Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Galaretkowe impresje

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Dziadova
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
1  łyżka
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
1  łyżka
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
1  łyżka
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
1  łyżka
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.92 g
Węglowodany
6.44 g
Tłuszcze
0 g
Wartość energetyczna
90.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W przypadku deserów smak wydaje się równie ważny, co estetyka. Co jednak zrobić, gdy niekoniecznie mamy umiejętności dyplomowanego cukiernika? Ja stawiam na taki artystyczny efekt, w którym laserowa precyzja jest zbędna, a wszelkie improwizacje mile widziane! Kwiaty z kolorowej galaretki zatopione pod przezroczystą taflą, migoczą w letnim słońcu, mienią się dziesiątkami odcieni, a do tego przyjemnie chłodzą i urzekają smakiem.

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    7 min
    Przygotuj kolorowe galaretki: łyżkę każdej z nich rozpuść w osobnej szklance w 50 ml (ok. ćwierć szklanki) gorącej wody. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    15 min
    Po ostygnięciu odstaw galaretki do lodówki na 15 minut, by szybciej stężały.
  • Krok 3

    2 min
    Zawartość saszetki z przezroczystą galaretką zalej 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia (przez ok. 1 minutę).
  • Krok 4

    3 min
    Połowę otrzymanej porcji rozlej po równo do 4 salaterek.
  • Krok 5

    10 min
    Po ostygnięciu galaretki wstaw salaterki do lodówki na ok. 10 minut (chodzi o to, żeby zaczęła lekko tężeć). Drugą połowę transparentnej galaretki pozostaw w temperaturze pokojowej, by nie stężała.
  • Krok 6

    5 min
    Wyjmij z lodówki wszystkie kolorowe galaretki, przygotuj także salaterki wypełnione przezroczystą galaretką, która zaczyna zastygać. Deserową łyżeczką nabieraj kolorową galaretkę i układaj na przezroczystej ,,bazie", lekko dociskając. Nie obawiaj się, że wzór nie jet idealnie równy - galaretka utworzy dzięki temu niepowtarzalne kwiaty, jak na płótnach wielkich impresjonistów.
  • Krok 7

    5 min
    Kwiaty ,,utrwal" niewielką ilością pozostałej transparentnej galaretki. Wstaw do lodówki na 5 minut. Dzięki wykonaniu tego kroku, kolorowe płatki nie przemieszczą się, gdy wlejesz resztę galaretki.
  • Krok 8

    5 min
    Nadszedł czas na zamknięcie kwiatów pod przezroczystą taflą - rozlej pozostałą galaretkę do każdej z salaterek.
  • Krok 9

    10 min
    Włóż do lodówki - tym razem 10 minut wystarczy.
  • Krok 10

    1 min
    Galaretka najlepiej prezentuje się bez dodatków w postaci owoców czy śmietany. Natomiast jeśli masz więcej czasu, polecam Ci podać do niej koktajle z owoców zblendowanych z mlekiem, szczególnie warstwowe, w kontrastujących kolorach. Fantastycznie dopełniają artystycznego charakteru tego podwieczorku.
Galaretkowe impresje

Krok 1 z 10

Przygotuj kolorowe galaretki: łyżkę każdej z nich rozpuść w osobnej szklance w 50 ml (ok. ćwierć szklanki) gorącej wody. Dokładnie wymieszaj.

Galaretkowe impresje

Krok 2 z 10

Po ostygnięciu odstaw galaretki do lodówki na 15 minut, by szybciej stężały.

Galaretkowe impresje

Krok 3 z 10

Zawartość saszetki z przezroczystą galaretką zalej 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia (przez ok. 1 minutę).

Galaretkowe impresje

Krok 4 z 10

Połowę otrzymanej porcji rozlej po równo do 4 salaterek.

Galaretkowe impresje

Krok 5 z 10

Po ostygnięciu galaretki wstaw salaterki do lodówki na ok. 10 minut (chodzi o to, żeby zaczęła lekko tężeć). Drugą połowę transparentnej galaretki pozostaw w temperaturze pokojowej, by nie stężała.

Galaretkowe impresje

Krok 6 z 10

Wyjmij z lodówki wszystkie kolorowe galaretki, przygotuj także salaterki wypełnione przezroczystą galaretką, która zaczyna zastygać. Deserową łyżeczką nabieraj kolorową galaretkę i układaj na przezroczystej ,,bazie", lekko dociskając. Nie obawiaj się, że wzór nie jet idealnie równy - galaretka utworzy dzięki temu niepowtarzalne kwiaty, jak na płótnach wielkich impresjonistów.

Galaretkowe impresje

Krok 7 z 10

Kwiaty ,,utrwal" niewielką ilością pozostałej transparentnej galaretki. Wstaw do lodówki na 5 minut. Dzięki wykonaniu tego kroku, kolorowe płatki nie przemieszczą się, gdy wlejesz resztę galaretki.

Galaretkowe impresje

Krok 8 z 10

Nadszedł czas na zamknięcie kwiatów pod przezroczystą taflą - rozlej pozostałą galaretkę do każdej z salaterek.

Galaretkowe impresje

Krok 9 z 10

Włóż do lodówki - tym razem 10 minut wystarczy.

Galaretkowe impresje

Krok 10 z 10

Galaretka najlepiej prezentuje się bez dodatków w postaci owoców czy śmietany. Natomiast jeśli masz więcej czasu, polecam Ci podać do niej koktajle z owoców zblendowanych z mlekiem, szczególnie warstwowe, w kontrastujących kolorach. Fantastycznie dopełniają artystycznego charakteru tego podwieczorku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Galaretka przezroczysta o smaku winogronowym ze świeżymi owocami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Sernik z owocami

    2 godz 50 min Łatwy
  • Kokosowe "sushi"

    8 godz 25 min Średni
  • Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

    4 godz 56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu