Ciasto kokosowe z ananasem
76min
Łatwy
2 opakowań
Kisiel o smaku cytrynowym WINIARY
1 łyżeczka
100 g
Wiórki kokosowe
1 puszka
Ananas z puszki
6
Jajko
6 łyżek
Cukier
2 łyżek
Masło
6 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
.
Wartości odżywcze
Białko
2.27 g
Węglowodany
8.88 g
Tłuszcze
4.92 g
Wartość energetyczna
85.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
76 min
Krok 1
10 min
Białka ubij na sztywną pianę. Do białek dodaj cukier i żółtka, stale ubijając.
Krok 2
5 min
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy.
Krok 3
30 min
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Masę wyłóż na natłuszczoną blachę i piecz ok. 30 minut.
Krok 4
5 min
Ananasy odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
Krok 5
1 min
Sok z ananasa uzupełnij do 500 ml zimną wodą.
Krok 6
5 min
W niewielkiej ilości rozcieńczonego soku rozpuść kisiel i zagotuj z resztą soku.
Krok 7
2 min
Do kisielu dodaj ananasy i wymieszaj.
Krok 8
3 min
Wiórki kokosowe podsmaż na maśle.
Krok 9
5 min
Na wystudzony biszkopt wylej kisiel z ananasami.
Krok 10
10 min
Całość posyp wiórkami i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Ciasto kokosowe to wypiek rozpływający się w ustach! Najpierw przygotowujemy puszyste ciasto, a następnie na upieczony spód wykładamy aksamitną masę przyrządzoną z soczystego soku ananasowego, Kisielu o smaku cytrynowym WINIARY i kawałków ananasa. Wierzch tak przygotowanego ciasta kokosowego dekorujemy złocistymi wiórkami kokosowymi podsmażonymi wcześniej na masełku. Ciasto kokosowe zajadaj w ulubionym towarzystwie sąsiadów i kawy!
Komentarze 0