Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cytrynowe ciasto bez pieczenia jest proste w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje czekanie na pyszny efekt osiągnięty po stężeniu Galaretek cytrynowy smak WINIARY. Jest to wymarzony, kremowy deser, który rozpoczyna się kruchymi biszkoptami, a następnie przechodzi śmietankowo-galaretkową masę, by zakończyć się galaretką z dodatkiem owoców. Pychota!
Przygotowanie
133 min
Krok 1
3 min
Dno blaszki o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż biszkoptami.
Krok 2
5 min
Do jednej miski wlej dwie szklanki (400 ml) wrzątku i rozpuść w niej dwie galaretki cytrynowe.
Krok 3
5 min
W drugiej misce rozpuść 0,5 litra wrzątku i rozpuść w niej jedną galaretkę.
Krok 4
15 min
Gdy gęstsza galaretka z dwóch opakowań wystygnie i zacznie gęstnieć, wstaw ją na chwilę do lodówki i w tym czasie ubij śmietanę na sztywno. Dodaj ziarenka wanilii lub cukier waniliowy, jeśli chcesz dosłódź cukrem pudrem. Następnie dodaj tężejącą galaretkę (tę przygotowaną z dwóch opakowań) i krótko zmiksuj lub wymieszaj. Wylej masę na biszkopty.
Krok 5
15 min
Drugą galaretkę - tę rzadszą, przygotowaną z jednego opakowania, wstaw na chwilę do lodówki, żeby zaczęła tężeć. W tym czasie pokrój na nieduże kawałki nektarynkę i poukładaj jej kawałki na masie śmietanowej lekko dociskając. Na wierzch wylej galaretkę.
Krok 6
90 min
Wstaw całość do lodówki. Jeśli masz coś intensywnie pachnącego w lodówce, przykryj ciasto deską do krojenia, folią aluminiową lub folią spożywczą, żeby nie wchłonęło innych zapachów. Podawaj, gdy galaretka dobrze stężeje.
Krok 1
z
6
Dno blaszki o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż biszkoptami.
Krok 2
z
6
Do jednej miski wlej dwie szklanki (400 ml) wrzątku i rozpuść w niej dwie galaretki cytrynowe.
Krok 3
z
6
W drugiej misce rozpuść 0,5 litra wrzątku i rozpuść w niej jedną galaretkę.
Krok 4
z
6
Gdy gęstsza galaretka z dwóch opakowań wystygnie i zacznie gęstnieć, wstaw ją na chwilę do lodówki i w tym czasie ubij śmietanę na sztywno. Dodaj ziarenka wanilii lub cukier waniliowy, jeśli chcesz dosłódź cukrem pudrem. Następnie dodaj tężejącą galaretkę (tę przygotowaną z dwóch opakowań) i krótko zmiksuj lub wymieszaj. Wylej masę na biszkopty.
Krok 5
z
6
Drugą galaretkę - tę rzadszą, przygotowaną z jednego opakowania, wstaw na chwilę do lodówki, żeby zaczęła tężeć. W tym czasie pokrój na nieduże kawałki nektarynkę i poukładaj jej kawałki na masie śmietanowej lekko dociskając. Na wierzch wylej galaretkę.
Krok 6
z
6
Wstaw całość do lodówki. Jeśli masz coś intensywnie pachnącego w lodówce, przykryj ciasto deską do krojenia, folią aluminiową lub folią spożywczą, żeby nie wchłonęło innych zapachów. Podawaj, gdy galaretka dobrze stężeje.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0