Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową
Dodaj do CookBook

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Papryka jakiegokolwiek koloru
500  g
Mięso mielone wieprzowe
1  puszka
Pomidory krojone
1 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
1  szklanka
Kasza jęczmienna perłowa
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1  łyżka
Tymianek
1  łyżka
Oregano
1  łyżka
Czosnek granulowany
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
70 g
Wartość energetyczna
742.5 kcal
Tłuszcze
36.3 g
Białko
36.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Papryka jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem. Jest ono wyjątkowo popularne w kuchni węgierskiej oraz bałkańskiej, gdzie przygotowuje się z niego różnorodne pasty i dodatki do dań głównych. Jednak papryka gości także często na polskich stołach. Najczęściej wykorzystujemy ją do gulaszu lub jako składnik zup. Jeśli jednak lubimy eksperymentować w kuchni, to warto wykorzystać możliwości, jakie oferuje nam niepozorna papryka. Okazuje się, że papryka faszerowana kaszą perłową, mięsem mielonym oraz innymi warzywami to sprawdzony przepis na danie oryginalne i wyjątkowe. Danie to zagwarantuje unikalne połączenie smaków i aromatów, które każdemu zapadnie na długo w pamięć.

Papryka faszerowania mięsem mielonym - przygotujesz ją w kilka minut


Papryka faszerowana mięsem mielonym i sezonowymi warzywami nie jest trudna do przygotowania. Kaszę perłową wystarczy ugotować w sposób podany na opakowaniu - najlepiej w bulionie, by nadać jej nieco wyraźniejszego smaku. Mięso zaś musimy wymieszać z ulubionymi przyprawami i cebulką, a następnie podsmażyć. Środek papryki musi zostać wydrążony, by można było ją faszerować. Pamiętajmy także o tym, że do farszu możemy dodać ulubione warzywa jak np. marchewka, czerwona fasola czy nawet i kukurydza. Mięso wymieszane z kaszą i warzywami nakładamy do środka papryki i umieszczamy ją w piekarniku. Po tym czasie możemy nasze "miseczki paprykowe" wypełnione aromatycznym farszem, podawać na talerze.

Papryka faszerowana z piekarnika - jak urozmaicić przepis?


Papryka faszerowana z piekarnika to przepis, który możemy interpretować w dowolny sposób. Oczywiście sama papryka, kasza perłowa i mięso są tu absolutną podstawą. Jeśli jednak mamy ochotę, możemy zdecydować się na dowolną mieszankę warzyw. Co więcej, pod koniec pieczenia możemy posypać wierzch papryki startym parmezanem, a na końcu udekorować posiekanym szczypiorkiem lub listkami bazylii.

Z czym podawać faszerowaną paprykę z mięsem mielonym?


Papryka faszerowana z mięsem mielonym jest daniem kompletnym. Nie musimy więc silić się na dopasowanie do niej innych dodatków. Jeśli jednak mamy na to ochotę, możemy przygotować ziemniaczane puree, które będzie się świetnie komponowało z papryką faszerowaną. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie sosu czosnkowego lub pomidorowego, który podkreśli wyjątkowy smak dania. Możemy także zaserwować je w towarzystwie bukietu surówek lub nawet chlebka pita. Takie połączenie będzie wyjątkowo sycące.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    6 min
    Oskrob marchewki i pietruszkę, zetrzyj je na grubej tarce.
  • Krok 2

    15 min
    Kaszę gotuj w bulionie przez około 15 minut, następnie odcedź i odstaw do wystygnięcia.
  • Krok 3

    2 min
    Mięso wymieszaj z kaszą. Dodaj pomidory, oregano, czosnek, tymianek, starte warzywa i płynny bulion.
  • Krok numer 4

    2 min
    Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    5 min
    Odetnij wierzch papryki i odstaw na bok. Oczyść wnętrze z nasion. Papryki dokładnie napełnij mieszanką kaszy, mięsa i warzyw.
  • Krok 5

    45 min
    Umieść warzywa w naczyniu do pieczenia i przykryj odkrojonymi kawałkami papryki ("czapeczkami"). Piecz w 180 st. C przez około 45 minut.
Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Krok 1 z 6

Oskrob marchewki i pietruszkę, zetrzyj je na grubej tarce.

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Krok 2 z 6

Kaszę gotuj w bulionie przez około 15 minut, następnie odcedź i odstaw do wystygnięcia.

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Krok 3 z 6

Mięso wymieszaj z kaszą. Dodaj pomidory, oregano, czosnek, tymianek, starte warzywa i płynny bulion.

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Krok numer 4 z 6

Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Krok 5 z 6

Odetnij wierzch papryki i odstaw na bok. Oczyść wnętrze z nasion. Papryki dokładnie napełnij mieszanką kaszy, mięsa i warzyw.

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Krok 5 z 6

Umieść warzywa w naczyniu do pieczenia i przykryj odkrojonymi kawałkami papryki ("czapeczkami"). Piecz w 180 st. C przez około 45 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Nowe zdrowie
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z dyni z pieczoną gruszką

    Krem z dyni z pieczoną gruszką

    1 godz 53 min Średni
  • Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

    Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

    1 godz 42 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni
  • Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu