
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Niestety bardzo nie lubię czyścić tych grzybków, bo to dosyć mozolna praca. Zazwyczaj najpierw specjalnym pędzelkiem delikatnie strzepuję piasek, a potem płuczę grzyby w sitku pod bieżąca wodą. Grzyby przyniesione prosto z lasu często mają też małe pamiątki – jak igiełki czy liście 🙂 Kurki kupowane w marketach są w nieco czystsze, ale i tak trzeba je oczywiście bardzo dokładnie umyć.
Jakiś czas temu oglądając program kulinarny zapamiętałam pewną radę, aby dodać do kurek miód. Tak też zrobiłam przygotowując tę zupę. Z czystej ciekawości posmakowałam grzybki już podduszone z miodem i… rewelacja. Smakują naprawdę fantastycznie. Miód dodał lekko słodkiego posmaku całej zupie i świetnie komponował się z grzybami i resztą składników.
Przygotowanie
Krok 1
2 minKrok 2
6 minKrok 3
2 minKrok 4
1 minKrok 5
5 minKrok 6
30 minKrok 7
1 min8
1 minKrok 9
6 minKrok 10
1 min
Krok 1 z 10
Kurki myjemy na sitku pod bieżącą wodą.

Krok 2 z 10
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę. Szklimy ją na złoty kolor kilka minut.

Krok 3 z 10
Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy.

Krok 4 z 10
Kurki jeśli są małe zostawiamy w całości, a jeśli są większe to kroimy je na mniejsze kawałki.

Krok 5 z 10
Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy około 5 minut i dodajemy czosnek oraz polewamy miodem.

Krok 6 z 10
Dusimy na patelni aż miód się skarmelizuje i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy 20 minut (aż grzyby będą miękkie).

Krok 7 z 10
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy bulion z grzybami leśnymi. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.

8 z 10
Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną lub nalewamy ją bezpośrednio do miseczek z zupą.

Krok 9 z 10
Łazanki gotujemy all dente i odcedzamy.

Krok 10 z 10
Do miseczek nakładamy porcję łazanek, nalewamy ciepłą zupę z kurek, dodajemy porcję śmietanki i posypujemy listkami tymianku cytrynowego.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0