Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Owoce kardamonu mają piękny, korzenny aromat, na który składają się subtelne nuty cytrusowe, połączone z wonią kamfory, eukaliptusa i pieprzu. To jedna z najdroższych przypraw świata, uważana za afrodyzjak i ceniona za swoje właściwości lecznicze. Kardamon szybko traci swój cenny smak i aromat, dlatego zazwyczaj sprzedaje się go w postaci całych owoców, z których w miarę potrzeb wyłuskuje się nasiona i dodaje do potraw w całości lub po rozdrobnieniu.

Kardamon możemy spotkać w mieszankach przypraw do pierników i korzennych ciasteczek, a także w curry czy garam massali. Stosuje się go zarówno do dań słodkich – na przykład ciast (pierników, szarlotek), korzennych ciasteczek oraz innych deserów, jak i do potraw słonych – ryb, pasztetów oraz różnych rodzajów mięs. Kardamonu używa się również do produkcji wódek i likierów oraz do aromatyzowania kawy czy herbaty.

Proponujemy garść przepisów na dania z kardamonem – mamy nadzieję, że będą dla Was inspiracją i zachęcą smakoszy do kulinarnych eksperymentów z tą aromatyczną przyprawą :)