Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
27.8g / 19%
Węglowodany
53.6g / 37%
Tłuszcze
27.3g / 44%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

+

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Wróć

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Papryka jakiegokolwiek koloru
500  g
Mięso mielone wieprzowe
1  puszka
Pomidory krojone
1 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
1  szklanka
Kasza jęczmienna perłowa
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1  łyżka
Tymianek
1  łyżka
Oregano
1  łyżka
Czosnek granulowany
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.77 g
Węglowodany
53.62 g
Tłuszcze
27.29 g
Wartość energetyczna
562.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nadziewaną paprykę z mięsem, sosem pomidorowym i knedlami znały już nasze babcie. Świetny klasyk, ale dlaczego nie spróbować go wykonać nieco inaczej niż zwykle? Papryka faszerowana kaszą pęczak, warzywami i mięsem, duszona w smacznym bulionie będzie wspaniałym wiosennym, letnim, a nawet jesiennym daniem. Papryka faszerowana kaszą i mięsem jest tak sycąca, że nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, ale możesz podać je jak gołąbki, np. z ziemniaczanym puree.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    6 min
    Oskrob marchewki i pietruszkę, zetrzyj je na grubej tarce.
  • Krok 2

    15 min
    Kaszę gotuj w bulionie przez około 15 minut, następnie odcedź i odstaw do wystygnięcia.
  • Krok 3

    2 min
    Mięso wymieszaj z kaszą. Dodaj pomidory, oregano, czosnek, tymianek, starte warzywa i płynny bulion.
  • Krok numer 4

    2 min
    Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    5 min
    Odetnij wierzch papryki i odstaw na bok. Oczyść wnętrze z nasion. Papryki dokładnie napełnij mieszanką kaszy, mięsa i warzyw.
  • Krok 5

    45 min
    Umieść warzywa w naczyniu do pieczenia i przykryj odkrojonymi kawałkami papryki ("czapeczkami"). Piecz w 180 st. C przez około 45 minut.
Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Krok 1 z 6

Oskrob marchewki i pietruszkę, zetrzyj je na grubej tarce.

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Krok 2 z 6

Kaszę gotuj w bulionie przez około 15 minut, następnie odcedź i odstaw do wystygnięcia.

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Krok 3 z 6

Mięso wymieszaj z kaszą. Dodaj pomidory, oregano, czosnek, tymianek, starte warzywa i płynny bulion.

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Krok numer 4 z 6

Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Krok 5 z 6

Odetnij wierzch papryki i odstaw na bok. Oczyść wnętrze z nasion. Papryki dokładnie napełnij mieszanką kaszy, mięsa i warzyw.

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Krok 5 z 6

Umieść warzywa w naczyniu do pieczenia i przykryj odkrojonymi kawałkami papryki ("czapeczkami"). Piecz w 180 st. C przez około 45 minut.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kasza kuskus z pikantnym sosem warzywnym

    33 min Łatwy
  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i warzywami

    1 godz 7 min Łatwy
  • Czerwone papryki faszerowane mięsem

    1 godz 23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu