Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
owoce leśne

Desery i dania z borówkami

Borówki nadają się zarówno na przetwory (dżemy, konfitury), jak i sosy do mięs. Zainspiruj się przepisami na pyszne desery i dania z borówkami.

Przepisy 17

Galaretka przezroczysta o smaku winogronowym ze świeżymi owocami

1 godz 15 min Łatwy

Deserowe finger food

4 godz 27 min Łatwy

Beza pavlova z kremem budyniowym

3 godz 58 min

Ciasto jogurtowe z jagodami

55 min Łatwy

Rolada z galaretką i borówkami

8 godz 30 min Łatwy

Kluski na parze nadziewane borówkami

70 ze 100
2 godz 18 min Łatwy

Kokosowe "sushi"

8 godz 25 min Średni

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

2 godz 18 min Łatwy

Bananowiec z lewitującymi borówkami

5 godz 45 min Łatwy

Desery przezroczyste tęczowe

2 godz 15 min Łatwy

Rożki z galaretką, owocami i lodami

3 godz 16 min Łatwy

Racuchy z kremem budyniowym i owocami

30 min Łatwy

Galaretkowe woreczki z owocami

3 godz 45 min Łatwy

Galaretkowy trifle

4 godz 39 min Łatwy

Deser mascarpone z borówkami

35 min Łatwy

Galaretka z borówkami

2 godz 28 min Łatwy

Deser z galaretek i serka waniliowego

8 godz 20 min Łatwy

Borówki w sezonie

Sezon na borówki trwa krótko, dlatego w letnich miesiącach warto maksymalnie go wykorzystać. Borówka świetnie sprawdzi się na surowo jako dekoracja czy uzupełnienie deserów. Można kupić więcej owoców w sezonie, zamrozić lub przygotować przetwory. Będą przypominać letnie smaki w zimowe wieczory, kiedy do lata jeszcze daleko.

Borówka na różne sposoby

Borówka jest idealnym składnikiem deserów, dlatego warto poeksperymentować i stworzyć najróżniejsze słodkie dania z tym owocem w roli głównej. Dżem czy konfitura będą dobrze pasować jako dodatek do lodów i ciast, a także mięsnych sosów. Borówki można jeść na surowo lub przygotować z nich przetwory na zimę.

Znakomite desery

Borówki idealnie nadają się do dekoracji ciast (bezy, drożdżówki, serniki, tiramisu) oraz deserów. Owoc znakomicie komponuje się również z kremami, którymi przekładane są słodkości domowej roboty. Nadaje lekkość i świeżość, której często brakuje deserom. Przepisów na borówki jest bardzo wiele, nie tylko na desery!
 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu