Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

(0)
32min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 4 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Twaróg półtłusty
200  g
Dynia piżmowa
200  g
Mąka pszenna
1 
Jajko
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Cynamon
2 
Żółtko
2  łyżek
Cukier trzcinowy
0.5  laska
Wanilia
0.5  szklanka
Wino musujące
40  g
Orzechy laskowe prażone
1  łyżka
Cukier trzcinowy
1  łyżeczka
Cynamon
trochę
Kardamon
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.31 g
Węglowodany
57.22 g
Tłuszcze
11.6 g
Wartość energetyczna
384.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zabajone to tradycyjny, włoski deser, który zrobisz z trzech składników: z żółtek jaj, cukru i wina. Przepis na kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi pokazuje, że warto eksperymentować z pomysłami na nowe smaki! Waniliowe zabajone wyśmienicie komponuje się z korzennymi przyprawami i dyniowymi leniwymi kluskami.

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    15 min
    Leniwe - wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Uformuj ciasto, pokrój na mniejsze kawałki i uformuj cienkie wałki. Pokrój na ukos tworząc kluski ok 4-5 cm długości.
  • Krok 2

    5 min
    Gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Odcedź i odstaw.
  • Krok 3

    5 min
    Zabajone - ubij w misce żółtka z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
  • Krok 4

    5 min
    Wlej wino musujące, wymieszaj a następnie na kąpieli wodnej mieszaj cały czas trzepaczką, aż masa lekko zgęstnieje. Uwaga: woda w rondelku do kąpieli wodnej nie może wrzeć, musi się lekko gotować. Inaczej żółtka za szybko się zetną.
  • Krok 5

    1 min
    Orzechy laskowe wymieszaj z cukrem i przyprawami.
  • Krok 6

    1 min
    Leniwe serwuj na talerzu, polane sosem zabajone i posypane kruszonką.
Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 1 z 6

Leniwe - wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Uformuj ciasto, pokrój na mniejsze kawałki i uformuj cienkie wałki. Pokrój na ukos tworząc kluski ok 4-5 cm długości.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 2 z 6

Gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Odcedź i odstaw.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 3 z 6

Zabajone - ubij w misce żółtka z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 4 z 6

Wlej wino musujące, wymieszaj a następnie na kąpieli wodnej mieszaj cały czas trzepaczką, aż masa lekko zgęstnieje. Uwaga: woda w rondelku do kąpieli wodnej nie może wrzeć, musi się lekko gotować. Inaczej żółtka za szybko się zetną.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 5 z 6

Orzechy laskowe wymieszaj z cukrem i przyprawami.

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Krok 6 z 6

Leniwe serwuj na talerzu, polane sosem zabajone i posypane kruszonką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tort marchewkowy

    Tort marchewkowy

    4 godz 31 min Średni
  • Ciasto użądlenie pszczoły

    Ciasto użądlenie pszczoły

    1 godz 12 min Łatwy
  • Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

    Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

    50 min Łatwy
  • Tort urodzinowy WINIARY

    Tort urodzinowy WINIARY

    1 godz 28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu