Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Galaretkowe impresje

0
63 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
1 łyżka
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
1 łyżka
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
1 łyżka
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
1 łyżka
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
0.99 g
Węglowodany
6.44 g
Tłuszcze
0 g
Wartość energetyczna
29.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
7 min
Przygotuj kolorowe galaretki: łyżkę każdej z nich rozpuść w osobnej szklance w 50 ml (ok. ćwierć szklanki) gorącej wody. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2
15 min
Po ostygnięciu odstaw galaretki do lodówki na 15 minut, by szybciej stężały.
Krok 3
2 min
Zawartość saszetki z przezroczystą galaretką zalej 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia (przez ok. 1 minutę).
Krok 4
3 min
Połowę otrzymanej porcji rozlej po równo do 4 salaterek.
Krok 5
10 min
Po ostygnięciu galaretki wstaw salaterki do lodówki na ok. 10 minut (chodzi o to, żeby zaczęła lekko tężeć). Drugą połowę transparentnej galaretki pozostaw w temperaturze pokojowej, by nie stężała.
Krok 6
5 min
Wyjmij z lodówki wszystkie kolorowe galaretki, przygotuj także salaterki wypełnione przezroczystą galaretką, która zaczyna zastygać. Deserową łyżeczką nabieraj kolorową galaretkę i układaj na przezroczystej ,,bazie", lekko dociskając. Nie obawiaj się, że wzór nie jet idealnie równy - galaretka utworzy dzięki temu niepowtarzalne kwiaty, jak na płótnach wielkich impresjonistów.
Krok 7
5 min
Kwiaty ,,utrwal" niewielką ilością pozostałej transparentnej galaretki. Wstaw do lodówki na 5 minut. Dzięki wykonaniu tego kroku, kolorowe płatki nie przemieszczą się, gdy wlejesz resztę galaretki.
Krok 8
5 min
Nadszedł czas na zamknięcie kwiatów pod przezroczystą taflą - rozlej pozostałą galaretkę do każdej z salaterek.
Krok 9
10 min
Włóż do lodówki - tym razem 10 minut wystarczy.
Krok 10
1 min
Galaretka najlepiej prezentuje się bez dodatków w postaci owoców czy śmietany. Natomiast jeśli masz więcej czasu, polecam Ci podać do niej koktajle z owoców zblendowanych z mlekiem, szczególnie warstwowe, w kontrastujących kolorach. Fantastycznie dopełniają artystycznego charakteru tego podwieczorku.
Galaretkowe impresje

Krok 1 z 10

Przygotuj kolorowe galaretki: łyżkę każdej z nich rozpuść w osobnej szklance w 50 ml (ok. ćwierć szklanki) gorącej wody. Dokładnie wymieszaj.

Galaretkowe impresje

Krok 2 z 10

Po ostygnięciu odstaw galaretki do lodówki na 15 minut, by szybciej stężały.

Galaretkowe impresje

Krok 3 z 10

Zawartość saszetki z przezroczystą galaretką zalej 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia (przez ok. 1 minutę).

Galaretkowe impresje

Krok 4 z 10

Połowę otrzymanej porcji rozlej po równo do 4 salaterek.

Galaretkowe impresje

Krok 5 z 10

Po ostygnięciu galaretki wstaw salaterki do lodówki na ok. 10 minut (chodzi o to, żeby zaczęła lekko tężeć). Drugą połowę transparentnej galaretki pozostaw w temperaturze pokojowej, by nie stężała.

Galaretkowe impresje

Krok 6 z 10

Wyjmij z lodówki wszystkie kolorowe galaretki, przygotuj także salaterki wypełnione przezroczystą galaretką, która zaczyna zastygać. Deserową łyżeczką nabieraj kolorową galaretkę i układaj na przezroczystej ,,bazie", lekko dociskając. Nie obawiaj się, że wzór nie jet idealnie równy - galaretka utworzy dzięki temu niepowtarzalne kwiaty, jak na płótnach wielkich impresjonistów.

Galaretkowe impresje

Krok 7 z 10

Kwiaty ,,utrwal" niewielką ilością pozostałej transparentnej galaretki. Wstaw do lodówki na 5 minut. Dzięki wykonaniu tego kroku, kolorowe płatki nie przemieszczą się, gdy wlejesz resztę galaretki.

Galaretkowe impresje

Krok 8 z 10

Nadszedł czas na zamknięcie kwiatów pod przezroczystą taflą - rozlej pozostałą galaretkę do każdej z salaterek.

Galaretkowe impresje

Krok 9 z 10

Włóż do lodówki - tym razem 10 minut wystarczy.

Galaretkowe impresje

Krok 10 z 10

Galaretka najlepiej prezentuje się bez dodatków w postaci owoców czy śmietany. Natomiast jeśli masz więcej czasu, polecam Ci podać do niej koktajle z owoców zblendowanych z mlekiem, szczególnie warstwowe, w kontrastujących kolorach. Fantastycznie dopełniają artystycznego charakteru tego podwieczorku.

W przypadku deserów smak wydaje się równie ważny, co estetyka. Co jednak zrobić, gdy niekoniecznie mamy umiejętności dyplomowanego cukiernika? Ja stawiam na taki artystyczny efekt, w którym laserowa precyzja jest zbędna, a wszelkie improwizacje mile widziane! Kwiaty z kolorowej galaretki zatopione pod przezroczystą taflą, migoczą w letnim słońcu, mienią się dziesiątkami odcieni, a do tego przyjemnie chłodzą i urzekają smakiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika