów z nektarynkami: na soki, koktajle, naleśniki, schabowe kieszonki, polędwiczki, kurczaka w curry, crumble, placki, torciki i trufle. Inspiracji na dania z nektarynkami i desery nektarynkowe na pewno nie zabraknie, więc warto skorzystać, póki sezon na nektarynki trwa!

Kalorie

44 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Nektarynka zawiera m.in. beta-karoten, czyli prowitaminę A, która jest niezbędna dla prawidłowego widzenia i wzrostu. To także źródło witaminy E i błonnika.

Ciekawostki

Chociaż w Polsce również uprawia się nektarynki, najczęściej są jednak hodowane w Hiszpanii, Grecji czy we Włoszech. Cechą odróżniającą nektarynki od brzoskwiń jest gładka skórka tego pierwszego owocu.