Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przyprawy Winiary

Pomysły na dania z kminkiem - przepisy

Poznaj przepisy z jednym z najbardziej aromatycznych i wartościowych ziół - kminkiem! Pieczone mięsa z kminkiem, zupy z kminkiem i chleby z kminkiem. Wypróbuj!

Przepisy 23
Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

6 godz 40 min Średni
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

1 godz Średni
Bigos z kapusty kiszonej - jak zrobić?

Bigos z kapusty kiszonej - jak zrobić?

55
3 godz 33 min Łatwy
Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

95
1 godz 35 min Łatwy
Grillowana dorada z pieczonymi ziemniaczkami

Grillowana dorada z pieczonymi ziemniaczkami

90
50 min Łatwy
Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

60
40 min Łatwy
Parzybroda z białej kapusty

Parzybroda z białej kapusty

1 godz 18 min Łatwy
Szybka sałatka z rukolą

Szybka sałatka z rukolą

35 min Łatwy
Sałata z grilla w duecie z zimnym sosem

Sałata z grilla w duecie z zimnym sosem

15 min Łatwy
Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

75
2 godz 12 min Łatwy
Makaron z kapustą

Makaron z kapustą

90
1 godz 11 min Łatwy
Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

80
40 min Łatwy
Kapusta wigilijna z żurawiną i grzybami

Kapusta wigilijna z żurawiną i grzybami

1 godz 20 min Łatwy
Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

70
44 min Łatwy
Marokańska zupa z ciecierzycą i soczewicą

Marokańska zupa z ciecierzycą i soczewicą

55 min Łatwy
Bigos myśliwski

Bigos myśliwski

70
2 godz 15 min Łatwy
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

2 godz 5 min Łatwy
Bogracz gulasz

Bogracz gulasz

65
1 godz 20 min Łatwy
Cebulaki drożdżowe

Cebulaki drożdżowe

2 godz 6 min Łatwy
Kapusta biała zasmażana

Kapusta biała zasmażana

30 min Łatwy
Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

39 min Łatwy
Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

2 godz 9 min Łatwy
Kwaśnica po góralsku na żeberkach

Kwaśnica po góralsku na żeberkach

43 min Łatwy

Pomysły na wykorzystanie ziaren kminku

Dostrzeż zalety jednej z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni! Kminek możesz wykorzystać do przygotowania wypieków, zup oraz dań mięsnych. Sprawdź najpopularniejsze zastosowania tych aromatycznych nasion. 

Kminek ma szereg przydatnych właściwości 

Ta aromatyczna przyprawa od wieków stosowana jest w polskiej kuchni. To nasiona dość popularnej rośliny, która wyglądem przypomina koper. Warto podkreślić, że kminek nie tylko wzmacnia smak, lecz sam w sobie stanowi źródło cennych składników odżywczych. Niewielkie nasiona są bogate w białka, węglowodany oraz różne mikroelementy, które wzbogacają dania. To także doskonałe źródło błonnika i witaminy C. 

Nasiona kminku zawierają spore ilości potasu, magnezu, fosforu i wapnia. To również cenne źródło przeciwutleniaczy. Nie są one jednak wykorzystywane tylko w kuchni. Kminek często stanowi składnik preparatów leczniczych – jego właściwości pomagają przykładowo pokonać niestrawność żołądka! 

Wyjątkowa przyprawa dań mięsnych i warzywnych 

Aromat kminku pomaga wzmocnić smak wielu mięs. Doskonale nadaje się do przygotowania pieczeni, gulaszu wołowego lub wieprzowego, a także tłustego drobiu. To składnik wykorzystywany do produkcji pasztetów i marynowania mięs. Kminek służy również do modyfikacji aromatu potraw mięsnych, takich jak kwaśnica z żeberkami czy pilawu z baraniną. 

Wymieniając pomysły na potrawę z kminkiem, nie można zapomnieć o bigosie oraz innych potrawach, w których głównym składnikiem jest kiszona kapusta. Nasiona doskonale się z nią łączą, wzmacniając charakterystyczny kwaśny smak. To jednocześnie doskonały dodatek do zupy grochowej, fasolowej lub dań z soczewicy. Kminek często wykorzystuje się również podczas kiszenia warzyw. 

Nieoceniony dodatek do wypieków 

Wśród przepisów na dania z kminkiem nie brakuje także wypieków. Bardzo często nasiona te stanowią składnik chlebów, bułek oraz innego rodzaju pieczywa. To również świetne uzupełnienie paluszków, precli i pozostałych słonych przekąsek. Kminek może być również składnikiem ciasta na pizzę, a niekiedy można go spotkać w formie posypki na słodkich ciastkach. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu