Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kokosowe "sushi"

0
8 godz 25 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
24 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

900  g
Śmietana 30%
1 
Mango (opcjonalnie)
1 
Melon kantalupa (opcjonalnie)
trochę
Truskawki (opcjonalnie)
trochę
Morele (opcjonalnie)
trochę
Borówki amerykańskie (opcjonalnie)
trochę
Wiórki kokosowe (opcjonalnie)
trochę
Sezam (opcjonalnie)
trochę
Pistacje (opcjonalnie)
trochę
Świeża mięta (opcjonalnie)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

505 min
Krok 1
120 min
Przygotowanie wersji przezroczystej: 2 opakowania Galaretki o smaku wody kokosowej WINIARY rozpuść dokładnie w 600 ml gorącej wody. Przelej galaretkę do formy lub płaskiego naczynia o wymiarach ok. 17 x 17 cm. Pozostaw do zastygnięcia – wystudzoną wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 2
120 min
Przygotowanie wersji białej: 2 opakowania Galaretki o smaku wody kokosowej WINIARY rozpuść dokładnie w 600 ml gorącej śmietanki. Przelej galaretkę do formy lub płaskiego naczynia o wymiarach ok. 17 x 17 cm. Pozostaw do zastygnięcia – wystudzoną wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 3
240 min
Przygotowanie wersji dwuwarstwowej: 1 opakowanie Galaretki o smaku wody kokosowej WINIARY rozpuść dokładnie w 300 ml śmietanki. Przelej galaretkę do formy lub płaskiego naczynia o wymiarach ok. 17 x 17 cm. Pozostaw do zastygnięcia – wystudzoną wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie przygotuj drugą galaretkę, rozpuszczając ją w 300 ml gorącej wody. Odczekaj, aż ostygnie i nieco stężeje – wówczas przelej ją do formy z pierwszą warstwą galaretki. Całość wstaw do lodówki i pozostaw do pełnego zastygnięcia, na kolejne 2 godziny.
Krok 4
5 min
Wyjmij przygotowane galaretki z foremek. Aby to zrobić, zanurz formę na 3-5 sekund w gorącej wodzie, znajdującej się w jakimś większym naczyniu. Kiedy galaretka zacznie odchodzić od formy, nakryj ją deską lub talerzem i zdecydowanym ruchem odwróć całość.
Krok 5
3 min
Każdą wersję galaretki pokrój na 8 równych porcji.
Krok 6
5 min
Przygotuj wybrane owoce, krojąc je w cienkie plasterki.
Krok 7
10 min
Ułóż po kilka na każdym kawałku galaretki, wedle własnego uznania.
Krok 8
2 min
Tak przygotowane kokosowe „sushi” udekoruj wybranymi dodatkami – posyp wiórkami kokosowymi, sezamem lub rozdrobnionymi pistacjami i dodaj listki świeżej mięty
Kokosowe "sushi"

Krok 1 z 8

Przygotowanie wersji przezroczystej: 2 opakowania Galaretki o smaku wody kokosowej WINIARY rozpuść dokładnie w 600 ml gorącej wody. Przelej galaretkę do formy lub płaskiego naczynia o wymiarach ok. 17 x 17 cm. Pozostaw do zastygnięcia – wystudzoną wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Kokosowe "sushi"

Krok 2 z 8

Przygotowanie wersji białej: 2 opakowania Galaretki o smaku wody kokosowej WINIARY rozpuść dokładnie w 600 ml gorącej śmietanki. Przelej galaretkę do formy lub płaskiego naczynia o wymiarach ok. 17 x 17 cm. Pozostaw do zastygnięcia – wystudzoną wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Kokosowe "sushi"

Krok 3 z 8

Przygotowanie wersji dwuwarstwowej: 1 opakowanie Galaretki o smaku wody kokosowej WINIARY rozpuść dokładnie w 300 ml śmietanki. Przelej galaretkę do formy lub płaskiego naczynia o wymiarach ok. 17 x 17 cm. Pozostaw do zastygnięcia – wystudzoną wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie przygotuj drugą galaretkę, rozpuszczając ją w 300 ml gorącej wody. Odczekaj, aż ostygnie i nieco stężeje – wówczas przelej ją do formy z pierwszą warstwą galaretki. Całość wstaw do lodówki i pozostaw do pełnego zastygnięcia, na kolejne 2 godziny.

Kokosowe "sushi"

Krok 4 z 8

Wyjmij przygotowane galaretki z foremek. Aby to zrobić, zanurz formę na 3-5 sekund w gorącej wodzie, znajdującej się w jakimś większym naczyniu. Kiedy galaretka zacznie odchodzić od formy, nakryj ją deską lub talerzem i zdecydowanym ruchem odwróć całość.

Kokosowe "sushi"

Krok 5 z 8

Każdą wersję galaretki pokrój na 8 równych porcji.

Kokosowe "sushi"

Krok 6 z 8

Przygotuj wybrane owoce, krojąc je w cienkie plasterki.

Kokosowe "sushi"

Krok 7 z 8

Ułóż po kilka na każdym kawałku galaretki, wedle własnego uznania.

Kokosowe "sushi"

Krok 8 z 8

Tak przygotowane kokosowe „sushi” udekoruj wybranymi dodatkami – posyp wiórkami kokosowymi, sezamem lub rozdrobnionymi pistacjami i dodaj listki świeżej mięty

Kokosowe "sushi" na pewno zainteresuje dzieci i wszystkich pozostałych miłośników słodkości! Możesz się spodziewać, że błyskawicznie zniknie ze stołu! Do wykonania tego dekoracyjnego deseru potrzebujesz tylko kilku składników: galaretki WINIARY o smaku wody kokosowej, śmietanki 30% oraz wybranych, ulubionych owoców i... odrobiny cierpliwości. W ten sposób, z prawie niczego powstaje... małe co nieco, z efektem WOW :) Wypróbuj!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika