Nasze przepisy Dania z grejpfrutem

Dania z grejpfrutem

Odkąd hollywoodzkie gwiazdy wprowadziły modę na diety grejpfrutowe, owoce te stały się popularne na całym świecie. Ich orzeźwiający, gorzkawy miąższ doskonale łączy się z owocami morza, rybami, drobiem oraz warzywami w postaci rozmaitych sałatek, które prezentują się szczególnie dekoracyjnie podane w grejpfrutowych połówkach lub łódeczkach. Kawałki grejpfruta dodane do deserowych kompozycji z owoców, ciast lub kremów przełamią słodycz potraw i dodadzą im wyrazistego charakteru. Pyszne do egzotycznych dżemów i marmolad, a także niezastąpione do rozmaitych owocowych shake'ów i koktajli, czyli „bomb witaminowych” w płynie. Poniżej zebrane przepisy na dania z grejpfrutem - sprawdzone efekty kulinarnych poszukiwań fanów dobrego smaku.

Kalorie

50 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Jeden grejpfrut przeciętnie waży od 200 do 500 g, dlatego dawka witaminy C w jednym owocu jest duża (30-50 mg na 100 g). Grejpfrut zawiera również witaminy z grupy B oraz E i P. Cierpki smak może mu nie przysparzać popularności, ale owoc jest jadany chociażby ze względu na właściwości wspomagające perystaltykę jelit.

Ciekawostki

Grejpfruty zostały sprowadzone na wyspę Barbados w XVII wieku przez kapitana Jamesa Shaddocka, a głównym obszarem ich uprawy był rejon Morza Karaibskiego. Mamy różne odmiany grejpfrutów - czerwone mogą być gorzkie, żółte - kwaśne i soczyste, natomiast kupując żółte, możemy trafić na słodki smak grejpfruta.