Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Galaretki z owocami podane w woreczkach to oryginalny pomysł na pyszny i orzeźwiający deser! Nasz przepis zakłada przygotowanie łącznie 24 porcji o 3 różnych smakach, w celofanowych woreczkach w kształcie rożków o długości 30 cm. Jeżeli wolisz – z powodzeniem możesz wykorzystać prostokątne woreczki, przeznaczone do przechowywania żywności lub przygotować tylko jeden, wybrany smak w 8 porcjach. To dziecinnie prosty deser, który zachwyci nie tylko dzieci.
Do przygotowania tego przepisu polecamy woreczki celofanowe – nie gniotą się, a dzięki temu, że są bardziej przezroczyste niż na przykład foliowe torebki strunowe, galaretka zaserwowana w takim woreczku doskonale się prezentuje. Woreczki celofanowe są łatwo dostępne, ale w razie trudności z ich zdobyciem można też wykorzystać jednorazowe rękawy cukiernicze.
Przygotowanie
225 min
Krok 1
15 min
Każdą z galaretek WINIARY rozpuść oddzielnie w 500 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia, ale nie do zastygnięcia.
Krok 2
5 min
Truskawki do galaretki poziomkowej pokrój w ćwiartki.
Krok 3
5 min
Truskawki i brzoskwinie do galaretki pomarańczowej pokrój w plasterki, a mango obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
5 min
Winogrona do galaretki agrestowej pokrój na połówki. Natomiast kiwi najpierw pokrój w ćwierćplasterki, a następnie gotuj we wrzątku z cukrem przez 2-3 minuty, ponieważ surowe kiwi sprawi, że galaretka z jego dodatkiem nie zastygnie.
Krok 5
5 min
Woreczki napełnij odpowiednią mieszanką owoców – po 8 porcji do każdego smaku galaretki. Do woreczków przeznaczonych dla galaretki poziomkowej i agrestowej dodaj również listki świeżej mięty.
Krok 6
10 min
Zalewaj porcje owoców ostudzoną galaretką w odpowiednim smaku i mocno zawiązuj każdy woreczek ozdobnym sznurkiem.
Krok 7
180 min
Wszystkie woreczki włóż do lodówki na minimum 3 godziny, aby galaretki stężały.
Krok 1
z
7
Każdą z galaretek WINIARY rozpuść oddzielnie w 500 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia, ale nie do zastygnięcia.
Krok 2
z
7
Truskawki do galaretki poziomkowej pokrój w ćwiartki.
Krok 3
z
7
Truskawki i brzoskwinie do galaretki pomarańczowej pokrój w plasterki, a mango obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
z
7
Winogrona do galaretki agrestowej pokrój na połówki. Natomiast kiwi najpierw pokrój w ćwierćplasterki, a następnie gotuj we wrzątku z cukrem przez 2-3 minuty, ponieważ surowe kiwi sprawi, że galaretka z jego dodatkiem nie zastygnie.
Krok 5
z
7
Woreczki napełnij odpowiednią mieszanką owoców – po 8 porcji do każdego smaku galaretki. Do woreczków przeznaczonych dla galaretki poziomkowej i agrestowej dodaj również listki świeżej mięty.
Krok 6
z
7
Zalewaj porcje owoców ostudzoną galaretką w odpowiednim smaku i mocno zawiązuj każdy woreczek ozdobnym sznurkiem.
Krok 7
z
7
Wszystkie woreczki włóż do lodówki na minimum 3 godziny, aby galaretki stężały.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1