Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przyprawa korzenna
Przyprawa korzenna
Przyprawa korzenna

Przyprawa korzenna

(0)
9min
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5  łyżek
Mielony cynamon
0.5  łyżeczka
Pieprz mielony kolorowy
1  łyżeczka
Imbir mielony
1  łyżeczka
Goździki mielone
1  łyżeczka
Starta gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Mielony anyż
0.5  łyżeczka
Mielony kardamon
trochę
Utłuczone w moździerzu ziarenko ziela angielskiego
1 
Kora cynamonu
1 
Gwiazdka anyżu
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.67 g
Węglowodany
10.07 g
Tłuszcze
0.55 g
Wartość energetyczna
35.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Świetnym pomysłem na kulinarny prezent może być własnoręcznie przygotowana przyprawa korzenna, świetna do słodkich bożonarodzeniowych wypieków. Jeśli szukacie niebanalnego pomysłu na prezent dla kogoś, kto uwielbia piec ciasta i ciasteczka, właśnie go znaleźliście.

Przyprawę można przygotować szybko, kupując już zmielone składniki lub poświęcić na przygotowanie trochę więcej czasu i samodzielnie zmielić korę cynamonu, goździki, zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową. Choć do mielenia potrzebne będą nie tylko dobre chęci, ale też dobry sprzęt, bo zmielenie kory cynamonu wymaga naprawdę solidnych ostrzy i dużej mocy. Ale przyprawa ze zmielonych wcześniej składników też jest bardzo aromatyczna. Zresztą nie tylko przyprawa, ale i oprawa może zrobić wielkie wrażenie. Przygotowaną przyprawę można przesypać do zgrabnego słoiczka, włożyć do środka gwiazdkę anyżu i kawałek kory cynamonu, zamknąć i przewiązać rafią lub wstążką. Do tego kawałek świerkowej gałązki i gotowe.

Przygotowanie

9 min
  • Krok 1

    4 min
    Zmielone przyprawy mieszam w miseczce, przesypuję do szczelnie zamykanego słoiczka.
  • Krok 2

    2 min
    Dodaję korę cynamonu i gwiazdkę anyżu.
  • Krok 3

    3 min
    Zamykam, ozdabiam słoiczek świerkową gałązką, rafią, korą cynamonu.
Przyprawa korzenna

Krok 1 z 3

Zmielone przyprawy mieszam w miseczce, przesypuję do szczelnie zamykanego słoiczka.

Przyprawa korzenna

Krok 2 z 3

Dodaję korę cynamonu i gwiazdkę anyżu.

Przyprawa korzenna

Krok 3 z 3

Zamykam, ozdabiam słoiczek świerkową gałązką, rafią, korą cynamonu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Garam Masala – przyprawa

    Garam Masala – przyprawa

    20 min Łatwy
  • Domowe musli z owocami

    Domowe musli z owocami

    19 min Łatwy
  • Cukier cynamonowy

    Cukier cynamonowy

    8 min Łatwy
  • Wigilijna zupa z suszu

    Wigilijna zupa z suszu

    2 godz 48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu