Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

(4)
2 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  dag
Masło
0.5  szklanka
Cukier
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
150  ml
Mleko
2 
Jajko
4  dag
Drożdże
2  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  łyżeczka
Sól
0.5  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
5  dag
Masło
0.33  szklanka
Cukier
50  dag
Borówki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.31 g
Węglowodany
24.78 g
Tłuszcze
7.37 g
Wartość energetyczna
170.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką to deser, który pokochają wszyscy miłośnicy tradycyjnych ciast. Ciasto drożdżowe z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY wykładamy na blachę, a następnie kładziemy na nie warstwę borówek. Całość przykrywamy pierzynką z kruszonki. Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką idealnie smakuje z kubkiem gorącego kakao.

Przygotowanie

138 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozpuszczone masło wlać do głębokiej miski, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, cukier, 2 łyżki mąki, roztrzepane jajka i pokruszone drożdże, wymieszać.
  • Krok 2

    20 min
    Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką.
  • Krok 4

    20 min
    Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny.
  • Krok 6

    3 min
    Na ciasto wyłożyć borówki.
  • Krok 7

    10 min
    Z 1/2 szklanki mąki, 5 dag masła i 1/3 szklanki cukru zrobić kruszonkę. Ciasto z borówkami posypać kruszonką.
  • Krok 8

    15 min
    Odłożyć na kwadrans do wyrośnięcia.
  • Krok 9

    45 min
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.
Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 1 z 9

Rozpuszczone masło wlać do głębokiej miski, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, cukier, 2 łyżki mąki, roztrzepane jajka i pokruszone drożdże, wymieszać.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 2 z 9

Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 3 z 9

Następnie dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 4 z 9

Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 5 z 9

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 6 z 9

Na ciasto wyłożyć borówki.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 7 z 9

Z 1/2 szklanki mąki, 5 dag masła i 1/3 szklanki cukru zrobić kruszonkę. Ciasto z borówkami posypać kruszonką.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 8 z 9

Odłożyć na kwadrans do wyrośnięcia.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 9 z 9

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marta

Jakiego typu mąkę dać? 2000…?

Winiary
Expert

Marto, mąkę pszenną pełnoziarnistą typu 1850. Jeśli wolisz ciasta z mieszanych mąk, możesz zmieszać szklankę mąki pszennej tortowej z mąką pełnoziarnistą.

M Maria

Ciasto przepyszne i bardzo łatwe!!

Winiary
Expert

Mario, dziękujemy za opinię! :)

K Kuchcik

Za mało mąki o jedną szkpankę

Winiary
Expert

Kuchciku, na blachę o standardowych wymiarach jest w porządku, choć jeśli masz blachę większą niż standardową, możesz dodać jeszcze 0,5-1 szklankę i zwiększyć odpowiednio ilość mąki do kruszonki.

K Kucharz

10 dag masła czy to skrót i chodzi o 100 dag ?

Winiary
Expert

10 dag to 100 g. 100 dag to 1 kg, więc nieco za dużo masła. ;-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    3 godz 15 min Łatwy
  • Rogaliki drożdżowe z serem

    47 min Łatwy
  • Pszenne bułeczki z żółtym serem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Bułeczki drożdżowe z marmoladą

    2 godz 10 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu