Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką
Dodaj do CookBook

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

(4)
2 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winairy3453247
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  dag
Masło
0.5  szklanka
Cukier
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
150  ml
Mleko
2 
Jajko
4  dag
Drożdże
2  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  łyżeczka
Sól
0.5  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
5  dag
Masło
0.33  szklanka
Cukier
50  dag
Borówki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.8 g
Wartość energetyczna
170.9 kcal
Tłuszcze
7.4 g
Białko
3.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką to deser, który pokochają wszyscy miłośnicy tradycyjnych ciast. Ciasto drożdżowe z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY wykładamy na blachę, a następnie kładziemy na nie warstwę borówek. Całość przykrywamy pierzynką z kruszonki. Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką idealnie smakuje z kubkiem gorącego kakao.

Przygotowanie

138 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozpuszczone masło wlać do głębokiej miski, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, cukier, 2 łyżki mąki, roztrzepane jajka i pokruszone drożdże, wymieszać.
  • Krok 2

    20 min
    Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką.
  • Krok 4

    20 min
    Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny.
  • Krok 6

    3 min
    Na ciasto wyłożyć borówki.
  • Krok 7

    10 min
    Z 1/2 szklanki mąki, 5 dag masła i 1/3 szklanki cukru zrobić kruszonkę. Ciasto z borówkami posypać kruszonką.
  • Krok 8

    15 min
    Odłożyć na kwadrans do wyrośnięcia.
  • Krok 9

    45 min
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.
Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 1 z 9

Rozpuszczone masło wlać do głębokiej miski, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, cukier, 2 łyżki mąki, roztrzepane jajka i pokruszone drożdże, wymieszać.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 2 z 9

Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 3 z 9

Następnie dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 4 z 9

Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 5 z 9

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 6 z 9

Na ciasto wyłożyć borówki.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 7 z 9

Z 1/2 szklanki mąki, 5 dag masła i 1/3 szklanki cukru zrobić kruszonkę. Ciasto z borówkami posypać kruszonką.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 8 z 9

Odłożyć na kwadrans do wyrośnięcia.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 9 z 9

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 8
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
88
44
44
00
00
00

Opinie

4

Marta

Jakiego typu mąkę dać? 2000…?
Anonim (niezweryfikowany) 08/20/2021-10:13 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-12:07 CEST
Marto, mąkę pszenną pełnoziarnistą typu 1850. Jeśli wolisz ciasta z mieszanych mąk, możesz zmieszać szklankę mąki pszennej tortowej z mąką pełnoziarnistą.
4

Maria

Ciasto przepyszne i bardzo łatwe!!
Anonim (niezweryfikowany) 08/16/2021-01:55 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-12:01 CEST
Mario, dziękujemy za opinię! :)
4

Kuchcik

Za mało mąki o jedną szkpankę
Anonim (niezweryfikowany) 03/10/2021-09:47 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-12:01 CEST
Kuchciku, na blachę o standardowych wymiarach jest w porządku, choć jeśli masz blachę większą niż standardową, możesz dodać jeszcze 0,5-1 szklankę i zwiększyć odpowiednio ilość mąki do kruszonki.
4

Kucharz

10 dag masła czy to skrót i chodzi o 100 dag ?
Anonim (niezweryfikowany) 10/18/2020-04:21 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-01:32 CET
10 dag to 100 g. 100 dag to 1 kg, więc nieco za dużo masła. ;-)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe racuchy z jabłkami

    Drożdżowe racuchy z jabłkami

    1 godz 15 min Średni
  • Rozeta z ciasta drożdżowego z sosem chrzanowym

    Rozeta z ciasta drożdżowego z sosem chrzanowym

    49 min Łatwy
  • Paszteciki drożdżowe

    Paszteciki drożdżowe

    1 godz 45 min Łatwy
  • Paszteciki drożdżowe z mięsem i pieczarkami

    Paszteciki drożdżowe z mięsem i pieczarkami

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu