Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką
138min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.31 g
Węglowodany
24.78 g
Tłuszcze
7.37 g
Wartość energetyczna
170.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
138 min
Krok 1
10 min
Rozpuszczone masło wlać do głębokiej miski, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, cukier, 2 łyżki mąki, roztrzepane jajka i pokruszone drożdże, wymieszać.
Krok 2
20 min
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
5 min
Następnie dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką.
Krok 4
20 min
Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 5
10 min
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny.
Krok 6
3 min
Na ciasto wyłożyć borówki.
Krok 7
10 min
Z 1/2 szklanki mąki, 5 dag masła i 1/3 szklanki cukru zrobić kruszonkę. Ciasto z borówkami posypać kruszonką.
Krok 8
15 min
Odłożyć na kwadrans do wyrośnięcia.
Krok 9
45 min
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.
Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką to deser, który pokochają wszyscy miłośnicy tradycyjnych ciast. Ciasto drożdżowe z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY wykładamy na blachę, a następnie kładziemy na nie warstwę borówek. Całość przykrywamy pierzynką z kruszonki. Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką idealnie smakuje z kubkiem gorącego kakao.
Komentarze 1