Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Beza pavlova z kremem budyniowym
Dodaj do CookBook

Beza pavlova z kremem budyniowym

(0)
3 godz 58 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Białka jajek
1  szczypta
Sól
250  g
Drobny cukier
1  łyżeczka
Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
350  ml
Mleko
200  g
Masło w temperaturze pokojowej
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
trochę
Owoce do dekoracji: maliny, borówki, kiwi, mięta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28 g
Wartość energetyczna
282.2 kcal
Tłuszcze
17.1 g
Białko
5.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Beza pavlova jest najsłynniejszym deserem z bezą. Połączenie bezy pavlova z kremem budyniowym i kwaskowatymi owocami (nie tylko kiwi, ale również borówkami, malinami czy jeżynami) trafi w gust miłośników bez. Chrupiąca na zewnątrz, zaś kremowa w środku - taka powinna być perfekcyjna beza pavlova z kremem budyniowym. Zrób ją według naszego przepisu, a na pewno Ci się uda.


Przepis na bezę pavlova

Beza pavlova to deser uniwersalny, który doskonale nadaje się do serwowania na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Połączenie chrupiącej, lekko ciągnącej się bezy z delikatnym kremem budyniowym wprawia bezowych smakoszy w prawdziwy zachwyt. Poznaj deser o tajemniczo brzmiącej nazwie: beza pavlova. Przepis ten posmakuje nawet osobom, które do deserów bezowych podchodzą z dystansem.  Unikalność formy i smaku sprawia, że beza pavlova to deser, po który z przyjemnością sięgają najwięksi fani deserowych pyszności.

Beza pavlova to deser do przygotowania, którego potrzebujesz tylko kilku składników. Nie potrzebujesz długiej listy dziwnie brzmiących pozycji. Do upieczenia bezy potrzebne są tylko: białka, cukier, szczypta soli i odrobina skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać także kilka kropel świeżo wyciskanego soku z cytryny. Przygotowanie deseru rozpocznij od ubicia białek na sztywną pianę. Dodaj szczyptę soli i gdy piana będzie całkowicie ubita stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Po pewnym czasie zauważysz, że kolor masy bezowej zmienił się na lekko perłowy. To czas na dodanie odrobiny skrobi i soku z cytryny. Całość masy wyłóż na przygotowany papier do pieczenia. To od ciebie zależy, jaki kształt nadasz swojej bezie. Możesz ją uformować lub pozostawić w niekontrolowanym nieładzie.


Beza pavlova - jak piec, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem?

Sekretem idealnie upieczonej bezy pavlova jest odpowiednio dobrany czas pieczenia i optymalna temperatura. Pieczenie bezy rozpocznij w 180 stopniach, a następnie po upływie 5 minut zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez około 110 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i susz bezę jeszcze przez kilka godzin.

Ostatnim krokiem przygotowania wyjątkowej, niepowtarzalnej bezy pavlova jest przygotowanie smakowitego rozpływającego się w ustach kremu budyniowego. Przygotuj budyń śmietankowy WINIARY, 200 ml mleka zagotuj. Proszek budyniowy wymieszaj z cukrem i rozpuść w 150 ml mleka. Dodaj do gotującego się mleka dodaj rozpuszczony proszek wyjątkowego budyniu WINIARY. Mieszaj do otrzymania gęstej masy budyniowej. Przykryj folią spożywczą i przestudź. Ochłodzony budyń połącz z masłem przy pomocy miksera. Gotowy krem wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie udekoruj gotową bezę kremem budyniowym i kwaskowatymi owocami. Dla cudownego efektu wizualnego dodaj kilka listków mięty.

Przygotowanie

238 min
  • Krok 1

    10 min
    Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia, na którym narysuj koło o średnicy 20cm.
  • Krok 2

    20 min
    Umieść białka w dużej szklanej misce, dodaj szczyptę soli i miksuj na średnich obrotach aż białka będą ubite na sztywno (nie mogą spływać po ściankach miski). Następnie dodawaj stopniowo cukier (po łyżce), cały czas mieszając, nie zwiększając prędkości obrotów. Ubijaj białka z cukrem tak długo, aż piana będzie sztywna, a kolor biało-perłowy. Na koniec dodaj skrobię i sok z cytryny i mieszaj jeszcze przez minutę. Wyłóż masę na narysowane koło na papierze, możesz ją uformować lub pozostawić w artystycznym nieładzie.
  • Krok 3

    115 min
    Wstaw blachę do piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez 110 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw tam bezę na kilka godzin do wysuszenia.
  • Krok 4

    90 min
    W rondelku zagotuj 200 ml mleka. W pozostałej ilości mleka rozmieszaj budyń z cukrem, dodaj do gotującego mleka, dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia przykrywając budyń folią (aby uniknąć kożucha). Gdy będzie miał temperaturę pokojową, połącz go z masłem, miksując na wolnych obrotach. Gdy krem będzie miał jednolitą konsystencję, wstaw go do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Krok 5

    3 min
    Wysuszoną bezę udekoruj kremem, owocami i listkami mięty.
Beza pavlova z kremem budyniowym

Krok 1 z 5

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia, na którym narysuj koło o średnicy 20cm.

Beza pavlova z kremem budyniowym

Krok 2 z 5

Umieść białka w dużej szklanej misce, dodaj szczyptę soli i miksuj na średnich obrotach aż białka będą ubite na sztywno (nie mogą spływać po ściankach miski). Następnie dodawaj stopniowo cukier (po łyżce), cały czas mieszając, nie zwiększając prędkości obrotów. Ubijaj białka z cukrem tak długo, aż piana będzie sztywna, a kolor biało-perłowy. Na koniec dodaj skrobię i sok z cytryny i mieszaj jeszcze przez minutę. Wyłóż masę na narysowane koło na papierze, możesz ją uformować lub pozostawić w artystycznym nieładzie.

Beza pavlova z kremem budyniowym

Krok 3 z 5

Wstaw blachę do piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez 110 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw tam bezę na kilka godzin do wysuszenia.

Beza pavlova z kremem budyniowym

Krok 4 z 5

W rondelku zagotuj 200 ml mleka. W pozostałej ilości mleka rozmieszaj budyń z cukrem, dodaj do gotującego mleka, dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia przykrywając budyń folią (aby uniknąć kożucha). Gdy będzie miał temperaturę pokojową, połącz go z masłem, miksując na wolnych obrotach. Gdy krem będzie miał jednolitą konsystencję, wstaw go do lodówki na co najmniej godzinę.

Beza pavlova z kremem budyniowym

Krok 5 z 5

Wysuszoną bezę udekoruj kremem, owocami i listkami mięty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Anna

A co można dać zamiast masła?
Anonim (niezweryfikowany) 03/30/2024-08:11 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta cytrynowa z bezą

    Tarta cytrynowa z bezą

    2 godz 45 min Łatwy
  • Pod bezami

    Pod bezami

    5 godz 18 min Łatwy
  • Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

    Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

    1 godz 10 min Średni
  • Ciasto z truskawkami i bezą

    Ciasto z truskawkami i bezą

    2 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu