Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY
220  g
Ciastka zbożowe
3  łyżek
Masło orzechowe
70  g
Masło
0.5  łyżeczka
Kardamon
450  g
Twaróg sernikowy
2 
Jajko
200  ml
Śmietana 18%
0.75  szklanka
Cukier
1 
Skórka z cytryny
250  g
Truskawki
trochę
Cukier puder
3  łyżek
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.1 g
Węglowodany
39.13 g
Tłuszcze
24.62 g
Wartość energetyczna
417.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sernik z cytrynową
nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z
ciasteczek zbożowych z dodatkiem masła
orzechowego i odrobiny kardamonu. Samo przygotowanie ciasta
zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo
ważny element jego przygotowania: nie ucieramy masy, nie ubijamy jajek, tak jak
to robiły kiedyś nasz babcie. Staramy się wprowadzić jak najmniej powietrza do
naszego ciasta. Wtedy nasz sernik podczas pieczenia zbytnio nie urośnie, a potem
przy studzeniu nie opadnie i będzie się pięknie prezentował na talerzu.

Zobacz ten przepis też na moim blogu

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    5 min
    Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztop w mikrofali lub małym garnuszku i odstaw do wystudzenia.
  • Krok 2

    5 min
    Ciasteczka zbożowe pokrusz i wrzuć do misy blendera lub robota. Dodaj do nich masło orzechowe i zwykłe masło.
  • Krok 3

    10 min
    Miksuj ciasteczka do uzyskania lekko wilgotnej masy. Powstałą masą wylep dno i boki formy na tartę. Ciasteczka dociśnij lekko dłonią do formy, aby uzyskać w miarę zbity spód sernika, który się nie będzie kruszył.
  • Krok 4

    15 min
    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Spód włóż do piekarnika i podpiecz przez 15 minut, aż się lekko przyrumieni. Formę wyjmij i odstaw na chwilę, aby spód lekko przestygł.
  • Krok 5

    5 min
    W misce wymieszaj biały zmielony ser, rozkłócone dwa jajka, śmietanę i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj budyń w proszku, sok i skórkę z cytryny.
  • Krok 6

    10 min
    Masy nie ubijaj ani nie ucieraj, mieszaj tylko do połączenia składników. Wylej ją na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół truskawki.
  • Krok 7

    60 min
    Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez około 50-60 minut. Masa serowa na wierzchu powinna być delikatnie ścięta.
Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 1 z 7

Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztop w mikrofali lub małym garnuszku i odstaw do wystudzenia.

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 2 z 7

Ciasteczka zbożowe pokrusz i wrzuć do misy blendera lub robota. Dodaj do nich masło orzechowe i zwykłe masło.

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 3 z 7

Miksuj ciasteczka do uzyskania lekko wilgotnej masy. Powstałą masą wylep dno i boki formy na tartę. Ciasteczka dociśnij lekko dłonią do formy, aby uzyskać w miarę zbity spód sernika, który się nie będzie kruszył.

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 4 z 7

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Spód włóż do piekarnika i podpiecz przez 15 minut, aż się lekko przyrumieni. Formę wyjmij i odstaw na chwilę, aby spód lekko przestygł.

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 5 z 7

W misce wymieszaj biały zmielony ser, rozkłócone dwa jajka, śmietanę i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj budyń w proszku, sok i skórkę z cytryny.

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 6 z 7

Masy nie ubijaj ani nie ucieraj, mieszaj tylko do połączenia składników. Wylej ją na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół truskawki.

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Krok 7 z 7

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez około 50-60 minut. Masa serowa na wierzchu powinna być delikatnie ścięta.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik budyniowy

    2 godz 59 min Średni
  • Proste banoffee

    4 godz 40 min Łatwy
  • Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Sernik waniliowy z solonym karmelem

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu