Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mięso, mięsa

Mięso

Mięso i drób, czyli inspiracje dla wszystkich, którzy kochają dania mięsne. Pieczone, smażone, duszone, gotowane czy na parze – jakie dziś wybierasz?

  • chorizo
  • Gęś
  • Kaszanka
  • Kiełbasa
  • Kiełbasa biała
  • Królik
  • Mięso mielone
  • Mortadela
  • Parówki
  • Pasztet
  • Skrzydełka
  • Salami
  • Słonina
  • Szynka
  • Boczek
  • Kabanos
  • Karkówka
  • Żeberka
  • Schab
  • Smalec
  • Wątróbka

Przepisy 1192

Bigos cygański

85 ze 100
1 godz 13 min Łatwy

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

35 ze 100
1 godz Łatwy

Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorkami i serem

60 ze 100
1 godz Łatwy

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

70 ze 100
1 godz 12 min Łatwy

Kotlety z piersi kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą i grzankami czosnkowymi

45 ze 100
32 min Łatwy

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

75 ze 100
4 godz 25 min Średni

Mielone kotleciki pod sosem, paprykowo - pieczarkową kołderką i żółtym serem

80 ze 100
1 godz 10 min Łatwy

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

30 ze 100
2 godz 44 min Łatwy

Drożdżowe minitarty z cukinią, kabanosami, pomidorami cherry i serem feta

2 godz 4 min Łatwy

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

1 godz Łatwy

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

100 ze 100
1 godz Łatwy

Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

1 godz 45 min Łatwy

Skrzydełka i udka z kurczaka w sosie śmietanowym

35 ze 100
16 min Łatwy

Cobb salad z kurczakiem i grillowanymi warzywami

57 min Średni

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem i ziołami

30 min Łatwy

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

55 ze 100
4 godz 40 min Łatwy

Soczyste roladki z kurczaka z szynką zapiekane w serze

70 ze 100
1 godz 51 min Łatwy

Zupa wiosenna z kurczakiem

1 godz 27 min Łatwy

Omlet ze szczypiorkiem, serem i szynką

55 ze 100
25 min Łatwy

Warstwowa sałatka z szynką, pieczarkami i brokułem

39 min Łatwy

Zrazy mielone w sosie

30 ze 100
56 min Łatwy

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

55 ze 100
1 godz 55 min Łatwy

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

1 godz Łatwy

Pomidorowo-paprykowa potrawka z kurczaka

80 ze 100
1 godz 2 min Łatwy

Kapuśniak na zasmażce

55 min Łatwy

Zupa fasolowa z kiełbasą

3 godz 41 min Łatwy

Rosół z makaronem

1 godz 1 min Łatwy

Qurrito

65 ze 100
3 godz 35 min Łatwy

Kotlet devolay (de volaille)

50 ze 100
45 min Średni

Polędwiczki w sosie orzechowym

70 ze 100
39 min Łatwy

Medaliony z polędwiczki z wstążkami

30 ze 100
51 min Łatwy

Polędwiczki zapiekane z mozzarellą, pomidorem i oliwkami

70 ze 100
40 min Łatwy

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

40 min Łatwy

Tagliatelle z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

60 ze 100
30 min Łatwy

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

90 ze 100
2 godz Łatwy

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

75 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i pomidorami

80 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

95 ze 100
1 godz 39 min Łatwy

Polędwiczki wieprzowe z duszonymi warzywami w sosie pomidorowym

90 ze 100
50 min Łatwy

Egzotyczna sałatka z ananasem, szynką i majonezem

20 min Łatwy

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo-koperkowym

1 godz 15 min Łatwy

Pomidorowe pęczotto z soczewicą i klopsikami z oliwkowym środkiem :)

50 min Łatwy

Bigos staropolski

50 ze 100
4 godz 50 min Łatwy

Zupa gulaszowa

2 godz 5 min Łatwy

Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

30 min Średni

Pierś z kurczaka z mozzarellą w sosie pomidorowym z makaronem

70 ze 100
31 min Łatwy

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

55 ze 100
45 min Łatwy

Kurczak z makaronem w sosie śmietanowo-czosnkowym

60 ze 100
55 min Łatwy

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

1 godz 16 min Łatwy

Pizza z mięsem mielonym i pieczarkami

70 ze 100
55 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Strona 4
  • Strona 5
  • Strona 6
  • Strona 7
  • Strona 8
  • Strona 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Przepisy z mięsem

Mięso stanowi składnik diety, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia, dlatego warto sięgać po produkty najwyższej jakości, które zadowolą Twoje kubki smakowe. Opcji na przygotowanie mięsa jest wiele - smażone, duszone, gotowane czy przygotowane na parze. Co dziś wybierzesz? 

Historia mięsnych potraw 

Pośród najpopularniejszych potraw kuchni polskiej z pewnością znajdą się dania mięsne, takie jak golonka czy kotlet schabowy. W XIX wieku do najpopularniejszych gatunków mięsa należała wieprzowina, wołowina, a tuż za nimi drób. Wcześniej Polacy lubowali się w cielęcinie, baraninie, a także dziczyźnie. Współcześnie wśród najchętniej kupowanych rodzajów mięs można śmiało wymienić żeberka i karkówkę, ale kuchnia rodzima przewiduje również miejsce dla potraw drobiowych i wołowych. 

Techniki gotowania mięsa 

Potrawy z mięsa mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów w zależności od indywidualnych preferencji jednostki. Tradycyjna polska kuchnia przewidywała wiele czasochłonnych przepisów. Dzisiejsze techniki obróbki mięsa nie różnią się aż tak bardzo od tych, które pamiętają nasi dziadkowie. Nadal wykorzystujemy metody, takie jak pieczenie, duszenie, gotowanie czy bejcowanie. Na dodatek nadal kochamy dobrze przyrządzone mięso wołowe w formie pieczeni czy też dobrze przyrządzoną wieprzowinę. 

Przepisy na dania z mięsem 

Potrawy z mięsem to idealny wybór na obiad - nieważne czy mamy mało czasu, czy pragniemy skorzystać z bardziej wymagającego przepisu. Dania te kuszą nie tylko doskonałym smakiem soczystego mięsiwa, ale także niezwykle intensywnym aromatem doskonałych mieszanek przypraw. Mięso cechuje wysoka zawartość tłuszczy, ale jednocześnie dostarcza ono organizmowi także sporej ilości cennego białka. Najzdrowiej przyrządzać je na parze, jak w przepisie na kurczaka na parze z masłem pietruszkowym, lub w formie pieczonej, jak kurczak pieczony w całości czy delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej. 

Mięso to podstawa wielu świątecznych dań, które z powodzeniem uraczą podniebienia gości podczas Wielkanocy czy Bożego Narodzenia. Przejrzyj zbiór przepisów dla zapalonych mięsożerców i znajdź przepis, który pokochasz. 

 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu