Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Galaretkowe woreczki z owocami

0
225 min
Łatwy

Składniki

-
24 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Galaretka poziomkowy smak WINIARY
500 ml
woda gorąca
480 g
Truskawki
210 g
Maliny
250 g
Borówki
1 trochę
Listki mięty
1 paczka
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
500 ml
woda gorąca
2 
Mango
1 
Brzoskwinie
240 g
Truskawki
1 paczka
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
500 ml
woda gorąca
8 
Kiwi
150 g
Białe winogrona (duża kiść lub dwie małe)
2 łyżek
Cukier
1 trochę
Listki mięty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
0.49 g
Wartość energetyczna
67.55 kcal
Węglowodany
15.33 g
Białko
1.21 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

225 min
Krok 1
15 min
Każdą z galaretek WINIARY rozpuść oddzielnie w 500 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia, ale nie do zastygnięcia.
Krok 2
5 min
Truskawki do galaretki poziomkowej pokrój w ćwiartki.
Krok 3
5 min
Truskawki i brzoskwinie do galaretki pomarańczowej pokrój w plasterki, a mango obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
5 min
Winogrona do galaretki agrestowej pokrój na połówki. Natomiast kiwi najpierw pokrój w ćwierćplasterki, a następnie gotuj we wrzątku z cukrem przez 2-3 minuty, ponieważ surowe kiwi sprawi, że galaretka z jego dodatkiem nie zastygnie.
Krok 5
5 min
Woreczki napełnij odpowiednią mieszanką owoców – po 8 porcji do każdego smaku galaretki. Do woreczków przeznaczonych dla galaretki poziomkowej i agrestowej dodaj również listki świeżej mięty.
Krok 6
10 min
Zalewaj porcje owoców ostudzoną galaretką w odpowiednim smaku i mocno zawiązuj każdy woreczek ozdobnym sznurkiem.
Krok 7
180 min
Wszystkie woreczki włóż do lodówki na minimum 3 godziny, aby galaretki stężały.
Galaretkowe woreczki z owocami

Krok 1 z 7

Każdą z galaretek WINIARY rozpuść oddzielnie w 500 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia, ale nie do zastygnięcia.

Galaretkowe woreczki z owocami

Krok 2 z 7

Truskawki do galaretki poziomkowej pokrój w ćwiartki.

Galaretkowe woreczki z owocami

Krok 3 z 7

Truskawki i brzoskwinie do galaretki pomarańczowej pokrój w plasterki, a mango obierz i pokrój w drobną kostkę.

Galaretkowe woreczki z owocami

Krok 4 z 7

Winogrona do galaretki agrestowej pokrój na połówki. Natomiast kiwi najpierw pokrój w ćwierćplasterki, a następnie gotuj we wrzątku z cukrem przez 2-3 minuty, ponieważ surowe kiwi sprawi, że galaretka z jego dodatkiem nie zastygnie.

Galaretkowe woreczki z owocami

Krok 5 z 7

Woreczki napełnij odpowiednią mieszanką owoców – po 8 porcji do każdego smaku galaretki. Do woreczków przeznaczonych dla galaretki poziomkowej i agrestowej dodaj również listki świeżej mięty.

Galaretkowe woreczki z owocami

Krok 6 z 7

Zalewaj porcje owoców ostudzoną galaretką w odpowiednim smaku i mocno zawiązuj każdy woreczek ozdobnym sznurkiem.

Galaretkowe woreczki z owocami

Krok 7 z 7

Wszystkie woreczki włóż do lodówki na minimum 3 godziny, aby galaretki stężały.

Galaretki z owocami podane w woreczkach to oryginalny pomysł na pyszny i orzeźwiający deser! Nasz przepis zakłada przygotowanie łącznie 24 porcji o 3 różnych smakach, w celofanowych woreczkach w kształcie rożków o długości 30 cm. Jeżeli wolisz – z powodzeniem możesz wykorzystać prostokątne woreczki, przeznaczone do przechowywania żywności lub przygotować tylko jeden, wybrany smak w 8 porcjach. To dziecinnie prosty deser, który zachwyci nie tylko dzieci. Do przygotowania tego przepisu polecamy woreczki celofanowe – nie gniotą się, a dzięki temu, że są bardziej przezroczyste niż na przykład foliowe torebki strunowe, galaretka zaserwowana w takim woreczku doskonale się prezentuje. Woreczki celofanowe są łatwo dostępne, ale w razie trudności z ich zdobyciem można też wykorzystać jednorazowe rękawy cukiernicze.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika