Nektarynka to odmiana brzoskwini, jednak różniąca się skórką i wielkością. Jest niskokaloryczna, bogata w wiele wartości odżywczych oraz oczywiście zachwyca walorami smakowymi. Z nektarynek można zrobić mnóstwo pysznych dań, również do późniejszego spożycia. Ten uniwersalny owoc znajduje zastosowanie w domowych przetworach, np. dżemach czy kompotach. Nektarynki często stanowią także dodatek do deserów lodowych, ciast czy sałatek owocowych. Można z nich stworzyć pyszne egzotyczne koktajle, np. z mango, melonem czy bananami.
Istnieje duże grono smakoszy, którzy cenią słodki smak nektarynek w wytrawnych daniach. Ich słodki miąższ doskonale komponuje się z innymi owocami, warzywami, różnymi rodzajami mięs, serami, a także z owocami morza – co doskonale widać w zebranych przez nas przepisach z nektarynką. Cząstki owoców możemy dodać np. do sałatki z łososiem i mozzarellą, skropioną oliwą z oliwek. W sezonie letnim warto również grillować nektarynki, a następnie łączyć z rukolą, rzodkwią i kozim serem.
Warto wypróbować przepisy z nektarynkami np. na soki czy koktajle, naleśniki, a nawet schabowe kieszonki lub polędwiczki z dodatkiem tego owocu! Inspiracji na dania i desery z nektarynkami na pewno nie zabraknie.