Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przyprawy Winiary

Pomysły na dania z kminkiem - przepisy

Poznaj przepisy z jednym z najbardziej aromatycznych i wartościowych ziół - kminkiem! Pieczone mięsa z kminkiem, zupy z kminkiem i chleby z kminkiem. Wypróbuj!

Przepisy 23

Kwaśnica po góralsku na żeberkach

Kwaśnica po góralsku na żeberkach

43 min Łatwy
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

2 godz 5 min Łatwy
Bogracz gulasz

Bogracz gulasz

65 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

2 godz 9 min Łatwy
Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

60 ze 100
40 min Łatwy
Bigos myśliwski

Bigos myśliwski

70 ze 100
2 godz 15 min Łatwy
Kapusta biała zasmażana

Kapusta biała zasmażana

30 min Łatwy
Bigos z kapusty kiszonej

Bigos z kapusty kiszonej

55 ze 100
3 godz 33 min Łatwy
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

1 godz Średni
Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

95 ze 100
1 godz 35 min Łatwy
Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

25 ze 100
1 godz 7 min Łatwy
Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

80 ze 100
40 min Łatwy
Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

1 godz 20 min Łatwy
Grillowana dorada z pieczonymi ziemniaczkami

Grillowana dorada z pieczonymi ziemniaczkami

90 ze 100
50 min Łatwy
Rolada z mięsa mielonego z warzywami

Rolada z mięsa mielonego z warzywami

75 ze 100
2 godz 12 min Łatwy
Makaron z kapustą

Makaron z kapustą

90 ze 100
1 godz 11 min Łatwy
Cebulaki drożdżowe

Cebulaki drożdżowe

2 godz 6 min Łatwy
Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

6 godz 40 min Średni
Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

39 min Łatwy
Marokańska zupa z ciecierzycą i soczewicą

Marokańska zupa z ciecierzycą i soczewicą

55 min Łatwy
Parzybroda z białej kapusty

Parzybroda z białej kapusty

1 godz 18 min Łatwy
Sałata z grilla w duecie z zimnym sosem

Sałata z grilla w duecie z zimnym sosem

15 min Łatwy
Szybka sałatka z rukolą

Szybka sałatka z rukolą

35 min Łatwy

Pomysły na wykorzystanie ziaren kminku

Dostrzeż zalety jednej z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni! Kminek możesz wykorzystać do przygotowania wypieków, zup oraz dań mięsnych. Sprawdź najpopularniejsze zastosowania tych aromatycznych nasion. 

Kminek ma szereg przydatnych właściwości 

Ta aromatyczna przyprawa od wieków stosowana jest w polskiej kuchni. To nasiona dość popularnej rośliny, która wyglądem przypomina koper. Warto podkreślić, że kminek nie tylko wzmacnia smak, lecz sam w sobie stanowi źródło cennych składników odżywczych. Niewielkie nasiona są bogate w białka, węglowodany oraz różne mikroelementy, które wzbogacają dania. To także doskonałe źródło błonnika i witaminy C. 

Nasiona kminku zawierają spore ilości potasu, magnezu, fosforu i wapnia. To również cenne źródło przeciwutleniaczy. Nie są one jednak wykorzystywane tylko w kuchni. Kminek często stanowi składnik preparatów leczniczych – jego właściwości pomagają przykładowo pokonać niestrawność żołądka! 

Wyjątkowa przyprawa dań mięsnych i warzywnych 

Aromat kminku pomaga wzmocnić smak wielu mięs. Doskonale nadaje się do przygotowania pieczeni, gulaszu wołowego lub wieprzowego, a także tłustego drobiu. To składnik wykorzystywany do produkcji pasztetów i marynowania mięs. Kminek służy również do modyfikacji aromatu potraw mięsnych, takich jak kwaśnica z żeberkami czy pilawu z baraniną. 

Wymieniając pomysły na potrawę z kminkiem, nie można zapomnieć o bigosie oraz innych potrawach, w których głównym składnikiem jest kiszona kapusta. Nasiona doskonale się z nią łączą, wzmacniając charakterystyczny kwaśny smak. To jednocześnie doskonały dodatek do zupy grochowej, fasolowej lub dań z soczewicy. Kminek często wykorzystuje się również podczas kiszenia warzyw. 

Nieoceniony dodatek do wypieków 

Wśród przepisów na dania z kminkiem nie brakuje także wypieków. Bardzo często nasiona te stanowią składnik chlebów, bułek oraz innego rodzaju pieczywa. To również świetne uzupełnienie paluszków, precli i pozostałych słonych przekąsek. Kminek może być również składnikiem ciasta na pizzę, a niekiedy można go spotkać w formie posypki na słodkich ciastkach. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu