Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto kokosowe z ananasem

0
76 min
Łatwy

Składniki

-
24 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 paczek
Kisiel o smaku cytrynowym WINIARY
1 łyżeczka
100 g
Wiórki kokosowe
1 puszka
Ananas z puszki
6 
Jajko
6 łyżek
Cukier
2 łyżek
Masło
6 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
4.92 g
Węglowodany
8.88 g
Białko
2.27 g
Wartość energetyczna
85.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

76 min
Krok 1
10 min
Białka ubij na sztywną pianę. Do białek dodaj cukier i żółtka, stale ubijając.
Krok 2
5 min
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy.
Krok 3
30 min
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Masę wyłóż na natłuszczoną blachę i piecz ok. 30 minut.
Krok 4
5 min
Ananasy odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
Krok 5
1 min
Sok z ananasa uzupełnij do 500 ml zimną wodą.
Krok 6
5 min
W niewielkiej ilości rozcieńczonego soku rozpuść kisiel i zagotuj z resztą soku.
Krok 7
2 min
Do kisielu dodaj ananasy i wymieszaj.
Krok 8
3 min
Wiórki kokosowe podsmaż na maśle.
Krok 9
5 min
Na wystudzony biszkopt wylej kisiel z ananasami.
Krok 10
10 min
Całość posyp wiórkami i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Ciasto kokosowe z ananasem

Krok 1 z 10

Białka ubij na sztywną pianę. Do białek dodaj cukier i żółtka, stale ubijając.

Ciasto kokosowe z ananasem

Krok 2 z 10

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy.

Ciasto kokosowe z ananasem

Krok 3 z 10

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Masę wyłóż na natłuszczoną blachę i piecz ok. 30 minut.

Ciasto kokosowe z ananasem

Krok 4 z 10

Ananasy odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.

Ciasto kokosowe z ananasem

Krok 5 z 10

Sok z ananasa uzupełnij do 500 ml zimną wodą.

Ciasto kokosowe z ananasem

Krok 6 z 10

W niewielkiej ilości rozcieńczonego soku rozpuść kisiel i zagotuj z resztą soku.

Ciasto kokosowe z ananasem

Krok 7 z 10

Do kisielu dodaj ananasy i wymieszaj.

Ciasto kokosowe z ananasem

Krok 8 z 10

Wiórki kokosowe podsmaż na maśle.

Ciasto kokosowe z ananasem

Krok 9 z 10

Na wystudzony biszkopt wylej kisiel z ananasami.

Ciasto kokosowe z ananasem

Krok 10 z 10

Całość posyp wiórkami i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Ciasto kokosowe to wypiek rozpływający się w ustach! Najpierw przygotowujemy puszyste ciasto, a następnie na upieczony spód wykładamy aksamitną masę przyrządzoną z soczystego soku ananasowego, Kisielu o smaku cytrynowym WINIARY i kawałków ananasa. Wierzch tak przygotowanego ciasta kokosowego dekorujemy złocistymi wiórkami kokosowymi podsmażonymi wcześniej na masełku. Ciasto kokosowe zajadaj w ulubionym towarzystwie sąsiadów i kawy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika