Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

(0)
55min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
400  g
Świeże kurki
1  szklanka
Łazanki
1  l
Zimna woda
2  łyżek
Miód wielokwiatowy
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Masło klarowane
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  szczypta
Gałka muszkatołowa do smaku
6  łyżek
Gęsta śmietanka
1  gałązka
Świeży tymianek cytrynowy
2  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.61 g
Węglowodany
36.29 g
Tłuszcze
17.2 g
Wartość energetyczna
319.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy tylko pojawiają się pierwsze świeże kurki obowiązkowo na śniadanie robię jajecznicę z kurkami, a na obiad gotuję zupę z kurek, którą uwielbiamy.

Niestety bardzo nie lubię czyścić tych grzybków, bo to dosyć mozolna praca. Zazwyczaj najpierw specjalnym pędzelkiem delikatnie strzepuję piasek, a potem płuczę grzyby w sitku pod bieżąca wodą. Grzyby przyniesione prosto z lasu często mają też małe pamiątki – jak igiełki czy liście 🙂 Kurki kupowane w marketach są w nieco czystsze, ale i tak trzeba je oczywiście bardzo dokładnie umyć.

Jakiś czas temu oglądając program kulinarny zapamiętałam pewną radę, aby dodać do kurek miód. Tak też zrobiłam przygotowując tę zupę. Z czystej ciekawości posmakowałam grzybki już podduszone z miodem i… rewelacja. Smakują naprawdę fantastycznie. Miód dodał lekko słodkiego posmaku całej zupie i świetnie komponował się z grzybami i resztą składników.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    2 min
    Kurki myjemy na sitku pod bieżącą wodą.
  • Krok 2

    6 min
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę. Szklimy ją na złoty kolor kilka minut.
  • Krok 3

    2 min
    Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy.
  • Krok 4

    1 min
    Kurki jeśli są małe zostawiamy w całości, a jeśli są większe to kroimy je na mniejsze kawałki.
  • Krok 5

    5 min
    Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy około 5 minut i dodajemy czosnek oraz polewamy miodem.
  • Krok 6

    30 min
    Dusimy na patelni aż miód się skarmelizuje i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy 20 minut (aż grzyby będą miękkie).
  • Krok 7

    1 min
    Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy bulion z grzybami leśnymi. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
  • 8

    1 min
    Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną lub nalewamy ją bezpośrednio do miseczek z zupą.
  • Krok 9

    6 min
    Łazanki gotujemy all dente i odcedzamy.
  • Krok 10

    1 min
    Do miseczek nakładamy porcję łazanek, nalewamy ciepłą zupę z kurek, dodajemy porcję śmietanki i posypujemy listkami tymianku cytrynowego.
Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 1 z 10

Kurki myjemy na sitku pod bieżącą wodą.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 2 z 10

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę. Szklimy ją na złoty kolor kilka minut.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 3 z 10

Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 4 z 10

Kurki jeśli są małe zostawiamy w całości, a jeśli są większe to kroimy je na mniejsze kawałki.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 5 z 10

Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy około 5 minut i dodajemy czosnek oraz polewamy miodem.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 6 z 10

Dusimy na patelni aż miód się skarmelizuje i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy 20 minut (aż grzyby będą miękkie).

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 7 z 10

Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy bulion z grzybami leśnymi. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

8 z 10

Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną lub nalewamy ją bezpośrednio do miseczek z zupą.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 9 z 10

Łazanki gotujemy all dente i odcedzamy.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Krok 10 z 10

Do miseczek nakładamy porcję łazanek, nalewamy ciepłą zupę z kurek, dodajemy porcję śmietanki i posypujemy listkami tymianku cytrynowego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

    Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

    35 min Łatwy
  • Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

    Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

    37 min Średni
  • Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

    Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

    4 godz 56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu