Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

(2)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
500  g
Kapusta Kiszona
3  łyżek
Oliwa
3  łyżek
Masło
1  łyżeczka
Kminek
1 
Cebula
100  g
Żurawina suszona
200  g
Mrożone podgrzybki
2  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Natka pietruszki
0.5  łyżeczka
Jałowiec
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.11 g
Węglowodany
16.79 g
Tłuszcze
6.48 g
Wartość energetyczna
119.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Intensywnie pachnący jałowiec, kminek, suszona żurawina i leśne grzyby to składniki, które wraz z kiszoną kapustą stworzą niezapomniane świąteczne danie. Tradycyjna, polska potrawa to połączenie barw i aromatów, które każdy pamięta z lat dziecięcych. Z bulionem warzywnym WINIARY i ziarenkami smaku WINIARY masz pewność, że Twoja kapusta wigilijna będzie taka, na jaką wszyscy czekają cały rok.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    15 min
    Podgrzybki rozmroź.
  • Krok 2

    5 min
    Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą.
  • Krok 3

    7 min
    Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • Krok 4

    2 min
    Bulion warzywny rozpuść w 200 ml wody.
  • Krok 5

    34 min
    W dużym rondlu rozgrzej dwie łyżki oliwy i masła razem z kminkiem i jałowcem. Po około minucie dodaj cebulę. Smaż przez 6 minut. Dodaj kapustę i rozpuszczony bulion. Duś około 30 minut.
  • Krok 6

    7 min
    Na osobnej patelni podsmaż na oliwie i maśle czosnek z całymi grzybami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i połącz z kapustą.
  • Krok 7

    10 min
    Na koniec wrzuć do garnka żurawinę, duś jeszcze 10 min. Dopraw Ziarenkami Smaku wedle uznania.
Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 1 z 7

Podgrzybki rozmroź.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 2 z 7

Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 3 z 7

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 4 z 7

Bulion warzywny rozpuść w 200 ml wody.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 5 z 7

W dużym rondlu rozgrzej dwie łyżki oliwy i masła razem z kminkiem i jałowcem. Po około minucie dodaj cebulę. Smaż przez 6 minut. Dodaj kapustę i rozpuszczony bulion. Duś około 30 minut.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 6 z 7

Na osobnej patelni podsmaż na oliwie i maśle czosnek z całymi grzybami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i połącz z kapustą.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 7 z 7

Na koniec wrzuć do garnka żurawinę, duś jeszcze 10 min. Dopraw Ziarenkami Smaku wedle uznania.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bigos staropolski

    4 godz 50 min Łatwy
  • Chili con carne

    1 godz 6 min Łatwy
  • Żeberka w kapuście

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa buraczkowa

    44 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu