Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Elegancki podwieczorek, deser w leniwą niedzielę, comfort food w środku ciężkiego tygodnia – sernik z brzoskwiniami i kruszonką sprawdza się na różne okazje i zawsze smakuje doskonale. Urzeknie Cię jego kruchy spód kontrastujący z puszystą masą serową na bazie Budyniu Śmietankowego bez cukru WINIARY. Smaku dopełniają soczyste połówki brzoskwiń. Odrobina soku z cytryny dodanego do bezy nada deserowi orzeźwiającej cytrusowej nuty. Nasz przepis na sernik z brzoskwiniami i kruszonką przygotujesz łatwo i szybko. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Możesz je podać jako sernik na ciepło, z gałką lodów waniliowych lub jako samodzielny deser. Doskonale smakuje także następnego dnia, a nasz przepis pozwala na przygotowanie kilkunastu porcji.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
91 min
Krok 1
10 min
Utrzyj razem twaróg, 200 gram cukru, 2 jajka, masło oraz zawartość opakowania Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY.
Krok 2
10 min
Z mąki pszennej, margaryny, 5 żółtek, cukru pudru i Proszku do pieczenia WINIARY zagnieć ciasto. Włóż do lodówki do schłodzenia.
Krok 3
10 min
Ubij 5 białek na sztywną pianę, dodając kolejno 3 łyżki cukru. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
5 min
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkrusz połowę wcześniej przygotowanego ciasta i rozprowadź je równomiernie.
Krok 5
5 min
Na warstwę z ciasta wyłóż masę serową, a następnie ułóż na niej ćwiartki brzoskwiń. Przykryj je warstwą ubitej piany z białek i posyp pozostałym ciastem.
Krok 6
50 min
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Sernik piecz 50 minut, a ostatnie 10 pod arkuszem folii aluminiowej, aby zbyt się nie przypiekło z wierzchu.
Krok 7
1 min
Ciasto zostaw w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
Krok 1
z
7
Utrzyj razem twaróg, 200 gram cukru, 2 jajka, masło oraz zawartość opakowania Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY.
Krok 2
z
7
Z mąki pszennej, margaryny, 5 żółtek, cukru pudru i Proszku do pieczenia WINIARY zagnieć ciasto. Włóż do lodówki do schłodzenia.
Krok 3
z
7
Ubij 5 białek na sztywną pianę, dodając kolejno 3 łyżki cukru. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
z
7
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkrusz połowę wcześniej przygotowanego ciasta i rozprowadź je równomiernie.
Krok 5
z
7
Na warstwę z ciasta wyłóż masę serową, a następnie ułóż na niej ćwiartki brzoskwiń. Przykryj je warstwą ubitej piany z białek i posyp pozostałym ciastem.
Krok 6
z
7
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Sernik piecz 50 minut, a ostatnie 10 pod arkuszem folii aluminiowej, aby zbyt się nie przypiekło z wierzchu.
Krok 7
z
7
Ciasto zostaw w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
J
Joanna
A do czego ta cytryna?
Winiary
Expert
Joanna, odrobina soku z cytryny dodanego do bezy nada deserowi orzeźwiającej cytrusowej nuty. Pozdrawiamy!
c
cck
ile cukru do czego?
Winiary
Expert
0,75 szklanki cukru używamy do masy, 3 łyżki cukru pudru wędrują do kruszonki, do bezy używamy 3 łyżki cukru. Doszczególniliśmy to również w przepisie, mamy nadzieję, że teraz będzie to jasne :)
M
Malwina
Witam. Jaką wielkość blachy może być użyta?
Winiary
Expert
Malwino, polecamy średniej wielkości okrągłą blachę o średnicy 24-26 cm.
Komentarze 3