Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cytrynowe ciasto bez pieczenia jest proste w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje czekanie na pyszny efekt osiągnięty po stężeniu Galaretek cytrynowy smak WINIARY. Jest to wymarzony, kremowy deser, który rozpoczyna się kruchymi biszkoptami, a następnie przechodzi śmietankowo-galaretkową masę, by zakończyć się galaretką z dodatkiem owoców. Pychota!
Przygotowanie
133 min
Krok 1
3 min
Dno blaszki o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż biszkoptami.
Krok 2
5 min
Do jednej miski wlej dwie szklanki (400 ml) wrzątku i rozpuść w niej dwie galaretki cytrynowe.
Krok 3
5 min
W drugiej misce rozpuść 0,5 litra wrzątku i rozpuść w niej jedną galaretkę.
Krok 4
15 min
Gdy gęstsza galaretka z dwóch opakowań wystygnie i zacznie gęstnieć, wstaw ją na chwilę do lodówki i w tym czasie ubij śmietanę na sztywno. Dodaj ziarenka wanilii lub cukier waniliowy, jeśli chcesz dosłódź cukrem pudrem. Następnie dodaj tężejącą galaretkę (tę przygotowaną z dwóch opakowań) i krótko zmiksuj lub wymieszaj. Wylej masę na biszkopty.
Krok 5
15 min
Drugą galaretkę - tę rzadszą, przygotowaną z jednego opakowania, wstaw na chwilę do lodówki, żeby zaczęła tężeć. W tym czasie pokrój na nieduże kawałki nektarynkę i poukładaj jej kawałki na masie śmietanowej lekko dociskając. Na wierzch wylej galaretkę.
Krok 6
90 min
Wstaw całość do lodówki. Jeśli masz coś intensywnie pachnącego w lodówce, przykryj ciasto deską do krojenia, folią aluminiową lub folią spożywczą, żeby nie wchłonęło innych zapachów. Podawaj, gdy galaretka dobrze stężeje.
Krok 1
z
6
Dno blaszki o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż biszkoptami.
Krok 2
z
6
Do jednej miski wlej dwie szklanki (400 ml) wrzątku i rozpuść w niej dwie galaretki cytrynowe.
Krok 3
z
6
W drugiej misce rozpuść 0,5 litra wrzątku i rozpuść w niej jedną galaretkę.
Krok 4
z
6
Gdy gęstsza galaretka z dwóch opakowań wystygnie i zacznie gęstnieć, wstaw ją na chwilę do lodówki i w tym czasie ubij śmietanę na sztywno. Dodaj ziarenka wanilii lub cukier waniliowy, jeśli chcesz dosłódź cukrem pudrem. Następnie dodaj tężejącą galaretkę (tę przygotowaną z dwóch opakowań) i krótko zmiksuj lub wymieszaj. Wylej masę na biszkopty.
Krok 5
z
6
Drugą galaretkę - tę rzadszą, przygotowaną z jednego opakowania, wstaw na chwilę do lodówki, żeby zaczęła tężeć. W tym czasie pokrój na nieduże kawałki nektarynkę i poukładaj jej kawałki na masie śmietanowej lekko dociskając. Na wierzch wylej galaretkę.
Krok 6
z
6
Wstaw całość do lodówki. Jeśli masz coś intensywnie pachnącego w lodówce, przykryj ciasto deską do krojenia, folią aluminiową lub folią spożywczą, żeby nie wchłonęło innych zapachów. Podawaj, gdy galaretka dobrze stężeje.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0