Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym
Dodaj do CookBook

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

(0)
55 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
400  g
Świeże kurki
1  szklanka
Łazanki
1  l
Zimna woda
2  łyżek
Miód wielokwiatowy
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Masło klarowane
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  szczypta
Gałka muszkatołowa do smaku
6  łyżek
Gęsta śmietanka
1  gałązka
Świeży tymianek cytrynowy
2  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.3 g
Wartość energetyczna
319.3 kcal
Tłuszcze
17.2 g
Białko
6.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy tylko pojawiają się pierwsze świeże kurki obowiązkowo na śniadanie robię jajecznicę z kurkami, a na obiad gotuję zupę z kurek, którą uwielbiamy.

Niestety bardzo nie lubię czyścić tych grzybków, bo to dosyć mozolna praca. Zazwyczaj najpierw specjalnym pędzelkiem delikatnie strzepuję piasek, a potem płuczę grzyby w sitku pod bieżąca wodą. Grzyby przyniesione prosto z lasu często mają też małe pamiątki – jak igiełki czy liście 🙂 Kurki kupowane w marketach są w nieco czystsze, ale i tak trzeba je oczywiście bardzo dokładnie umyć.

Jakiś czas temu oglądając program kulinarny zapamiętałam pewną radę, aby dodać do kurek miód. Tak też zrobiłam przygotowując tę zupę. Z czystej ciekawości posmakowałam grzybki już podduszone z miodem i… rewelacja. Smakują naprawdę fantastycznie. Miód dodał lekko słodkiego posmaku całej zupie i świetnie komponował się z grzybami i resztą składników.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    2 min
    Kurki myjemy na sitku pod bieżącą wodą.
  • Krok 2

    6 min
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę. Szklimy ją na złoty kolor kilka minut.
  • Krok 3

    2 min
    Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy.
  • Krok 4

    1 min
    Kurki jeśli są małe zostawiamy w całości, a jeśli są większe to kroimy je na mniejsze kawałki.
  • Krok 5

    5 min
    Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy około 5 minut i dodajemy czosnek oraz polewamy miodem.
  • Krok 6

    30 min
    Dusimy na patelni aż miód się skarmelizuje i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy 20 minut (aż grzyby będą miękkie).
  • Krok 7

    1 min
    Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy bulion z grzybami leśnymi. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
  • 8

    1 min
    Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną lub nalewamy ją bezpośrednio do miseczek z zupą.
  • Krok 9

    6 min
    Łazanki gotujemy all dente i odcedzamy.
  • Krok 10

    1 min
    Do miseczek nakładamy porcję łazanek, nalewamy ciepłą zupę z kurek, dodajemy porcję śmietanki i posypujemy listkami tymianku cytrynowego.
Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 1 z 10

Kurki myjemy na sitku pod bieżącą wodą.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 2 z 10

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę. Szklimy ją na złoty kolor kilka minut.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 3 z 10

Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 4 z 10

Kurki jeśli są małe zostawiamy w całości, a jeśli są większe to kroimy je na mniejsze kawałki.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 5 z 10

Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy około 5 minut i dodajemy czosnek oraz polewamy miodem.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 6 z 10

Dusimy na patelni aż miód się skarmelizuje i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy 20 minut (aż grzyby będą miękkie).

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 7 z 10

Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy bulion z grzybami leśnymi. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

8 z 10

Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną lub nalewamy ją bezpośrednio do miseczek z zupą.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 9 z 10

Łazanki gotujemy all dente i odcedzamy.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 10 z 10

Do miseczek nakładamy porcję łazanek, nalewamy ciepłą zupę z kurek, dodajemy porcję śmietanki i posypujemy listkami tymianku cytrynowego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu