Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi
Dodaj do CookBook

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

(0)
32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 4 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Twaróg półtłusty
200  g
Dynia piżmowa
200  g
Mąka pszenna
1 
Jajko
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Cynamon
2 
Żółtko
2  łyżek
Cukier trzcinowy
0.5  laska
Wanilia
0.5  szklanka
Wino musujące
40  g
Orzechy laskowe prażone
1  łyżka
Cukier trzcinowy
1  łyżeczka
Cynamon
trochę
Kardamon
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
57.2 g
Wartość energetyczna
384.5 kcal
Tłuszcze
11.6 g
Białko
14.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zabajone to tradycyjny, włoski deser, który zrobisz z trzech składników: z żółtek jaj, cukru i wina. Przepis na kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi pokazuje, że warto eksperymentować z pomysłami na nowe smaki! Waniliowe zabajone wyśmienicie komponuje się z korzennymi przyprawami i dyniowymi leniwymi kluskami.

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    15 min
    Leniwe - wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Uformuj ciasto, pokrój na mniejsze kawałki i uformuj cienkie wałki. Pokrój na ukos tworząc kluski ok 4-5 cm długości.
  • Krok 2

    5 min
    Gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Odcedź i odstaw.
  • Krok 3

    5 min
    Zabajone - ubij w misce żółtka z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
  • Krok 4

    5 min
    Wlej wino musujące, wymieszaj a następnie na kąpieli wodnej mieszaj cały czas trzepaczką, aż masa lekko zgęstnieje. Uwaga: woda w rondelku do kąpieli wodnej nie może wrzeć, musi się lekko gotować. Inaczej żółtka za szybko się zetną.
  • Krok 5

    1 min
    Orzechy laskowe wymieszaj z cukrem i przyprawami.
  • Krok 6

    1 min
    Leniwe serwuj na talerzu, polane sosem zabajone i posypane kruszonką.
Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 1 z 6

Leniwe - wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Uformuj ciasto, pokrój na mniejsze kawałki i uformuj cienkie wałki. Pokrój na ukos tworząc kluski ok 4-5 cm długości.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 2 z 6

Gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Odcedź i odstaw.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 3 z 6

Zabajone - ubij w misce żółtka z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 4 z 6

Wlej wino musujące, wymieszaj a następnie na kąpieli wodnej mieszaj cały czas trzepaczką, aż masa lekko zgęstnieje. Uwaga: woda w rondelku do kąpieli wodnej nie może wrzeć, musi się lekko gotować. Inaczej żółtka za szybko się zetną.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 5 z 6

Orzechy laskowe wymieszaj z cukrem i przyprawami.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 6 z 6

Leniwe serwuj na talerzu, polane sosem zabajone i posypane kruszonką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski kładzione z kaszy manny

    Kluski kładzione z kaszy manny

    23 min Łatwy
  • Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    29 min Łatwy
  • Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu