Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bogracz gulasz
Dodaj do CookBook

Bogracz gulasz

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Rosół drobiowy KOGUTEK WINIARY
1  kg
Wołowina
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2 
Papryka czerwona
2 
Pomidory
1  kg
Ziemniaki
1  łyżeczka
Chili
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Kminek
1  łyżka
Smalec
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
40.5 g
Wartość energetyczna
526.1 kcal
Tłuszcze
11.9 g
Białko
66.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bogracz jest zupą gulaszową o dość gęstej konsystencji. Tradycyjnie przygotowuje się ją w zawieszonym nad ogniskiem kociołku. Zupa jest bardzo popularna na Ukrainie, gdzie przywędrowała z Węgier. W tym kraju jest to bardzo popularne, tradycyjne danie obiadowe. Cechuje się wyjątkowym aromatem oraz wyrazistością smaku.


Czym jest bogracz?

W Polsce gulasz bogracz jest najbardziej znany w regionie Zakarpacia. W tamtym regionie wyraźnie widać wpływy kuchni słowackiej i węgierskiej. Zgodnie z tradycją oraz przepisem na bogracz, powinien być on przygotowany w tradycyjnym kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Nazwa potrawy wywodzi się właśnie od tego kociołka, z węgierskiego "bogrács". Początkowo bogracz gulasz był przygotowywany głównie przez pasterzy. Obecnie jest to popularne danie występujące w różnych wariantach oraz z różnymi dodatkami.


Przepis na bogracz tradycyjny

Bogracz jest daniem wymagającym wiele cierpliwości oraz czasu, ponieważ potrawa powinna być duszona na małym ogniu. Warto ją także przygotować dzień wcześniej, ponieważ na drugi dzień po przygotowaniu smakuje znacznie lepiej (składniki zdążą przejść wzajemnie swoim smakiem). Jest to danie jednogarnkowe, co na pewno ucieszy i zachęci osoby nieprzepadające za sprzątaniem po gotowaniu. Według przepisu, gulasz bogracz przygotowuje się z mięsa, warzyw oraz przypraw. Pierwszym krokiem jest posiekanie cebuli oraz podsmażenie jej na tłuszczu. Następnie należy pokroić w kostkę mięso oraz dodać je do cebuli wraz z przyprawami oraz wodą. Całość powinna zostać duszona przez około 40 minut. Następnie należy dodać warzywa (pokrojoną w paski paprykę, pokrojone i ubrane ze skórki pomidory oraz pokrojowe w kostkę ziemniaki). Całość dusić przez kolejne 20 minut. Potrawa jest gotowa, gdy dodane warzywa zmiękną. Przygotowując potrawę należy pamiętać, aby pokrywka była lekko odkryta, a ogień pod kociołkiem mały.


Jak podawać gulasz bogracz?

Danie może być podawane na wiele sposobów w zależności od miejscowej tradycji. Najprostszym sposobem jest podanie jej z chlebem. W niektórych częściach Ukrainy, bogracz podaje się z lanymi kluskami. Aby pokreślić smak potrawy można dodać odrobinę kwaśnej śmietany.

Popularnym sposobem serwowania gulaszu jest podanie go na stół w większym kociołku, a następnie rozlewanie do mniejszych miseczek. W niektórych restauracjach można spotkać się z podawaniem potrawy w małych naczyniach wraz z ustawionymi pod nimi podgrzewaczami. Dzięki temu potrawa przez dłuższy czas pozostaje ciepła.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na smalcu.
  • Krok 2

    10 min
    Mięso pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, posyp mieloną papryką, kminkiem, dodaj kostki rosołowe, wlej 1,5 szklanki wody.
  • Krok 3

    40 min
    Duś około 40 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Po tym czasie dodaj pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na ćwiartki pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.
  • Krok 4

    10 min
    Całość posyp chilli i duś razem aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
Bogracz gulasz

Krok 1 z 5

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na smalcu.

Bogracz gulasz

Krok 2 z 5

Mięso pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, posyp mieloną papryką, kminkiem, dodaj kostki rosołowe, wlej 1,5 szklanki wody.

Bogracz gulasz

Krok 3 z 5

Duś około 40 minut.

Bogracz gulasz

Krok 4 z 5

Po tym czasie dodaj pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na ćwiartki pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.

Bogracz gulasz

Krok 4 z 5

Całość posyp chilli i duś razem aż mięso i ziemniaki będą miękkie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Klaudiusz

Kostki rosołowe 😱😱😱😱😱😱😱 skandal
Ciekawe co Węgrzy na to !!!!!!
Anonim (niezweryfikowany) 04/30/2021-10:18 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa bogracz

    Zupa bogracz

    46 min Łatwy
  • Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

    Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

    3 godz 6 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu