Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

0
138 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10 dag
Masło
0.5 szklanka
Cukier
2 łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
150 ml
Mleko
2 
Jajko
4 dag
Drożdże
2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 łyżeczka
Sól
0.5 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
5 dag
Masło
0.33 szklanka
Cukier
50 dag
Borówki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
3.31 g
Tłuszcze
7.37 g
Węglowodany
24.78 g
Wartość energetyczna
170.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

138 min
Krok 1
10 min
Rozpuszczone masło wlać do głębokiej miski, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, cukier, 2 łyżki mąki, roztrzepane jajka i pokruszone drożdże, wymieszać.
Krok 2
20 min
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
5 min
Następnie dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką.
Krok 4
20 min
Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 5
10 min
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny.
Krok 6
3 min
Na ciasto wyłożyć borówki.
Krok 7
10 min
Z 1/2 szklanki mąki, 5 dag masła i 1/3 szklanki cukru zrobić kruszonkę. Ciasto z borówkami posypać kruszonką.
Krok 8
15 min
Odłożyć na kwadrans do wyrośnięcia.
Krok 9
45 min
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.
Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 1 z 9

Rozpuszczone masło wlać do głębokiej miski, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, cukier, 2 łyżki mąki, roztrzepane jajka i pokruszone drożdże, wymieszać.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 2 z 9

Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 3 z 9

Następnie dodać mąkę, sól i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 4 z 9

Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 5 z 9

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 6 z 9

Na ciasto wyłożyć borówki.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 7 z 9

Z 1/2 szklanki mąki, 5 dag masła i 1/3 szklanki cukru zrobić kruszonkę. Ciasto z borówkami posypać kruszonką.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 8 z 9

Odłożyć na kwadrans do wyrośnięcia.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

Krok 9 z 9

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.

Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką to deser, który pokochają wszyscy miłośnicy tradycyjnych ciast. Ciasto drożdżowe z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY wykładamy na blachę, a następnie kładziemy na nie warstwę borówek. Całość przykrywamy pierzynką z kruszonki. Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką idealnie smakuje z kubkiem gorącego kakao.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Kucharz
.

10 dag masła czy to skrót i chodzi o 100 dag ?

Pokaż więcej komentarzy