1

2

Nasze przepisy Przepisy z gałką muszkatołową

Przepisy

Przepisy z gałką muszkatołową

Rozgrzewająca, korzenna gałka muszkatołowa o lekko palącym, gorzkim smaku stosowana bywa do różnych dań – słodkich, pikantnych i wytrawnych. Wchodzi w skład kompozycji typu curry oraz przypraw do piernika. Ma wyjątkowo intensywny aromat i stosuje się ją w niewielkich ilościach dla podniesienia walorów smakowych dań oraz polepszenia trawienia. Zebraliśmy dla Was przepisy na domowe potrawy z gałką muszkatołową, wśród których znajdziecie mnóstwo inspirujących pomysłów na dania mięsne i jarskie, naleśniki, słodkie i pikantne babeczki oraz tradycyjny piernik, korzenne sosy, marynaty i zupy, a także domowe kotleciki, knedle i kluseczki. Na jesienne i zimowe wieczory polecamy aromatyczne grzane wino, a na deser – pyszną kawę z gałką.

Kalorie

525 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Gałka muszkatołowa poprawia wydzielanie soków żołądkowych, może zapobiegać rozwojowi wrzodów żołądka, i działać wiatropędnie. Ma także działanie przeciwzakrzepowe. Natomiast gałka muszkatołowa stosowana zewnętrznie w postaci olejku pomaga złagodzić bóle reumatyczne.

Ciekawostki

Gałka muszkatołowa ma gorzki smak i korzenny zapach przez zawartość olejku, którego głównym składnikiem jest mirystycyna o właściwościach… halucynogennych. Jednakże przeciętne kulinarne używanie gałki muszkatołowej nie powoduje żadnych zaburzeń. Negatywne działanie gałki mogłoby być odczuwane po spożyciu dużej dawki na raz.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: