
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z
ciasteczek zbożowych z dodatkiem masła
orzechowego i odrobiny kardamonu. Samo przygotowanie ciasta
zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo
ważny element jego przygotowania: nie ucieramy masy, nie ubijamy jajek, tak jak
to robiły kiedyś nasz babcie. Staramy się wprowadzić jak najmniej powietrza do
naszego ciasta. Wtedy nasz sernik podczas pieczenia zbytnio nie urośnie, a potem
przy studzeniu nie opadnie i będzie się pięknie prezentował na talerzu.
Zobacz ten przepis też na moim blogu
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
10 minKrok 4
15 minKrok 5
5 minKrok 6
10 minKrok 7
60 minKrok 1 z 7
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztop w mikrofali lub małym garnuszku i odstaw do wystudzenia.
Krok 2 z 7
Ciasteczka zbożowe pokrusz i wrzuć do misy blendera lub robota. Dodaj do nich masło orzechowe i zwykłe masło.
Krok 3 z 7
Miksuj ciasteczka do uzyskania lekko wilgotnej masy. Powstałą masą wylep dno i boki formy na tartę. Ciasteczka dociśnij lekko dłonią do formy, aby uzyskać w miarę zbity spód sernika, który się nie będzie kruszył.
Krok 4 z 7
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Spód włóż do piekarnika i podpiecz przez 15 minut, aż się lekko przyrumieni. Formę wyjmij i odstaw na chwilę, aby spód lekko przestygł.
Krok 5 z 7
W misce wymieszaj biały zmielony ser, rozkłócone dwa jajka, śmietanę i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj budyń w proszku, sok i skórkę z cytryny.
Krok 6 z 7
Masy nie ubijaj ani nie ucieraj, mieszaj tylko do połączenia składników. Wylej ją na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół truskawki.
Krok 7 z 7
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez około 50-60 minut. Masa serowa na wierzchu powinna być delikatnie ścięta.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0