Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

0
67 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10 g
Kostka Mięsna WINIARY 120g Lidl
200 g
Ryż biały, długoziarnisty, parzony, wzbogacony, gotowany
1 trochę
Sól
1 
Mała Cebula
2 ząbków
Czosnek
2 łyżek
Olej rzepakowy
1 łyżeczka
Słodka papryka
3 g
Zioła prowansalskie
0.5 łyżeczka
Curry
0.33 łyżeczka
Kminek
2 g
Sól ziołowa
50 dag
Mięso mielone wieprzowe
30 g
Masło
3 g
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
528.24 kcal
Węglowodany
16.14 g
Białko
23.35 g
Tłuszcze
40.49 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
17 min
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczków.
Krok 2
14 min
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
Krok 3
6 min
Do tego dodać zioła i przyprawy, chwilę razem podsmażać.
Krok 4
7 min
Dodać mięso. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
Krok 5
15 min
Do mięsa wlać szklankę wody, dodać kostkę mięsną. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 10-15 minut. Co jakiś czas zamieszać.
Krok 6
2 min
Do mięsa dodać ryż. Wymieszać, chwilę razem podsmażać.
Krok 7
5 min
Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści i wszystko się ładnie połączy.
Krok 8
1 min
Na koniec dodać posiekaną natkę i wymieszać.
Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 1 z 8

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczków.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 2 z 8

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 3 z 8

Do tego dodać zioła i przyprawy, chwilę razem podsmażać.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 4 z 8

Dodać mięso. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 5 z 8

Do mięsa wlać szklankę wody, dodać kostkę mięsną. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 10-15 minut. Co jakiś czas zamieszać.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 6 z 8

Do mięsa dodać ryż. Wymieszać, chwilę razem podsmażać.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 7 z 8

Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści i wszystko się ładnie połączy.

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Krok 8 z 8

Na koniec dodać posiekaną natkę i wymieszać.

Coś dla miłośników dań mięsnych, czyli ryż podsmażany z mięsem mielonym. Przyrządzamy go na zeszklonych na rumiano cebuli i czosnku, a także w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw. Pod koniec smażenia ryż z mięsem mielonym okraszamy kremowym masłem, a podajemy posypany świeżą natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika