Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cebulaki drożdżowe

0
126 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Oregano
1 łyżka
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 kubek
Mąka pszenna pełnoziarnista
15 g
Drożdże
0.5 szklanka
Mleko
1 trochę
Cukier
1 trochę
Bazylia
2 g
Kminek
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.65 g
Białko
5.97 g
Wartość energetyczna
180.27 kcal
Tłuszcze
5.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

126 min
Krok 1
10 min
Cebulę pokroić na wiórki i podsmażyć na łyżce oliwy razem z ząbkiem czosnku. Posolić, dodać zioła i odstawic do wystudzenia.
Krok 2
3 min
Drożdże zalać letnim mlekiem, dodać cukier i odrobinę mąki, zamieszać.
Krok 3
10 min
Odstawić na 10 min.
Krok 4
3 min
Do mąki dodać szczyptę soli, zioła i resztę czosnku z łyżką oliwy i drożdże z mlekiem.
Krok 5
10 min
Zagnieść gładkie ciasto odchodzące od ręki (jeśli za mokre dodać odrobinę mąki).
Krok 6
60 min
Koniecznie odstawić na godzinę, aby odpoczęło.
Krok 7
5 min
Po godzinie zagnieść lekko, uformować 4 płaskie placki.
Krok 8
5 min
Odstawić na 5 minut.
Krok 9
5 min
Po tym czasie nałożyć cebulkowy farsz, zostawiając wąski pasek ciasta na brzegach.
Krok 10
15 min
Brzegi można posmarować oliwą. posypać szczyptą kminku. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut.
Cebulaki drożdżowe

Krok 1 z 10

Cebulę pokroić na wiórki i podsmażyć na łyżce oliwy razem z ząbkiem czosnku. Posolić, dodać zioła i odstawic do wystudzenia.

Cebulaki drożdżowe

Krok 2 z 10

Drożdże zalać letnim mlekiem, dodać cukier i odrobinę mąki, zamieszać.

Cebulaki drożdżowe

Krok 3 z 10

Odstawić na 10 min.

Cebulaki drożdżowe

Krok 4 z 10

Do mąki dodać szczyptę soli, zioła i resztę czosnku z łyżką oliwy i drożdże z mlekiem.

Cebulaki drożdżowe

Krok 5 z 10

Zagnieść gładkie ciasto odchodzące od ręki (jeśli za mokre dodać odrobinę mąki).

Cebulaki drożdżowe

Krok 6 z 10

Koniecznie odstawić na godzinę, aby odpoczęło.

Cebulaki drożdżowe

Krok 7 z 10

Po godzinie zagnieść lekko, uformować 4 płaskie placki.

Cebulaki drożdżowe

Krok 8 z 10

Odstawić na 5 minut.

Cebulaki drożdżowe

Krok 9 z 10

Po tym czasie nałożyć cebulkowy farsz, zostawiając wąski pasek ciasta na brzegach.

Cebulaki drożdżowe

Krok 10 z 10

Brzegi można posmarować oliwą. posypać szczyptą kminku. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut.

Cebulaki drożdżowe to nic innego jak pizzerka z farszem z cebuli. Ciasto na cebulaki przyrządzamy z mąki, wody, drożdży, oliwy i mleka. Następnie na 4 płaskie placki drożdżowe wykładamy farsz z cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. Cebulaki drożdżowe piecz posypane szczyptą kminku i zajadaj tak, jak lubisz najbardziej – na ciepło lub na zimno.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika