Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Cebulaki drożdżowe
Dodaj do CookBook

Cebulaki drożdżowe

(0)
2 godz 6 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
trochę
Oregano
1  łyżka
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
1  kubek
Mąka pszenna pełnoziarnista
15  g
Drożdże
0.5  szklanka
Mleko
trochę
Cukier
trochę
Bazylia
2  g
Kminek
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.7 g
Wartość energetyczna
180.3 kcal
Tłuszcze
5.4 g
Białko
6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Cebulaki drożdżowe to nic innego jak pizzerka z farszem z cebuli. Ciasto na cebulaki przyrządzamy z mąki, wody, drożdży, oliwy i mleka. Następnie na 4 płaskie placki drożdżowe wykładamy farsz z cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. Cebulaki drożdżowe piecz posypane szczyptą kminku i zajadaj tak, jak lubisz najbardziej – na ciepło lub na zimno.

Przygotowanie

126 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę pokroić na wiórki i podsmażyć na łyżce oliwy razem z ząbkiem czosnku. Posolić, dodać zioła i odstawic do wystudzenia.
  • Krok 2

    3 min
    Drożdże zalać letnim mlekiem, dodać cukier i odrobinę mąki, zamieszać.
  • Krok 3

    10 min
    Odstawić na 10 min.
  • Krok 4

    3 min
    Do mąki dodać szczyptę soli, zioła i resztę czosnku z łyżką oliwy i drożdże z mlekiem.
  • Krok 5

    10 min
    Zagnieść gładkie ciasto odchodzące od ręki (jeśli za mokre dodać odrobinę mąki).
  • Krok 6

    60 min
    Koniecznie odstawić na godzinę, aby odpoczęło.
  • Krok 7

    5 min
    Po godzinie zagnieść lekko, uformować 4 płaskie placki.
  • Krok 8

    5 min
    Odstawić na 5 minut.
  • Krok 9

    5 min
    Po tym czasie nałożyć cebulkowy farsz, zostawiając wąski pasek ciasta na brzegach.
  • Krok 10

    15 min
    Brzegi można posmarować oliwą. posypać szczyptą kminku. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut.
Cebulaki drożdżowe

Krok 1 z 10

Cebulę pokroić na wiórki i podsmażyć na łyżce oliwy razem z ząbkiem czosnku. Posolić, dodać zioła i odstawic do wystudzenia.

Cebulaki drożdżowe

Krok 2 z 10

Drożdże zalać letnim mlekiem, dodać cukier i odrobinę mąki, zamieszać.

Cebulaki drożdżowe

Krok 3 z 10

Odstawić na 10 min.

Cebulaki drożdżowe

Krok 4 z 10

Do mąki dodać szczyptę soli, zioła i resztę czosnku z łyżką oliwy i drożdże z mlekiem.

Cebulaki drożdżowe

Krok 5 z 10

Zagnieść gładkie ciasto odchodzące od ręki (jeśli za mokre dodać odrobinę mąki).

Cebulaki drożdżowe

Krok 6 z 10

Koniecznie odstawić na godzinę, aby odpoczęło.

Cebulaki drożdżowe

Krok 7 z 10

Po godzinie zagnieść lekko, uformować 4 płaskie placki.

Cebulaki drożdżowe

Krok 8 z 10

Odstawić na 5 minut.

Cebulaki drożdżowe

Krok 9 z 10

Po tym czasie nałożyć cebulkowy farsz, zostawiając wąski pasek ciasta na brzegach.

Cebulaki drożdżowe

Krok 10 z 10

Brzegi można posmarować oliwą. posypać szczyptą kminku. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kanapki
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu