Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mięso, mięsa

Mięso

Mięso i drób, czyli inspiracje dla wszystkich, którzy kochają dania mięsne. Pieczone, smażone, duszone, gotowane czy na parze – jakie dziś wybierasz?

  • chorizo
  • Gęś
  • Kaszanka
  • Kiełbasa
  • Kiełbasa biała
  • Królik
  • Mięso mielone
  • Mortadela
  • Parówki
  • Pasztet
  • Skrzydełka
  • Salami
  • Słonina
  • Szynka
  • Boczek
  • Kabanos
  • Karkówka
  • Żeberka
  • Schab
  • Smalec
  • Wątróbka

Przepisy 1191

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

45 ze 100
50 min Łatwy
Makaron z serem na słono

Makaron z serem na słono

35 ze 100
25 min Łatwy
Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

1 godz 35 min
Placek z cukinii

Placek z cukinii

40 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Kotlety z ryżem w sosie pomidorowym

Kotlety z ryżem w sosie pomidorowym

50 ze 100
55 min Łatwy
Kotlety z indyka

Kotlety z indyka

40 ze 100
41 min Łatwy
Karkówka w sosie żurawinowym

Karkówka w sosie żurawinowym

85 ze 100
1 godz 1 min Średni
Kotlety schabowe z brokułami i serem

Kotlety schabowe z brokułami i serem

80 ze 100
45 min Łatwy
Kuba - kurdyjski przysmak

Kuba - kurdyjski przysmak

85 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Kiełbaski z chlebkiem z grilla i pieczoną kapustą pekińską

Kiełbaski z chlebkiem z grilla i pieczoną kapustą pekińską

45 ze 100
1 godz 13 min Łatwy
Kiełbasa w miodowej marynacie z ziemniaczkami

Kiełbasa w miodowej marynacie z ziemniaczkami

50 ze 100
3 godz 3 min Łatwy
Klopsy na parze gotowane

Klopsy na parze gotowane

75 ze 100
50 min Łatwy
Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

25 min Łatwy
Karczek pieczony w ziołach

Karczek pieczony w ziołach

70 ze 100
26 godz 10 min Łatwy
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

75 ze 100
8 godz 35 min Średni
Pide

Pide

45 min Średni
Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

31 min Łatwy
Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

60 ze 100
40 min Łatwy
Burger wołowy z pieczonymi ziemniaczkami

Burger wołowy z pieczonymi ziemniaczkami

75 ze 100
1 godz 17 min Średni
Kofty wieprzowo-wołowe

Kofty wieprzowo-wołowe

45 ze 100
44 min Łatwy
Bigos letni z cukinii

Bigos letni z cukinii

65 ze 100
54 min Łatwy
Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

50 ze 100
47 min Łatwy
Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

4 godz 16 min Łatwy
Żurek  z białą kiełbasą w ziemniaczanych koszulkach

Żurek z białą kiełbasą w ziemniaczanych koszulkach

60 ze 100
1 godz 18 min Łatwy
Żurek z ziemniakami

Żurek z ziemniakami

42 min Łatwy
Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

1 godz 45 min Łatwy
Żurek z chipsami z boczku wędzonego

Żurek z chipsami z boczku wędzonego

46 min Łatwy
Żurek razowy w chlebie

Żurek razowy w chlebie

30 min Łatwy
WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

2 godz 42 min Łatwy
Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

1 godz Łatwy
Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

35 ze 100
1 godz Łatwy
Żurek wiejski z białą kiełbasą

Żurek wiejski z białą kiełbasą

55 min Łatwy
Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

28 min Łatwy
Kremowy żurek z ziemniaczanym puree

Kremowy żurek z ziemniaczanym puree

1 godz 20 min Łatwy
Barszcz a`la ćwikła

Barszcz a`la ćwikła

45 min Łatwy
Terrina z żurkiem i jajem

Terrina z żurkiem i jajem

40 ze 100
6 godz 30 min Średni
Hamburger

Hamburger

40 ze 100
35 min Łatwy
Kapsalon

Kapsalon

60 ze 100
1 godz 38 min Średni
Karczek w sosie pieczeniowym

Karczek w sosie pieczeniowym

85 ze 100
2 godz 46 min Łatwy
Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i powidłami morelowymi

Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i powidłami morelowymi

35 ze 100
44 min Łatwy
Kotlety mielone z buraczkami

Kotlety mielone z buraczkami

80 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami

55 ze 100
45 min Łatwy
Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

55 ze 100
1 godz 14 min Średni
Pulpeciki w sosie grzybowym z kaszą

Pulpeciki w sosie grzybowym z kaszą

75 ze 100
1 godz 4 min Łatwy
Pierś z kurczaka z mozzarellą w sosie pomidorowym z makaronem

Pierś z kurczaka z mozzarellą w sosie pomidorowym z makaronem

70 ze 100
31 min Łatwy
Greckie szaszłyki z mięsa mielonego

Greckie szaszłyki z mięsa mielonego

55 ze 100
20 min Łatwy
Gotowany filet z kurczaka

Gotowany filet z kurczaka

80 ze 100
55 min Łatwy
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

40 ze 100
1 godz 3 min Łatwy
Gulasz z parówek

Gulasz z parówek

50 ze 100
32 min Łatwy
Zapiekanka z tortellini i szynką

Zapiekanka z tortellini i szynką

85 ze 100
42 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Przepisy z mięsem

Mięso stanowi składnik diety, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia, dlatego warto sięgać po produkty najwyższej jakości, które zadowolą Twoje kubki smakowe. Opcji na przygotowanie mięsa jest wiele - smażone, duszone, gotowane czy przygotowane na parze. Co dziś wybierzesz? 

Historia mięsnych potraw 

Pośród najpopularniejszych potraw kuchni polskiej z pewnością znajdą się dania mięsne, takie jak golonka czy kotlet schabowy. W XIX wieku do najpopularniejszych gatunków mięsa należała wieprzowina, wołowina, a tuż za nimi drób. Wcześniej Polacy lubowali się w cielęcinie, baraninie, a także dziczyźnie. Współcześnie wśród najchętniej kupowanych rodzajów mięs można śmiało wymienić żeberka i karkówkę, ale kuchnia rodzima przewiduje również miejsce dla potraw drobiowych i wołowych. 

Techniki gotowania mięsa 

Potrawy z mięsa mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów w zależności od indywidualnych preferencji jednostki. Tradycyjna polska kuchnia przewidywała wiele czasochłonnych przepisów. Dzisiejsze techniki obróbki mięsa nie różnią się aż tak bardzo od tych, które pamiętają nasi dziadkowie. Nadal wykorzystujemy metody, takie jak pieczenie, duszenie, gotowanie czy bejcowanie. Na dodatek nadal kochamy dobrze przyrządzone mięso wołowe w formie pieczeni czy też dobrze przyrządzoną wieprzowinę. 

Przepisy na dania z mięsem 

Potrawy z mięsem to idealny wybór na obiad - nieważne czy mamy mało czasu, czy pragniemy skorzystać z bardziej wymagającego przepisu. Dania te kuszą nie tylko doskonałym smakiem soczystego mięsiwa, ale także niezwykle intensywnym aromatem doskonałych mieszanek przypraw. Mięso cechuje wysoka zawartość tłuszczy, ale jednocześnie dostarcza ono organizmowi także sporej ilości cennego białka. Najzdrowiej przyrządzać je na parze, jak w przepisie na kurczaka na parze z masłem pietruszkowym, lub w formie pieczonej, jak kurczak pieczony w całości czy delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej. 

Mięso to podstawa wielu świątecznych dań, które z powodzeniem uraczą podniebienia gości podczas Wielkanocy czy Bożego Narodzenia. Przejrzyj zbiór przepisów dla zapalonych mięsożerców i znajdź przepis, który pokochasz. 

 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu