Galaretkowe impresje
63min
Łatwy
1 opakowanie
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
1 łyżka
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
1 łyżka
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
1 łyżka
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
.
Wartości odżywcze
Białko
0.99 g
Węglowodany
6.44 g
Tłuszcze
0 g
Wartość energetyczna
29.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
63 min
Krok 1
7 min
Przygotuj kolorowe galaretki: łyżkę każdej z nich rozpuść w osobnej szklance w 50 ml (ok. ćwierć szklanki) gorącej wody. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2
15 min
Po ostygnięciu odstaw galaretki do lodówki na 15 minut, by szybciej stężały.
Krok 3
2 min
Zawartość saszetki z przezroczystą galaretką zalej 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia (przez ok. 1 minutę).
Krok 4
3 min
Połowę otrzymanej porcji rozlej po równo do 4 salaterek.
Krok 5
10 min
Po ostygnięciu galaretki wstaw salaterki do lodówki na ok. 10 minut (chodzi o to, żeby zaczęła lekko tężeć). Drugą połowę transparentnej galaretki pozostaw w temperaturze pokojowej, by nie stężała.
Krok 6
5 min
Wyjmij z lodówki wszystkie kolorowe galaretki, przygotuj także salaterki wypełnione przezroczystą galaretką, która zaczyna zastygać. Deserową łyżeczką nabieraj kolorową galaretkę i układaj na przezroczystej ,,bazie", lekko dociskając. Nie obawiaj się, że wzór nie jet idealnie równy - galaretka utworzy dzięki temu niepowtarzalne kwiaty, jak na płótnach wielkich impresjonistów.
Krok 7
5 min
Kwiaty ,,utrwal" niewielką ilością pozostałej transparentnej galaretki. Wstaw do lodówki na 5 minut. Dzięki wykonaniu tego kroku, kolorowe płatki nie przemieszczą się, gdy wlejesz resztę galaretki.
Krok 8
5 min
Nadszedł czas na zamknięcie kwiatów pod przezroczystą taflą - rozlej pozostałą galaretkę do każdej z salaterek.
Krok 9
10 min
Włóż do lodówki - tym razem 10 minut wystarczy.
Krok 10
1 min
Galaretka najlepiej prezentuje się bez dodatków w postaci owoców czy śmietany. Natomiast jeśli masz więcej czasu, polecam Ci podać do niej koktajle z owoców zblendowanych z mlekiem, szczególnie warstwowe, w kontrastujących kolorach. Fantastycznie dopełniają artystycznego charakteru tego podwieczorku.
W przypadku deserów smak wydaje się równie ważny, co estetyka. Co jednak zrobić, gdy niekoniecznie mamy umiejętności dyplomowanego cukiernika? Ja stawiam na taki artystyczny efekt, w którym laserowa precyzja jest zbędna, a wszelkie improwizacje mile widziane! Kwiaty z kolorowej galaretki zatopione pod przezroczystą taflą, migoczą w letnim słońcu, mienią się dziesiątkami odcieni, a do tego przyjemnie chłodzą i urzekają smakiem.
Komentarze 0