Przyprawa korzenna
9min
5
łyżek
Mielony cynamon
0.5
łyżeczka
Pieprz mielony kolorowy
1
łyżeczka
Imbir mielony
1
łyżeczka
Goździki mielone
1
łyżeczka
Starta gałka muszkatołowa
0.5
łyżeczka
Mielony anyż
0.5
łyżeczka
Mielony kardamon
trochę
Utłuczone w moździerzu ziarenko ziela angielskiego
1
Kora cynamonu
1
Gwiazdka anyżu
.
Wartości odżywcze
Białko
0.67 g
Węglowodany
10.07 g
Tłuszcze
0.55 g
Wartość energetyczna
35.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
9 min
Krok 1
4 min
Zmielone przyprawy mieszam w miseczce, przesypuję do szczelnie zamykanego słoiczka.
Krok 2
2 min
Dodaję korę cynamonu i gwiazdkę anyżu.
Krok 3
3 min
Zamykam, ozdabiam słoiczek świerkową gałązką, rafią, korą cynamonu.
Świetnym pomysłem na kulinarny prezent może być własnoręcznie przygotowana przyprawa korzenna, świetna do słodkich bożonarodzeniowych wypieków. Jeśli szukacie niebanalnego pomysłu na prezent dla kogoś, kto uwielbia piec ciasta i ciasteczka, właśnie go znaleźliście.
Przyprawę można przygotować szybko, kupując już zmielone składniki lub poświęcić na przygotowanie trochę więcej czasu i samodzielnie zmielić korę cynamonu, goździki, zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową. Choć do mielenia potrzebne będą nie tylko dobre chęci, ale też dobry sprzęt, bo zmielenie kory cynamonu wymaga naprawdę solidnych ostrzy i dużej mocy. Ale przyprawa ze zmielonych wcześniej składników też jest bardzo aromatyczna. Zresztą nie tylko przyprawa, ale i oprawa może zrobić wielkie wrażenie. Przygotowaną przyprawę można przesypać do zgrabnego słoiczka, włożyć do środka gwiazdkę anyżu i kawałek kory cynamonu, zamknąć i przewiązać rafią lub wstążką. Do tego kawałek świerkowej gałązki i gotowe.
Przyprawę można przygotować szybko, kupując już zmielone składniki lub poświęcić na przygotowanie trochę więcej czasu i samodzielnie zmielić korę cynamonu, goździki, zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową. Choć do mielenia potrzebne będą nie tylko dobre chęci, ale też dobry sprzęt, bo zmielenie kory cynamonu wymaga naprawdę solidnych ostrzy i dużej mocy. Ale przyprawa ze zmielonych wcześniej składników też jest bardzo aromatyczna. Zresztą nie tylko przyprawa, ale i oprawa może zrobić wielkie wrażenie. Przygotowaną przyprawę można przesypać do zgrabnego słoiczka, włożyć do środka gwiazdkę anyżu i kawałek kory cynamonu, zamknąć i przewiązać rafią lub wstążką. Do tego kawałek świerkowej gałązki i gotowe.
Komentarze 0