Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gołąbki bez zawijania z kaszą i warzywami
Dodaj do CookBook

Gołąbki bez zawijania z kaszą i warzywami

(0)
40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mięso mielone wieprzowe
1  szklanka
Ugotowana kasza jęczmienna
1 
Marchewka
300  g
Kapusta biała lub włoska
1 
Korzeń pietruszki
0.25 
Korzeń selera
2 
Jajka
2  łyżek
Bułka tarta
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
3 
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
2  łyżek
Kwaśna śmietana
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.5 g
Wartość energetyczna
351.4 kcal
Tłuszcze
13.5 g
Białko
25.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Masz ochotę na gołąbki, ale wycinanie liści kapusty i zawijanie wydają Ci się zbyt pracochłonne? Oszukaj nieco klasyczny przepis i zrób gołąbki bez zawijania z kaszą i warzywami. W przepisie nie pomijaj kapusty - jest niezbędna, by gołąbki smakowały jak tradycyjne. Podaj je z sosem pomidorowym zabielanym śmietaną i ugotowanymi ziemniakami - w formie puree lub w mundurkach i z koperkiem, jeśli akurat są młode. Danie smakuje jak oryginalne (choć wiadomo, że gołąbki mamy i babci są najlepsze!). Nikt przy stole nie zgłosi reklamacji - spodziewaj się raczej prośby o dokładkę. :) Na wszelki wypadek zrób zapas, podwajając liczbę składników.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Marchew, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę bardzo drobno posiekaj. Całość przełóż do miski. Dodaj mielone mięso oraz jajko, bułkę tartą, kaszę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj odrobinę bułki tartej.
  • Krok 2

    25 min
    W garnku zagotuj wodę z bulionem Winiary. Dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie. Do gotującego się płynu włóż delikatnie „gołąbki” i całość gotuj ok. 15 min. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj kolejne 10-15 min.
  • Krok 3

    5 min
    Sos zabiel kwaśną śmietaną oraz dopraw solą i pieprzem.
Gołąbki bez zawijania z kaszą i warzywami

Krok 1 z 3

Marchew, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę bardzo drobno posiekaj. Całość przełóż do miski. Dodaj mielone mięso oraz jajko, bułkę tartą, kaszę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj odrobinę bułki tartej.

Gołąbki bez zawijania z kaszą i warzywami

Krok 2 z 3

W garnku zagotuj wodę z bulionem Winiary. Dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie. Do gotującego się płynu włóż delikatnie „gołąbki” i całość gotuj ok. 15 min. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj kolejne 10-15 min.

Gołąbki bez zawijania z kaszą i warzywami

Krok 3 z 3

Sos zabiel kwaśną śmietaną oraz dopraw solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przepis na gołąbki tradycyjne

    Przepis na gołąbki tradycyjne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gołąbki bez zawijania

    Gołąbki bez zawijania

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gołąbki inaczej

    Gołąbki inaczej

    1 godz 41 min Łatwy
  • Gołąbki z młodej kapusty

    Gołąbki z młodej kapusty

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu