Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Galaretkowe impresje
Dodaj do CookBook

Galaretkowe impresje

(1)
1 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Dziadova
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
1  łyżka
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
1  łyżka
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
1  łyżka
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
1  łyżka
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.4 g
Wartość energetyczna
90.7 kcal
Białko
2.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W przypadku deserów smak wydaje się równie ważny, co estetyka. Co jednak zrobić, gdy niekoniecznie mamy umiejętności dyplomowanego cukiernika? Ja stawiam na taki artystyczny efekt, w którym laserowa precyzja jest zbędna, a wszelkie improwizacje mile widziane! Kwiaty z kolorowej galaretki zatopione pod przezroczystą taflą, migoczą w letnim słońcu, mienią się dziesiątkami odcieni, a do tego przyjemnie chłodzą i urzekają smakiem.

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    7 min
    Przygotuj kolorowe galaretki: łyżkę każdej z nich rozpuść w osobnej szklance w 50 ml (ok. ćwierć szklanki) gorącej wody. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    15 min
    Po ostygnięciu odstaw galaretki do lodówki na 15 minut, by szybciej stężały.
  • Krok 3

    2 min
    Zawartość saszetki z przezroczystą galaretką zalej 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia (przez ok. 1 minutę).
  • Krok 4

    3 min
    Połowę otrzymanej porcji rozlej po równo do 4 salaterek.
  • Krok 5

    10 min
    Po ostygnięciu galaretki wstaw salaterki do lodówki na ok. 10 minut (chodzi o to, żeby zaczęła lekko tężeć). Drugą połowę transparentnej galaretki pozostaw w temperaturze pokojowej, by nie stężała.
  • Krok 6

    5 min
    Wyjmij z lodówki wszystkie kolorowe galaretki, przygotuj także salaterki wypełnione przezroczystą galaretką, która zaczyna zastygać. Deserową łyżeczką nabieraj kolorową galaretkę i układaj na przezroczystej ,,bazie", lekko dociskając. Nie obawiaj się, że wzór nie jet idealnie równy - galaretka utworzy dzięki temu niepowtarzalne kwiaty, jak na płótnach wielkich impresjonistów.
  • Krok 7

    5 min
    Kwiaty ,,utrwal" niewielką ilością pozostałej transparentnej galaretki. Wstaw do lodówki na 5 minut. Dzięki wykonaniu tego kroku, kolorowe płatki nie przemieszczą się, gdy wlejesz resztę galaretki.
  • Krok 8

    5 min
    Nadszedł czas na zamknięcie kwiatów pod przezroczystą taflą - rozlej pozostałą galaretkę do każdej z salaterek.
  • Krok 9

    10 min
    Włóż do lodówki - tym razem 10 minut wystarczy.
  • Krok 10

    1 min
    Galaretka najlepiej prezentuje się bez dodatków w postaci owoców czy śmietany. Natomiast jeśli masz więcej czasu, polecam Ci podać do niej koktajle z owoców zblendowanych z mlekiem, szczególnie warstwowe, w kontrastujących kolorach. Fantastycznie dopełniają artystycznego charakteru tego podwieczorku.
Galaretkowe impresje

Krok 1 z 10

Przygotuj kolorowe galaretki: łyżkę każdej z nich rozpuść w osobnej szklance w 50 ml (ok. ćwierć szklanki) gorącej wody. Dokładnie wymieszaj.

Galaretkowe impresje

Krok 2 z 10

Po ostygnięciu odstaw galaretki do lodówki na 15 minut, by szybciej stężały.

Galaretkowe impresje

Krok 3 z 10

Zawartość saszetki z przezroczystą galaretką zalej 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia (przez ok. 1 minutę).

Galaretkowe impresje

Krok 4 z 10

Połowę otrzymanej porcji rozlej po równo do 4 salaterek.

Galaretkowe impresje

Krok 5 z 10

Po ostygnięciu galaretki wstaw salaterki do lodówki na ok. 10 minut (chodzi o to, żeby zaczęła lekko tężeć). Drugą połowę transparentnej galaretki pozostaw w temperaturze pokojowej, by nie stężała.

Galaretkowe impresje

Krok 6 z 10

Wyjmij z lodówki wszystkie kolorowe galaretki, przygotuj także salaterki wypełnione przezroczystą galaretką, która zaczyna zastygać. Deserową łyżeczką nabieraj kolorową galaretkę i układaj na przezroczystej ,,bazie", lekko dociskając. Nie obawiaj się, że wzór nie jet idealnie równy - galaretka utworzy dzięki temu niepowtarzalne kwiaty, jak na płótnach wielkich impresjonistów.

Galaretkowe impresje

Krok 7 z 10

Kwiaty ,,utrwal" niewielką ilością pozostałej transparentnej galaretki. Wstaw do lodówki na 5 minut. Dzięki wykonaniu tego kroku, kolorowe płatki nie przemieszczą się, gdy wlejesz resztę galaretki.

Galaretkowe impresje

Krok 8 z 10

Nadszedł czas na zamknięcie kwiatów pod przezroczystą taflą - rozlej pozostałą galaretkę do każdej z salaterek.

Galaretkowe impresje

Krok 9 z 10

Włóż do lodówki - tym razem 10 minut wystarczy.

Galaretkowe impresje

Krok 10 z 10

Galaretka najlepiej prezentuje się bez dodatków w postaci owoców czy śmietany. Natomiast jeśli masz więcej czasu, polecam Ci podać do niej koktajle z owoców zblendowanych z mlekiem, szczególnie warstwowe, w kontrastujących kolorach. Fantastycznie dopełniają artystycznego charakteru tego podwieczorku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Nice Recipe

Nice Recipe
Nice Recipe (niezweryfikowany) 12/06/2024-11:57 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2025-02:43 CET
Thank you!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Galaretkowe woreczki z owocami

    Galaretkowe woreczki z owocami

    3 godz 45 min Łatwy
  • Kolorowe galaretkowe ślimaczki

    Kolorowe galaretkowe ślimaczki

    21 min Łatwy
  • Galaretkowe babeczki limonkowe z cytrusowym kremem (bez pieczenia)

    Galaretkowe babeczki limonkowe z cytrusowym kremem (bez pieczenia)

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu