Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozpuszczone masło wlać do głębokiej miski, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, cukier, 2 łyżki mąki, roztrzepane jajka i pokruszone drożdże, wymieszać.
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką.
Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny.
Na ciasto wyłożyć borówki.
Z 1/2 szklanki mąki, 5 dag masła i 1/3 szklanki cukru zrobić kruszonkę. Ciasto z borówkami posypać kruszonką.
Odłożyć na kwadrans do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 4