Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przyprawa korzenna

(0)
9min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5  łyżek
Mielony cynamon
0.5  łyżeczka
Pieprz mielony kolorowy
1  łyżeczka
Imbir mielony
1  łyżeczka
Goździki mielone
1  łyżeczka
Starta gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Mielony anyż
0.5  łyżeczka
Mielony kardamon
trochę
Utłuczone w moździerzu ziarenko ziela angielskiego
1 
Kora cynamonu
1 
Gwiazdka anyżu

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
0.67 g
Węglowodany
10.07 g
Tłuszcze
0.55 g
Wartość energetyczna
35.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

9 min
Krok 1
4 min
Zmielone przyprawy mieszam w miseczce, przesypuję do szczelnie zamykanego słoiczka.
Krok 2
2 min
Dodaję korę cynamonu i gwiazdkę anyżu.
Krok 3
3 min
Zamykam, ozdabiam słoiczek świerkową gałązką, rafią, korą cynamonu.
Przyprawa korzenna

Krok 1 z 3

Zmielone przyprawy mieszam w miseczce, przesypuję do szczelnie zamykanego słoiczka.

Przyprawa korzenna

Krok 2 z 3

Dodaję korę cynamonu i gwiazdkę anyżu.

Przyprawa korzenna

Krok 3 z 3

Zamykam, ozdabiam słoiczek świerkową gałązką, rafią, korą cynamonu.

Świetnym pomysłem na kulinarny prezent może być własnoręcznie przygotowana przyprawa korzenna, świetna do słodkich bożonarodzeniowych wypieków. Jeśli szukacie niebanalnego pomysłu na prezent dla kogoś, kto uwielbia piec ciasta i ciasteczka, właśnie go znaleźliście.

Przyprawę można przygotować szybko, kupując już zmielone składniki lub poświęcić na przygotowanie trochę więcej czasu i samodzielnie zmielić korę cynamonu, goździki, zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową. Choć do mielenia potrzebne będą nie tylko dobre chęci, ale też dobry sprzęt, bo zmielenie kory cynamonu wymaga naprawdę solidnych ostrzy i dużej mocy. Ale przyprawa ze zmielonych wcześniej składników też jest bardzo aromatyczna. Zresztą nie tylko przyprawa, ale i oprawa może zrobić wielkie wrażenie. Przygotowaną przyprawę można przesypać do zgrabnego słoiczka, włożyć do środka gwiazdkę anyżu i kawałek kory cynamonu, zamknąć i przewiązać rafią lub wstążką. Do tego kawałek świerkowej gałązki i gotowe.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika