Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babeczki cytrynowe

0
46 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Cukier puder
4 
Jajko
0.5 szklanka
Olej
50 ml
Sok z cytryny
10 g
Owoce kandyzowane

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.25 g
Węglowodany
16.59 g
Tłuszcze
7.37 g
Wartość energetyczna
154.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
6 min
Wszystkie składniki na ciasto miksuj przez 5 minut. Po zmiksowaniu dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy i wymieszaj ją z masą.
Krok 2
5 min
Foremki do babeczek wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Krok 3
5 min
Przełóż ciasto do foremek do ok. 3/4 wysokości.
Krok 4
3 min
Piekarnik rozgrzej do 175°C. Foremki z ciastem ułóż na blasze i wstaw do piekarnika.
Krok 5
25 min
Piecz ok. 20-­25 minut.
Krok 6
2 min
Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Babeczki cytrynowe

Krok 1 z 6

Wszystkie składniki na ciasto miksuj przez 5 minut. Po zmiksowaniu dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy i wymieszaj ją z masą.

Babeczki cytrynowe

Krok 2 z 6

Foremki do babeczek wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Babeczki cytrynowe

Krok 3 z 6

Przełóż ciasto do foremek do ok. 3/4 wysokości.

Babeczki cytrynowe

Krok 4 z 6

Piekarnik rozgrzej do 175°C. Foremki z ciastem ułóż na blasze i wstaw do piekarnika.

Babeczki cytrynowe

Krok 5 z 6

Piecz ok. 20-­25 minut.

Babeczki cytrynowe

Krok 6 z 6

Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Babeczki cytrynowe to prosty i smaczny deser, który najlepiej smakuje z ciepłym kakao. Babaczki będą także ideale na urodziny lub imieniny najmłodszych domowników. Pachnące cytryną, z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Po przestudzeniu całość posyp cukrem pudrem. Możesz podawać je ze świeżymi owocami – truskawkami, malinami lub jagodami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika